Tag Archives: Pokemon Go

Pokemon Go! : Suatu Kegilaan atau Ketagihan?

pokemon_go_logo

 

                                                   “Gotta Catch’em All!”

Itulah slogan asal siri animasi Pokemon yang pernah menjadi kegilaan semua lapisan masyarakat, tidak mengenal umur, jantina & agama.

Baru- baru ni syarikat “reality mobile games” terkenal, Nianti, Inc. telah melancarkan  free-to-playlocation-based augmented reality game yang diadaptasi dari siri animasi tersohor itu.

Setelah beberapa bulan pelancaran permainan mobil yang boleh dimuat turun dengan mudah menerusi android & ios itu, ia telah berjaya menarik  lebih dari 100 juta pengguna smartphone di seluruh dunia.

Malaysia turut tidak ketinggalan terkena tempias fenomena permainan itu yang kini mengundang pelbagai reaksi & kontroversi di kalangan komuniti di seluruh pelusuk dunia.

Bentuk permainan Pokemon Go:

  • Anda hanya perlu aktifkan GPS di telefon pintar, aplikasi akan kesan Pokemon di sekeliling kedudukan pemain, beri notifikasi di skrin.
  • Aplikasi ini membuat pemainnya perlu bergerak dan berjalan merata tempat untuk memburu serta menangkap watak raksasa maya pada skrin telefon pintar.
  • Permainan ini boleh dimain secara Single player (seorang pemain) atau Multiplayer (ramai pemain).
  • Pemain boleh melagakan Pokemon yang ditangkap untuk dilatih bersama para pemain lain.
  • Pemain boleh meninggalkan Pokemon yang ditangkap di Gym yang ditawan untuk menjaga kawasan jajahan daripada pemain dan kumpulan lawan.

catch-pikachu-screenshot-pokemon-go

Fatwa dari Mufti Wilayah Persekutuan:

Pada 1 Ogos 2016 mesyuarat Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan telah memutuskan bahawa permainan Pokemon Go dan Pokemon adalah tidak dibenarkan bagi umat Islam berdasarkan faktor dan kemudaratan yang berlaku sejak permainan itu diperkenalkan.

Pokemon+Go+Weird

Apabila minat menjadi satu ketagihan

Sejak ia diperkenalkan, banyak kes atau pengalaman yang telah dilaporkan menunjukkan pokemon Go mampu utk beri impak yg negatif kepada masyarakat.

Tak lupa ada golongan yang memprotes, menyatakan permainan itu membolehkan individu yg kurang bersosial utk keluar dari kepompong komuniti & bergaul dgn masyarakat luar.

Sebagai contoh saya ambil dari satu cerita pengguna yang bermain permainan ini & kesan game ini kepada diri & keluarga:

Izhar, 26

“Sebagai seorang “die-hard” fan Pokemon, Bila Pokemon Go dah keluar ni, agak-agak saya main ke tak? Mestilah! Gila tak main. Saya main sejak zaman Gameboy Pocket, Pokemon Red dengan Blue. Yellow pun belum keluar lagi. Saya menjerit kat rumah macam orang gila bila tahu episode pertama keluar kat NTV7. Saya bergaduh bertumbuk dengan jiran sebab salah flip coin masa main Pokemon Trading Card. Masa sekolah rendah, saya selalu doa nak masuk Syurga. Sebab nak minta jadi Pokemon Master dalam tu nanti.

“Saya dah main sebelum keluar officially kat Malaysia lagi. Macam mana saya dapat link? Panjang cerita. Kalau dah fanatik, mesti cari sampai dapat!”

Lihat, sampai macam tu sekali!

Kesan Psikologi? Hiraukan jela Mufti. Jom install & main Pokemon Go!

Ketagihan terhadap teknologi & media belom lagi rasmi ditakrifkan sebagai satu dari beberapa permasalahan mental.

Tapi, ramai penyelidik atau mereka yg berkecimpung dalam area ketagihan terhadap ubat bersetuju ketagihan terhadap media adalah sama seperti ketagihan kpd dadah & juga alcohol.

Menurut data kajian oleh DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) keatas gamers pada tahun 2013:

“Video game addiction—although not officially recognized by the latest Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (the DSM-5)—is known to share many traits with drug and alcohol addiction. Gaming increases the size of the reward center in the brain, meaning that gamers get a huge dopamine boost when playing.”

“Dopamine is central to many addictions, including cocaine dependence and compulsive gambling, so the fact that it’s implicated in gaming adds a great deal of weight to the idea of video game addiction. Like drug addicts, video game addicts continue to play despite abundant negative consequences and often destroy their careers and relationships because of the time they dedicate to the habit.”

Tidak ubah seperti ketagihan individu terhadap dadah, addiction kpd permainan mobil juga bertindak dengan kaedah yg lebih kurang sama & mengakibatkan hasil akhir yg juga serupa iaitu KETAGIHAN.

video-games-1024x682

Mana taknya, ketagihan tegar terhadap permainan itu telah meletakkan other interests seorang individu yang normal seperti tanggungjawab, hubungan kekeluargaan, akademik, pekerjaan & etc. ke satu tahap yg sama or kurang penting bila bermain Pokemon Go.

Dalam suatu kes yang ekstrem, pengguna tidak mampu nk “stop” dari terus bermain walaupon game itu telah menyebabkan pemainnya mengalami stress yg melampau!

Menurut Center for On-Line Addiction, tanda- tanda ketagihan terhadap permainan video termasuklah:

  • Rasa perlu utk bermain & capai lebih utk kepuasan yg sama.
  • Rasa sedih, gelisah & marah bila cuba utk berhenti bermain.
  • Kurang minat utk melakukan aktiviti lain
  • Bermain setiap kali utk atasi mood yg negative.
  • Mengabaikan peluang baik yang ada dalam perhubungan atau kerjaya semata2 utk bermain permainan mobil.
  • Terus bermain even tahu permainan itu byk member kesan negative kpd diri.

Islam Itu Cara Hidup

Kemalangan jalan raya di pelbagai negara, jatuh dari tebing curam di California, sekolah di Melbourne dirempuh, pekerja berhenti kerja untuk menjadi ‘trainer pokemon’, menceroboh kawasan larangan dan terkini ulama pula dikecam.

Lihat! Itu hanyalah sebahagian impak negatif kesan dari permainan Pokemon Go yg pernah dilaporkan setakat ini.

Salah satu keindahan Islam ialah mengelakkan mudharat demi kepentingan Agama, Nyawa, Keturunan, Akal dan Harta.

Cara hidup berlandaskan Islam ini menjadikan tiada pemisahan diantara agama dan keduniaan walaupun ianya hanyalah sekadar ‘GAME’.

Kita hidup di dunia ni hanyalah sementara. Semakin bertambah tanggungjawab, semakin singkat masa yg ada utk kita menjalani kehidupan sebagai seorang Muslim.

Jangan kita samakan diri kita dgn watak utama dlm siri animasi Pokemon, iaitu Ash Ketchum yang tidak pernah tua even sudah lebih 10 tahun siri itu diperkenalkan, tetapi masih budak.

Renung- renungkan & Selamat beramal wahai Pokemon Trainee sekalian. Wassalam…

masjid_pokemon_cartoon

Rujukan:

Retrieved from:

Gaming Addicted Children at Higher Risk of Mental Health

Issueshttps://www.recoveryranch.com/articles/gaming-addicted-children-at-higher-risk-of-mental-health-issues/

Video Game Addiction No Fun:

http://www.webmd.com/mental-health/addiction/features/video-game-addiction-no-fun?page=3

Rujukan Gambar:

www.imore.com

alexofarabia.com

www.sentiasapanas.com