Tag Archives: kolesterol

UBAT KOLESTEROL (SIMVASTATIN) – RAMAI YANG TERLEPAS PANDANG TENTANG INI

Mungkin ramai yang biasa dengan ubat ni. Simvastatin atau adik-beradiknya yang lain, lovastatin, atorvastatin dan pravastatin. Semuanya dalam kategori yang sama, iaitu HMG CoA reductase inhibitors.

Nak mudah, ubat ni dikatakan untuk menurunkan kolesterol dalam darah. Atau ada juga orang kata untuk bakar lemak. Sebab targetnya untuk mengurangkan tahap kolesterol “jahat” dalam darah, atau nama lainnya, LDL (lipoprotein berketumpatan rendah).

Namun, ubat ini perlu dimakan setiap hari, walaupun tahap kolesterol dah menurun.

Misalnya, doktor dah cakap kena makan simvastatin ni setiap malam. Lepas sebulan ke, baru datang balik klinik. Ada appointment dengan doktor. Masa tu baru doktor buat keputusan tentang dos dan jenis ubat yang perlu diteruskan.

Tapi, mungkin lepas seminggu makan ubat, jaga diet, dan bersenam, tahap kolesterol turun balik. Pesakit terus berhenti makan ubat.

Inilah satu masalah besar.

Non-adherence atau non-compliance.

Tak patuh makan ubat yang macam doktor arahkan. Memang masalah ni adalah masalah yang sama kat serata dunia. Boleh lihat journal dalam gambar ni.

STATISTICS OF NON ADHERENCE TO STATIN THERAPY

Nak dekat separuh daripada pesakit yang perlu makan ubat statin ni, tapi tak patuh dengan arahan yang diberikan.

Dalam journal lain ni pulak, ada disenaraikan sebab-sebab tak patuh makan ubat statin ni.

FACTORS AFFECTING NON ADHERENCE TO STATIN

CATEGORIES OF FACTORS FOR STATIN NON ADHERENCE

Apa yang RahsiaFarmasi.com nak tekankan di sini, ialah tentang knowledge atau understanding.

Kebanyakan orang yang tak patuh makan ubat ni sebab tak de ilmu. Bukan ubat statin je. Tapi ubat-ubat lain pun sama.

Berbalik kepada fungsi ubat statin ni.

Kalau diberitahu untuk turunkan kolesterol je, pesakit akan buat endah tak endah je. Ye lah, apa kesannya kalau kolesterol dah turun? Kolesterol tinggi pun ada rasa sakit kat mana2 ke?

Jom kita tengok satu journal ni, tentang satu statement yang biasa kita terlepas pandang.

STATIN FOR PRIMARY PREVENTION

Ya, tujuan statin yang utama ialah untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.

Dengan mengurangkan kolesterol, penyakit jantung dapat dicegah. Tapi, pesakit selalunya kurang alert dengan kaitan antara keduanya ni. Kadang-kadang diorang nak cepat, tak berapa dengar pasal point penting ni.

Tambah lagi, rata-rata mereka dah berusia. Susah nak ingat kalau terang panjang2.

Jadi make it sweet and simple:

“Simvastatin ialah ubat untuk mencegah penyakit jantung.“

STATIN INDICATION

Link rujukan:

  1. http://www.malaysianpharma.com/index.php/s/163-simvastatin-zocor.html
  2. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1785551
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2503662/
  4. http://www.pharmaceutical-journal.com/research/review-article/primary-prevention-of-cardiovascular-disease-with-statins-assessing-the-evidence-base-behind-clinical-guidance/20200568.article