Tag Archives: Kerjaya Farmasi

PEGAWAI FARMASI KERAJAAN vs AHLI FARMASI SWASTA – Maklumat Penting Untuk Memastikan Kepatuhan Ubat-Ubatan

Ramai lagi masyarakat yang masih tak tau tentang ini.

Sama je, atau ada beza?

Jawapannya, pegawai farmasi yang bekerja di sektor awam (kerajaan) dan ahli farmasi yang bekerja di syarikat swasta, semestinya ada persamaan dan ada juga perbezaan.

************************************************

were-hiring-3
[ IKLAN BERBAYAR ]
 ************************************************

Perkara ini penting bagi membetulkan persepsi masyarakat. Persepsi yang betul dapat membetulkan sikap masyarakat terhadap ubat-ubatan yang diberikan oleh ahli farmasi.

Akhir sekali, kepatuhan makan ubat (medication adherence) dapat dicapai.

Jadi, kami di RahsiaFarmasi.com rasa terpanggil untuk berkongsi maklumat ini.

Pegawai Farmasi Kerajaan

Secara umumnya, apabila kita cakap pasal pegawai farmasi kerajaan je, orang akan terbayang mereka yang pakai white coat, duduk kat kaunter farmasi, hospital kerajaan.

Ya, betul. Ini adalah salah satu bidang tugas pegawai farmasi kerajaan.

Term yang digunakan ialah farmasi pesakit luar (outpatient pharmacy). Farmasi pesakit luar ada di hospital dan klinik kesihatan kerjaan.

Selain itu, masih banyak lagi bidang tugas pegawai farmasi kerajaan, termasuklah yang bekerja di farmasi pesakit dalam, farmasi logistik, farmasi yang bekerja di makmal (TPN, CDR, NPRA), penguatkuasa farmasi, pensyarah di universiti awam dan lain-lain lagi.

Namun, artikel kali ini lebih menfokuskan kepada farmasi pesakit luar.

Ahli Farmasi Swasta

Apabila kita cakap pasal ahli farmasi swasta je, mesti juga akan terbayang mereka yang pakai white coat, duduk kat kaunter farmasi, di kedai farmasi.

Ya, betul. Ini adalah salah satu bidang tugas ahli farmasi swasta.

Term yang biasa digunakan suatu masa dahulu ialah “retail pharmacist”.

Sekarang, term baru yang lebih menyeluruh telah digunakan, iaitu “community pharmacist” (farmasi komuniti).

img-20160909-wa0004
Sumber gambar: FB Page Farmasi Nadiah

Selain farmasi komuniti, masih banyak lagi bidang kerja farmasi swasta sebenarnya, macam yang bekerja di hospital swasta, kilang ubat, regulatori dan pensyarah di universiti swasta.

Namun, artikel kali ini lebih menfokuskan kepada farmasi komuniti.

Persamaan

Dua-dua ahli farmasi yang kerja di kerajaan dan swasta, perlu mempunyai ijazah sarjana muda farmasi daripada universiti yang diiktiraf.

Jadi, penting untuk masyarakat tau yang ahli farmasi ini dilatih selama 4 tahun di universiti.

Semuanya berkaitan ubat-ubatan, termasuklah cara makan dan cara simpan.

Kesan sampingan, interaksi antara ubat-ubatan dan dos yang sesuai juga ada.

Oleh itu, apa juga nasihat yang diberikan oleh ahli farmasi tentang ubat-ubatan adalah berdasarkan ilmu yang diyakini.

Mungkin kita rasa macam senang je kerja farmasi, bagi ubat kat pesakit, cakap sikit-sikit je.

Sebenarnya, apa juga maklumat yang diberitahu itu adalah ringkasan kepada semua maklumat yang dah dianalisa sebelumnya, yang terdiri daripada:

  • nama ubat yang betul,
  • bentuk ubat yang betul,
  • masa yang betul,
  • dos yang betul dan
  • pesakit yang betul.
farmasi-hospital
Sumber gambar: www.pharmacy.gov.my

Selebihnya, pesakit boleh tanya lebih lanjut semasa kaunseling ubat-ubatan daripada ahli farmasi.

Maklumat diberikan berdasarkan permintaan, kerana kadang-kadang ada orang yang nak cepat dan dah sedia maklum tentang maklumat ini.

Majoriti pesakit yang mengambil ubat di farmasi adalah mereka yang dah biasa ambil ubat ni (dah ada follow-up appointment).

Consultation yang diberikan adalah secara percuma, bagi memastikan “pharmaceutical care” dicapai.

Ini hanyalah salah satu persamaan yang ditekankan dalam artikel ini, kerana ia berkait rapat dalam memastikan pesakit patuh terhadap pengambilan ubat masing-masing.

Selain persamaan ini, ada juga perbezaan ketara antara pegawai farmasi kerajaan dan ahli farmasi swasta.

Perbezaan Pertama – Dispensing Separation

Perbezaan paling besar ialah “dispensing separation”, iaitu pengasingan aktiviti “prescribing” dan “dispensing”.

Secara bahasa mudahnya, prescribing ialah aktiviti menetapkan ubat yang sesuai kepada pesakit berdasarkan diagnosis yang telah dikenalpasti oleh doktor dengan menulis maklumat tersebut di dalam slip ubat (prescription).

Dispensing pula ialah aktiviti menterjemahkan maklumat daripada slip ubat (prescription) kepada aktiviti pengenalpastian dan pengambilan ubat tersebut dari rak simpanan farmasi, seterusnya diserahkan kepada pesakit, lengkap dengan maklumat yang berkaitan.

Di Malaysia, hanya hospital dan klinik kerajaan yang masih mengekalkan dispensing separation ini, di mana doktor yang prescribe ubat, pesakit bawa prescription ke farmasi, dan akhirnya ahli farmasi yang dispense ubat tersebut.

Namun, untuk sektor swasta, tidak terjadi seperti ini.

Pesakit pergi ke klinik swasta, doktor prescribe ubat, tapi prescription itu diberikan sendiri oleh doktor kepada pembantu klinik yang menjaga di kaunter ubat, di klinik tersebut juga.

Pembantu klinik dispense ubat di dalam klinik tersebut dengan seliaan doktor yang sama.

Tiada penghantaran prescription ke ahli farmasi komuniti dalam sistem perubatan di sektor swasta ini.

Jadi, penting untuk masyarakat tau yang pembantu klinik tersebut hanya memerlukan kelulusan lepasan SPM sahaja.

Banyak ilmu yang tertinggal, berbanding dengan 4 tahun belajar farmasi di universiti.

Analogi yang kita boleh ambil ialah graduan universiti yang ada ijazah sastera, nak sambung master dalam bidang sains biologi.

Melibatkan banyak kerja-kerja makmal. Adakah boleh?

Daripada requirement untuk daftar master di universiti berkenaan lagi tak boleh.

Macam mana pula kalau graduan universiti yang ada ijazah dalam bidang engineering?

Mungkin boleh, tapi banyak la alat yang pecah dan rosak nanti. Sebab tak de latihan untuk buat kerja makmal biologi ni pada masa degree dulu.

Sama juga macam situasi ini.

Idealnya, adalah sistem yang diamalkan di hospital dan klinik kesihatan kerajaan.

Setelah doktor prescribe, pegawai farmasi dapat melakukan dispense dengan berkesan kerana adanya sistem “counterchecking”.

Counterchecking ialah pemeriksaan menyeluruh kepada prescription tersebut untuk mengelakkan “medication error”.

Sumber gambar: farmasi.ummc.edu.my
Sumber gambar: farmasi.ummc.edu.my

Contoh medication error ialah:

  • salah nama ubat,
  • salah dos ubat,
  • salah pesakit,
  • salah masa dan
  • salah cara masuk ubat.

Kat luar negara macam UK dah ada dispensing separation ni.

Even kat negara jiran kita Indonesia pun dah implement.

Di Malaysia, farmasi komuniti hanya akan dapat prescription dalam situasi tertentu sahaja, seperti;

  • takde stok ubat di hospital kerajaan dan swasta
  • request pesakit sendiri untuk bawak prescription doktor tu ke farmasi komuniti pilihan masing-masing

Penting juga untuk masyarakat tau yang prescription ni tertakluk kepada beberapa jenis ubat sahaja.

Ada juga jenis ubat yang tak memerlukan prescription.

Jadi, ubat yang dalam kategori ini sahaja lah, boleh didapatkan terus di mana-mana farmasi komuniti.

att_1473521224407_img-20160909-wa0003
Sumber gambar: FB Page Farmasi Nadiah

Perbezaan Kedua – Laluan Kerjaya

Di sektor awam (kerajaan), graduan universiti yang mempunyai ijazah sarjana muda farmasi perlu menjalani latihan setahun yang dinamakan sebagai Provisionally Registered Pharmacist (PRP).

Setelah itu, barulah pegawai farmasi penuh atau Fully Registered Pharmacist (FRP) akan dilantik.

Di sektor swasta, untuk tahun-tahun sebelum ini, tiada PRP yang dibenarkan bekerja di farmasi komuniti.

Hanya FRP dengan lesen yang tertentu sahaja dibenarkan memohon kerja di farmasi komuniti.

Jadi, masalah kekurangan ahli farmasi di farmasi komuniti ialah satu isu yang besar.

Walaupun sekarang ini sudah ada polisi baru yang membenarkan latihan PRP dilakukan di farmasi komuniti yang terpilih, tidak banyak pilihan farmasi komuniti yang ada.

Ini kerana, bagi melayakkan farmasi komuniti itu mengambil PRP, perlu ada ahli farmasi yang bekerja tetap di farmasi komuniti tersebut dengan syarat-syarat yang tertentu.

Oleh itu, banyaklah iklan jawatan kosong yang mencari ahli farmasi sekarang ni.

Contonya seperti yang boleh didapati daripada Farmasi Nadiah ini:

[REGISTERED PHARMACIST NEEDED]

To those who are interested to work as resident pharmacist in Kuantan, Pahang.

The details are as below:

Pharmacy : Farmasi Nadiah

Location : Farmasi Nadiah

B-33, Tingkat Bawah,

Lorong Kempadang Aman,

25150, Kuantan, Pahang.

For more information, kindly contact:

Ms. Nadiah – 019-777 7699

Berkaitan maklumat lain, farmasi komuniti (contohnya Farmasi Nadiah ni) waktu kerja sehari ialah 8 jam untuk hari Isnin hingga Jumaat, 4 jam untuk Sabtu dan Ahad.

Cuti adalah sehari seminggu (cuti weekend is negotiable).

Public holiday dan cuti tahunan – ikut akta buruh

Gaji farmasi komuniti ialah RM5000 (negotiable)

Jobscope : berkaitan dengan retail seperti sales untuk poison. Incharge customer counselling.

Lokasi Farmasi Nadiah; dekat mainroad, sebelah 7e dan DIY. Salah satu jalan utama Pekan ke Kuantan

Daripada laluan kerjaya ni sendiri, masyarakat boleh nampak yang bukan sesiapa sahaja boleh jadi ahli farmasi.

Hanya yang terlatih dalam bidang ni baru boleh jadi ahlinya.

Jadi, apa sahaja kaunseling ubat-ubatan yang diberikan oleh ahli farmasi, sememangnya untuk memastikan pesakit dapat yang terbaik daripada ubat mereka.

Bukanlah ada kepentingan mana2 syarikat farmaseutikal.

Tambah lagi, apabila pesakit datang ke farmasi komuniti, jenis ubat yang berbeza boleh dipilih, berdasarkan harga.

Bukan seperti di klinik swasta, yang biasanya keputusan untuk memilih ubat (selalunya ubat yang  mahal) adalah totally terletak di tangan doktor.

Sebabnya, untuk satu jenis penyakit sahaja, ada pelbagai jenis ubat dengan harga yang berbeza tetapi fungsi yang sama.

Maklumat ini adalah rahsia farmasi, yang hanya mahu dikongsikan oleh ahli farmasi sahaja.

Kesimpulan

Apabila masyarakat tau tentang persamaan dan perbezaan kerjaya farmasi di sektor awam dan swasta, mereka akan lebih menghargai maklumat yang diberikan oleh profession ini.

Kaunseling ubat-ubatan itu adalah berdasarkan ilmu yang benar, dengan hanya satu matlamat, iaitu kesejahteraan pesakit itu sendiri.

img-20160909-wa0005
Sumber gambar: FB Page Farmasi Nadiah

Maklumat lanjut tentang iklan jawatan kosong ahli farmai ini boleh didapati di:

Facebook Page Farmasi Nadiah