Kerjaya sebagai seorang ahli farmasi

“ Dekat universiti ambil jurusan apa?”

‘Farmasi’

“ Ooo dekat hospital nanti bagi ubat dekat kaunter lah ye?”

***********************************************

“ Anak makcik belajar apa dekat universiti?”

‘ Farmasi’

“ Ohh bagus farmasi ni makcik. Boleh buat bisnes nanti”

Situasi sebegini seringkali berlaku dalam masyarakat kita hari ni. Perbualan sebegitu kerap kali didengari oleh golongan mahasiswa. Kefahaman ini tidak salah. Cuma kami, dari rahsiafarmasi.com rasa terpanggil untuk menambah dan berkongsi beberapa input menarik mengenai kerjaya sebagai seorang ahli farmasi.

Sebut sahaja farmasi, pasti terlintas di dalam fikiran kita mengenai ubat-ubatan. Kerjaya sebagai ahli farmasi berkait rapat dengan penjagaan farmaseutikal ( pharmaceutical care).

Apakah itu penjagaan farmaseutikal?

Penjagaan farmaseutikal adalah merupakan skop utama sebagai seorang ahli farmasi. Ahli farmasi mestilah membantu pesakit mencapai dan mengekalkan taraf kesihatan yang optima serta meningkatkan kualiti hidup pesakit dengan membekalkan ubat dengan selamat.

Apakah bidang- bidang yang boleh dikuasai oleh ahli farmasi?

  • Hospital awam/swasta
    • Tugas sebagai seorang ahli farmasi di hospital sudah tidak janggal lagi. Masyarakat sudah arif tentang kewujudan mereka di hospital. Di hospital, ahli farmasi akan bertugas di beberapa unit jabatan farmasi iaitu unit pesakit luar ( outpatient), pesakit dalam ( inpatient), klinikal ( clinical), pusat maklumat ubat ( DIC), nutrisi parenteral (TPN), rekonstitusi ubat sitotoksik ( CDR), pemonitoran ubat terapeutik ( TDM) dan logistic. Secara ringkasnya, tugas ahli farmasi di hospital adalah memeriksa preskripsi ubat ( screening prescription), memberi kaunseling kepada pesakit ( counseling patient) dan membekalkan ubat ( dispense medications).
Kaunsel pesakit tentang pengambilan ubat adalah salah satu bidang tugas ahli farmasi.
Kaunsel pesakit tentang pengambilan ubat adalah salah satu bidang tugas ahli farmasi.

 

  • Kedai farmasi ( retail pharmacy)
    • Bisnes adalah salah satu bidang di dalam farmasi. Kedai farmasi dibuka untuk menjual ubat-ubatan mengikut keperluan pesakit. Namun, tidak semua ubat-ubatan boleh dijual di kedai farmasi. Terdapat beberapa jenis ubat yang memerlukan preskripsi ubat dari doktor sebelum mendapatkannya. Ahli farmasi yang bekerja di kedai farmasi ditugaskan untuk memberi cadangan ubat kepada pesakit mengikut keperluan mereka. Ubat yang dicadangkan mestilah sesuai dengan keadaan pesakit dan selamat digunakan oleh pesakit tersebut. Terdapat beberapa faktor yang diambil kira dalam menentukan kesusaian ubat kepada para pesakit. Selain itu, ahli farmasi juga hendaklah membuat ‘bisnes plan’ dan bijak menguruskan kewangan.
  • Kilang ubat ( industrial pharmacy)
    • Apabila menyebut mengenai ‘industrial pharmacy’, ramai dalam kalangan kita yang masih tertanya-tanya apakah skop kerja ahli farmasi di dalam bidang ini? Untuk menghasilkan ubat yang berkualiti, sudah tentu ia melibatkan seseorang yang pakar mengenai ubat-ubatan. Saiz ubat, bentuk ubat dan kandungan di dalam ubat merupakan beberapa faktor yang mempengaruhi kualiti ubat yang dihasilkan. Ahli farmasi bertanggungjawab dalam memastikan kualiti ubat yang dihasilkan dengan membuat pemeriksaan (inspection) ketika ubat dihasilkan. Kerja-kerja yang dilaksanakan hendaklah mengikut ‘ Good Manufacturing Practice ( GMP)’ dan garis panduan yang ditetapkan.
Salah satu kilang farmaseutikal yang terkenal di negara kita.
Salah satu kilang farmaseutikal yang terkenal di negara kita.

 

  • Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan ( Regulatory/enforcement pharmacy)
    • Ahli farmasi yang berkhidmat di BPFK atau nama barunya, Agensi Regulatory Farmasi Negara terlibat di dalam pendaftaran ubat. Mereka juga boleh diibaratkan seperti polis. Mereka akan membuat pemeriksaan di premis-premis yang menjual ubat-ubatan terutamanya ubat traditional. Sekiranya mereka dapati produk yang dijual tidak mendapat kelulusan dari KKM, maka tindakan akan diambil mengikut undang-undang yang berkaitan dengannya. Antara undang-undang yang popular adalah Akta Racun 1952, Akta Ubat ( Iklan dan Penjualan) 1956 dan Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.
Laman sesawang NPRA. Di sini, orang awam boleh memeriksa status pendaftaran ubat-ubatan dan produk-produk yang diambil.
Laman sesawang NPRA. Di sini, orang awam boleh memeriksa status pendaftaran ubat-ubatan dan produk-produk yang diambil.

 

  • Ahli akademik ( academician)
    • Terdapat sesetengah ahli farmasi yang meminati bidang pendidikan. Golongan sebegini akan berkhidmat di universiti-universiti sebagai pensyarah. Mereka lebih melaksanakan ‘research’ berkaitan dengan ilmu farmasi. Pencarian dan penemuan baru akan dikongsi bersama dan didalami lagi oleh ahli-ahli farmasi yang lain. Ilmu yang mereka kongsikan dapat melahirkan lebih ramai ahli-ahli farmasi yang berkualiti dan competent dalam kerjayanya.
  • Farmasi tentera ( Military pharmacy)
    • Mungkin ramai di antara kita yang kurang lazim dengan kerjaya sebagai farmasi tentera ini. ‘Military pharmacy’ adalah ahli farmasi yang bertugas di hospital atau klinik angkatan tentera. Skop kerjanya adalah tidak jauh beza dengan ahli farmasi yang berkhidmat di hospital kerajaan/swasta.

Kesimpulannya, bidang kerjaya sebagai seorang ahli farmasi adalah meluas. Ia bergantung kepada individu tersebut untuk memilih bidang apa yang mereka ingin kuasai.

Setakat ini sahaja perkongsian kami untuk kali ini. Nantikan artikel kami yang seterusnya. Terima kasih 🙂

Facebook Comments

Cara Notifikasi Produk Kosmetik (NOT)

Ramai dalam kalangan kita sangat berminat dengan idea kecantikan, menjaga penampilan diri mahupun berpegang teguh dengan konsep ‘Beauty can boost confidence level’. Sekilas pandang, kaum wanita mungkin lebih tertarik dalam penggunaan barangan kosmetik untuk mencapai hasrat tersebut tanpa menafikan kaum adam juga tidak ketinggalan dalam fenomena menambah baik penampilan luaran mereka.

Disebabkan kecaknaan masyarakat untuk menjaga penampilan diri semakin menggunung, produk kecantikan dan penjagaan diri mendapat tempat yang memberangsangkan di hati pengguna. Produk-produk ini lahir umpama cendawan yang tumbuh selepas hujan dan mendapat perhatian semua lapisan masyarakat. Betul bukan?

Apakah itu produk kosmetik?

Baik, dalam kata mudah, anda boleh faham kosmetik sebagai bahan atau persediaan untuk digunakan pada bahagian luaran tubuh badan manusia seperti kulit, rambut, kuku, bibir, gigi dan rongga mulut untuk tujuan membersih, mewangi, mencantikkan kulit wajah, menghilangkan bau badan, melindungi atau menjaga diri agar sentiasa dalam keadaan yang baik.

Sumber : Guidelines for Control of Cosmetic Products in Malaysia

Bagaimana mahu mendapatkan nombor notifikasi bagi produk kosmetik anda?

Kebelakangan ini, lahir ramai usahawan muda yang menceburkan diri dalam dunia bisnes yang mengetengahkan produk kosmetik seperti lipstik, eye liner, dan lain-lain sebagai produk pilihan. Untuk makluman, sebelum produk-produk ini dipasarkan, proses notifikasi perlu dilakukan terlebih dahulu melalui National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA).

Contoh nombor notifikasi pada produk kosmetik: NOT_ _ _ _ _ _ _ _  K

Produk Kosmetik di Malaysia adalah di bawah kawalan ‘Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984’, ASEAN Cosmetic Directives (ACD) dan Guideline for Control of Cosmetic Product in Malaysia yang dipantau oleh Agensi Regulatori Farmasi Negara unit kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Ini adalah bagi menjamin  produk kosmetik yang berada di pasaran adalah berkualiti dan selamat digunakan.

Jika berminat untuk mendapatkan nombor notifikasi bagi produk anda, antara perkara yang perlu diketahui ialah:

  • Proses permohonan boleh dilakukan secara ‘online’ melalui laman web National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA), Quest 3+. Sistem baru aplikasi QUEST3+ (modul kosmetik notifikasi) ini telah dilancarkan pada 1 Ogos 2016 yang lalu.

2

  • Pemohon perlu mengisi borang notifikasi produk secara lengkap (untuk rujukan, boleh lihat dokumen Annex 1, part 3, Guidelines for Control of Cosmetic Products in Malaysia) sehingga selesai semua proses termasuk urusan pembayaran. Sila rujuk di bahagian Guidelines Central di laman web NPRA.

3

  • Nombor notifikasi akan dikeluarkan dalam tempoh 1-3 hari selepas urusan pembayaran selesai dan disahkan oleh NPRA. Urusan mendapatkan nombor notifikasi bagi produk kosmetik tidak memakan masa yang lama seperti produk farmaseutikal lain, contohnya ubat terkawal yang boleh mencecah berbulan-bulan atau setahun.

Masih banyak yang perlu diambil kira dalam proses mendapatkan nombor notifikasi bagi produk anda. Kos permohonan, bahan yang dibenarkan dalam produk, bahan terlarang (eg: tretinoin, merkuri, dan hydroquinone), tempoh sah nombor notifikasi, cara penglabelan produk dan lain-lain. Proses dan maklumat ini boleh diperoleh secara menyeluruh di laman web rasmi NPRA.

Info tambahan dan menarik, logo halal boleh digunakan pada produk kosmetik dengan syarat mendapat persijilan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia atau Jakim. Walau bagaimanapun, penggunaan logo halal ini bukan mandatari dan bergantung kepada permohonan sijil oleh pihak pengilang/pengedar.

4

Sumber: Drug Registration Guidance Document (DRGD)

Kenapa produk kosmetik mendapatkan nombor notifikasi?

Jadi di sini, mesti ada antara kita yang terfikir,

‘Apa kepentingan mendapatkan nombor notifikasi ini ataupun kenapa pentingnya mendapatkan produk yang mempunyai nombor notifikasi?’

Syarikat yang memasarkan kosmetik bertanggungjawab untuk memastikan produk kosmetik mereka selamat, berkualiti serta tuntutan produk yang dinyatakan pada label atau iklan dapat disokong dengan bukti dokumentasi mencukupi . Melalui sistem notifikasi kosmetik, NPRA sebagai agensi regulatori boleh untuk menyemak semua maklumat berkaitan produk kosmetik yang bernotifikasi melalui sistem pangkalan data.

Tindakan seperti pembatalan notifikasi akan dikenakan terhadap produk kosmetik yang gagal mematuhi keperluan garis panduan dan undang-undang yang ditetapkan. Ini termasuklah produk-produk kosmetik yang dikesan positif mengandungi bahan yang tersenarai dalam Senarai Racun Berjadual di bawah Akta Racun 1952.

Bagi produk kosmetik yang didapati gagal ujian makmal NPRA, syarikat akan diarahkan untuk membuat panggil balik (product recall) produk terlibat daripada pasaran dalam tempoh yang ditetapkan dan seterusnya melupuskan produk kosmetik terlibat. Boleh rujuk produk yang telah dipanggil balik di sini.

Secara ringkas, pendokumentasian melalui kaedah nombor notifikasi ini akan membantu pihak NPRA dalam mengesan produk kosmetik yang gagal mematuhi keperluan garis panduan dan undang-undang yang ditetapkan.

Apa usaha lain pihak NPRA dalam memastikan keselamatan produk kosmetik?

NPRA menjalankan pemantauan terhadap produk kosmetik di pasaran secara berterusan melalui aktiviti surveilans. Ini bagi memastikan produk kosmetik di pasaran mematuhi keperluan undang-undang dan garis panduan yang telah ditetapkan. Bagi mendapatkan sampel daripada pihak syarikat untuk tujuan pengujian makmal NPRA, pelbagai cara dilaksanakan seperti membuat pembelian produk kosmetik di pasaran dan turut berkerjasama dengan Bahagian Penguatkuasa Farmasi, KKM.


Disebabkan produk kosmetik menjadi keperluan semua golongan masyarakat tidak mengira peringkat umur, anda sebagai pengguna harus mengambil langkah bertanggung jawab bagi memastikan produk yang diguna berdaftar dan kosmetik yang dipakai mempunyai nombor notifikasi. Anda boleh rujuk post sebelum ini bagi cara menyemak nombor notifikasi produk kosmetik anda, Semakan Ubat Berdaftar Kini Di Hujung Jari.

Cantik dan sihat dua perkara yang amat berbeza. Jom jadi pengguna bijak.. Wassalam

Rujukan:

Laman web National Pharmaceutical Regulatory Agency 

http://www.pharmacy.gov.my/v2/ms

Facebook Comments

MASTERS-PRP: Alternatif Kepada Graduan Farmasi

MASTERS-PRP: Alternatif Kepada Graduan Farmasi

Assalamulaikum & Selamat Sejahtera….
Isu hangat yang menjadi bualan graduan farmasi sejak kebelakangan ini- Isu masalah penempatan PRP atau lebih dikenali sebagai “Provisionally Registered Pharmacist”.

Sedia maklum, pengambilan PRP pada tahun lepas telah dihadkan oleh SPA. Bayangkan, dari 800 calon yang dipanggil temuduga untuk berkhidmat di sektor kerajaan, hanya 200 calon sahaja yang berjaya dipanggil berkhidmat.

Selebihnya dikategorikan sebagai simpanan dan gagal. Fenomena gagal mendapat kerja selepas temuduga, lebih- lebih lagi di dalam bidang kritikal seperti farmasi adalah suatu perkara yang tidak pernah terjangkau di fikiran.
Typical Target Point Bagi Graduan Farmasi…..
Misi graduan farmasi yang hanya meletakkn sasaran “typical” untuk berkhidmat sebagai PRP di hospital2 kerajaan, swasta, farmasi2 & industry membuatkan proses penempatan mereka menjadi semakin tergendala.

Plus, di samping sikap mereka yang ‘memilih’ tempat utk menjalani latihan PRP membuatkan tempoh seorang graduan farmasi yang menganggur menjadi semakin panjang.
Apa itu Masters-PRP? Untung ke kita buat Masters-PRP ni?

Haa, ramai pelajar jurusan farmasi, mahupun fresh graduate farmasi yang kurang cakna sebenarnya di sebalik cabang2 yg disebut diatas, ada satu lagi cabang atau peluang untuk mereka menjalani latihan PRP iaitu Masters- PRP.
Masters-PRP ini merupakan Latihan graduan farmasi yang dijalankan di fasiliti farmasi swasta tempatan. Dalam kes Masters-PRP ni, Latihan dijalankan di Institusi Pengajian Tinggi yang menjalankan ‘Research and Development’ (R&D).

Program ini dirangka sebagai salah satu cabang tempat latihan PRP pada tahun 2011 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
Apakah kelebihan program ini berbanding PRP di tempat lain?

Ada ke? Ada…Kelebihan program ni, disamping pelatih PRP meluangkan masa melanjutkan pengajian (Masters), mereka juga akan dihantar ke hospital kerajaan utk berkhidmat sebagai PRP untuk bahagian klinikal.

Lihatlah, ilmu yang mereka akan dapat dalam bidang pengajian, pengalaman menjalankan kajian dan juga pengalaman berkhidmat di hospital!

Menarik bukan?

Hanya dalam tempoh sekurang-kurangnya 2 tahun, pelatih Masters-PRP ini akan dapat combo title, MASTERS’ holder + Fully Registered Pharmacist! =D

Sejurus selepas itu, mereka boleh berkhidmat sebagai pensyarah, bekerja di hospital, farmasi komuniti dan juga industri.

Saya ni pelajar biasa2 sahaja, layakkah saya?
Bila dengar perkataan ‘sambung belajar’, Masters’, ‘PhD’ atau serumpun dengannya mesti mindset mereka terarah ke CGPA, CGPA, CGPA..DEAN LIST..DEAN LIST.

Bagaimanapun, aspek2 tu sebenarnya tak lagi menjadi ‘main concern’ dalam program Masters-PRP ini.
Semua universiti ke sediakan Masters-PRP ni?
Untuk mana2 graduan farmasi yg berminat nk buat Master-PRP, setakat ini hanya dua IPTA yg diiktiraf oleh Lembaga Farmasi Malaysia sebagai premis latihan PRP iaitu International Islamic

University Malaysia (IIUM) & Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Bagi pelajar farmasi terutama graduan farmasi yang masih lagi mencari hala tuju, Masters-PRP adalah pilihan terbaik terutama kpd yg rasa kajian atau ‘research’ tu mmg menjadi minat sejak zaman pengajian lebih-lebih lagi kepada mereka yang memasang niat utk terjun ke arena akademik.

So, kat bwh ni basic flows mcmana korang ingin memulakan kerjaya Masters-PRP korang.

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

download

 

 

 

 

1- SV (Ada grant atau tiada grant)

Sama mcm proses utk apply Masters, calon terlebih dahulu kena ada Supervisor (SV). SV amatlah penting untuk buat Masters Research-mode kerana merekalah yg akn bimbing korang ke jalan yg benar menghadapi liku2 masa buat Master nanti. Tp sebelum nk amik SV, anda kena tgk balik apakah metod kajian anda? Lab-based atau Survey.
Basically kalo lab-based, amatlah digalakkan utk memilih SV yg ada grant. Lab-based kebiasaanya memerlukan pembelian barang2 yang diperlukan untuk kajian atau materials & apparatus yg tidak disediakan di universiti.

Oleh itu, dana daripada grant tersebut akan digunakan untuk menampung kos2 tersebut. Utk survey, apa yang penting adalah fotostat helaian soalan kajian atau questionnaires, token kpd respondents, etc, but apa2 pon goes back to research yang dibuat. Jadi, kebiasaannya, projek masih lagi mampu dijalankan walaupun tidak mempunyai Grant. Settle set dg SV, then mereka akn guide sepanjang proses Master (Nak buat research proposal, etc).

Rujuk gambar rajah di bawah, iaitu Modul R&D (Master Part):

mprp 2

2. Preceptors PRP aka Co- SV
Perlu diingatkan, this is Master-PRP, so not only SV yg penting utk monitor anda utk Master, but preceptors merangkap co-SV utk PRP will playing the same important role (Note! Jgn tertukar term SV & PRECEPTOR).

Untuk latihan PRP di hospital, ahli farmasi di hospital yang akan bertindak sebagai preceptor untuk memantau logbook progression anda.
Hanya Ahli Farmasi yang berdaftar dengan LFM boleh dilantik sebagai preceptor. Mereka perlu mempunyai pengalaman kerja sekurang-kurangnya empat (4) tahun di komponen berkaitan (farmasi komuniti/ industri farmaseutikal/ hospital/ R&D). Wakil preseptor dari premis akan diminta menghadiri bengkel Training Of Trainers (TOT) anjuran BPF, KKM.

Gambar rajah di bawah berkenaan Modul R&D (PRP Part):

MPRP 1

3. Transcript

Once dpt transcript, dah bole tekan ‘gear’. First, isi borang permohonan lanjutan pengajian masters (Online or Manual—dpt kt Post-graduate Office). Dalam form tu ada memerlukan pengisian benda2 simple like personal details and research proposal (Oleh itu, penting kena ada SV dulu utk guide kita dptkn tajuk & buat proposal). Di IIUM, akan ada 3 kali kemasukan iaitu kemasukan pada bulan Sept, Feb dan June, boleh pilih nak enroll bila.
4. Bless No.

Bless No. sangatlah penting utk yg intend mmg nk practice PRP kat hospital and just aim Master sebagai bonus. Once dpt bless no., anda perlu buat surat rasmi and hantar ke Dean Kulliyyah, (Subject: To Apply PRP R&D in IIUM). Takde bless nom. tak boleh praktis kat hospital utk clinical ye!
5. Apply Scholar
Once kita dpt offer letter utk buat Master, then baru kita bole apply any scholarship like Mybrain, MARA, etc.
Kesimpulannya….

Done basic requirement yg diterangkan seperti di ats, jd bermulalah perjuangan kalian sebagai Master-PRP candidates yg penuh berliku & cabaran. Berikut adalah tips penting utk survive as graduan farmasi tatkala pengambilan PRP semakin kritikal:

Tips: Credit to Farmasi Sihat.com

 

Your Target Green Road Sign Over Dramatic Clouds and Sky.
Your Target Green Road Sign Over Dramatic Clouds and Sky

1) Segera adaptasikan diri.
Zaman anda tidak sama dengan senior anda. Mereka tidak sempat menganggur lama, nama sudah dipanggil untuk PRP. Zaman anda adalah zaman struggle & anda perlu pandai mengadaptasikan diri supaya tidak ketinggalan.
2) Jangan jadikan Klinikal sebagai focus utama.
Dengan pembayaran bonus pada penjawat awam adalah pd kadar ‘flat rate’ akhir2 ini ia sudah cukup memberikan ‘hint’ bahawa kegawatan ekonomi terus berlaku & sudah tentu keupayaan pengambilan PRP di hospital kerajaan akan terus terhad.
3) Be opportunist
Rebutlah segala peluang yang anda didepan mata anda. Adakah anda sedar bahawa saingan utama anda ketika ini adalah MASA. Semakin lambat anda bertindak maka semakin jauh anda ketinggalan.
4) Be a lone ranger
Jangan terikut ikut dengan kelompok kawan anda. Kawan dapat hospital maka anda berharap nasib anda serupa. Belajar bergerak sendirian & ia lebih mudah untuk anda bertindak pantas mengatur perjalanan hidup anda.
5) Buang ‘skeptical thinking’ tentang gaji yg kecil jika ditawarkan.
Ambil sahaja. Buktikan pada mereka anda bernilai lebih dari itu. Mungkin sambung study tidak ada gaji tetap & tinggi seperti buat PRP setahun di hospital, tp percayalah once anda tamat program ni, anda akn berdiri di padang yg sama rata seperti PRP yg mempunyai lessen, bahkan lebih sebab anda mempunyai Master sebagai bonus.

Dalam masa yg sama terus berusaha & berdoa supaya perjalanan hidup anda dipermudahkan. Semoga anda semua sentiasa berjaya dunia & akhirat… Wassalam.

5 tips terakhir ini diambil daripada Page fb Farmasi Sihat Hq. Tarikh post tersebut ialah 21 Jun 2016.

Boleh lihat di link ini:

https://mobile.facebook.com/farmasisihatsdnbhd/?_rdr

Screenshot_2016-08-06-05-40-20_com.android.chrome

Facebook Comments

Ketum & Diabetes: Lihat apa terjadi jika pesakit tinggalkan ubat hospital

Isu ketum lagi. Masyarakat seolah-olah tidak dapat dipisahkan dengan air ketum. Ada yang mendakwa air ketum amat mujarab.

Ada yang minum air ketum, terus turun kandungan gula dalam darah. Jadi, dia tak nak teruskan ubat hospital untuk kencing manisnya (diabetes).

Boleh ikuti perbualan WhatsApp berikut:

Screenshot_2016-08-02-00-35-30_com.whatsapp_1470072226945

Screenshot_2016-08-02-00-35-37_com.whatsapp_1470072248090_1470072682695

Screenshot_2016-08-02-00-35-49_com.whatsapp_1470072271757_1470073075059

 

Untuk memastikan info dalam whatsapp conversation ni sahih, RahsiaFarmasi.com mengambil inisiatif untuk mencari bahan rujukan journal yang boleh dipercayai.

Jadi, ini hasilnya:

herbal and ckd

Ya, berdasarkan artikel kat atas ni, renal injury (kecederaan buah pinggang) ada dilaporkan dalam hubungkait dengan beberapa herba.

Lebih specifik journal merujuk kepada ketum diperlukan.

J1 COVER PAGE J1 CONTENT

Berdasarkan artikal bertajuk “Pharmacokinetics of mitragynine (ketum) in man” ini, seperti ayat yang di highlight di atas, renal excretion (perkumuhan melalui buah pinggang) sepatutnya bukanlah jalan perkumuhan yang signifikan untuk ketum, tapi kebanyakannya dicernakan melalui hati (hepatic metabolism). Maksudnya, secara spesifik, ketum tidak menyebabkan kesan besar pada buah pinggang, tapi memberi kesan besar kepada organ hati sebenarnya.

Artikel tentang ketum dan penyakit hati pula dicari.

Ketum and liver toxicity

Hasilnya, adalah artikel di atas, yang bertajuk “Intrahepatic cholestasis following abuse of powdered kratom”.

Intrahepatic cholestasis adalah sejenis penyakit hati.

Kemudian, adakah benar jika diabetes yang tidak dirawat dengan betul akan menyebabkan sakit buah pinggang (nephropathy)?

Jawapannya ya, berdasarkan gambar di bawah:

pathophysiology-and-therapy-of-diabetic-nephropathy-2-638

Kesimpulan

  1. Herba secara amnya boleh menyumbang kepada sakit buah pinggang.
  2. Secara khusus, ketum lebih menyumbang kepada sakit organ hati.
  3. Jika pesakit diabetes tidak mahu ambil ubat hospital, kemungkinan diabetesnya akan melarat dan membawa kepada sakit buah pinggang pula.
  • Selalunya, orang akan google maklumat tentang penyakit dan ubat-ubatan mereka.
  • Jadi, RahsiaFarmasi.com menyediakan search result daripada sumber yang dipercayai, seperti senarai rujukan di bawah.
  • Mari SHARE dan VIRALKAN bersama =)

Rujukan (Boleh klik link untuk bacaan lanjut)

  1. Herbal medicines and chronic kidney disease.
  2. Pharmacokinetics of mitragynine in man.
  3. Intrahepatic cholestasis following abuse of powdered kratom (Mitragyna speciosa).
  4. Complications of Type 2 Diabetes.
Facebook Comments

Semakan Ubat Berdaftar Kini di hujung Jari

“Produk xyz ini ada KKM atau tidak?”  Seringkali kita mendengar pertanyaan tersebut. Soalan seperti ini yang timbul dalam kalangan masyarakat kini menunjukkan bahawa ubat berdaftar adalah penting dan menjadi salah satu medium untuk memantapkan kepercayaan pengguna.

Semua ubat-ubatan di Malaysia perlu melalui proses pendaftaran dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak kira sama ada ubat itu ubat terkawal (controlled medicine), persediaan tradisional (traditional medicine) dan juga suplemen kesihatan (health supplement).  Begitu juga dengan produk kosmetik yang perlu melalui proses notifikasi.

Ubat berdaftar amat penting untuk menjamin keselamatan pengguna selain memastikan ubat yang dijual adalah ubat asli.

Hasil rampasan produk tidak berdaftar oleh Cawangan-Cawangan Penguatkuasa Farrmasi di seluruh negara menunjukkan peningkatan nilai rampasan berbanding tahun-tahun sebelumnya. Sepanjang tahun 2013, sejumlah 33,704 produk tidak berdaftar produk telah dirampas dengan nilai RM 43.22 juta berbanding rampasan tahun 2012 iaitu sebanyak 40,006 produk telah dirampas dengan nilai RM 23.72 juta. Nilai rampasan ini dijana melalui aktiviti penguatkuasaan iaitu operasi serbuan, pemeriksaan premis dan rampasan di pintu masuk negara.

Sumber: kpkesihatan.com

Terdapat dua ciri untuk memastikan ubat telah berdaftar :-

  1. Nombor pendaftaran – di hadapan nya tertulis (MAL untuk ubat berdaftar dan NOT untuk produk kosmetik yang telah dinotifikasi).
  2. Label Hologram Meditag – pada pembungkusan.
Sumber: kpkesihatan.com
Sumber: kpkesihatan.com

Seringkali juga kita lihat produk yang dijual secara atas talian atau “online” mendakwa bahawa produk mereka mendapat kelulusan KKM.  Adakah ini benar? Untuk mengetahui kesahihan pendaftaran ubat atau notifikasi produk kosmetik, kita sebagai pengguna boleh mengetahuinya hanya dengan melayari satu portal carian sahaja iaitu QUEST3.

searching

Langkah-langkah untuk mengesahkan ubat berdaftar dan kosmetik yang telah dinotifikasi.

  • Taip “Quest3 product search” di enjin carian atau klik  Quest3 .
Paparan di enjin carian
Paparan di enjin carian
QUEST3
QUEST3
  • Klik “search by“.  Anda akan diberi pilihan untuk mencari ubat yang telah berdaftar dengan KKM melalui beberapa cara.
Search by
Search by
  • Pilih “search by Product Registration No./Notification No.” dan seterusnya anda boleh mengisi nombor pendaftaran (contoh MAL15045072X) dalam kotak yang disediakan.
Menggunakan nombor pendaftaran untuk mencari produk.
Menggunakan nombor pendaftaran untuk mencari produk.
  • Dan…tunggu untuk jawapannya. Andai produk tersebut tersenarai dalam senarai KKM, paparan skrin anda akan kelihatan seperti ini (rujuk gambar).
Hasil carian.
Hasil carian.
  • Tetapi, cara yang sedikit berbeza untuk produk kosmetik. Anda perlu memilih/ klik “Cosmetic Products Only” di pilihan Product Type.  Kemudian anda boleh mengisi nombor notifikasi dalam kotak carian (rujuk gambar).
Isi nombor notifikasi.
Isi nombor notifikasi.
Hasil carian.
Hasil carian.

Produk yang saya nak cari tiada nombor, saya hanya tahu nama produk sahaja. Bagaimana saya boleh mengesahkan pendaftaran produk tersebut?

Jika anda mengalami situasi seperti di atas, jangan khuatir kerana anda boleh juga menggunakan pilihan “Search by” > “Product Name“.

  • Pastikan Product type anda yang betul.
  • Kemudian pilih search by Product Name.  Anda boleh mengisi nama produk yang ingin dicari (contoh iHand) dalam kotak yang disediakan (rujuk gambar).
Pencarian produk kosmetik menggunakan nama produk.
Pencarian produk kosmetik menggunakan nama produk.
Hasil carian.
Hasil carian.

***********************************************************

Produk yang dicari tiada? Jangan risau, jika hal sedemikian berlaku, anda boleh juga mencari produk tersebut di satu lagi portal carian iaitu Quest2.

Anda juga boleh layari laman web NPRA yang baru.

***********************************************************

Selamat mencuba!

Sumber rujukan:

Quest3

www.pharmacy.gov.my

kpkesihatan.com

Facebook Comments

Bukti daripada PubMed, tentang kesan buruk Ketum

Selasa lalu, Berita Harian ada melaporkan tentang cadangan RISDA untuk tanam ketum bagi pasaran eksport. Boleh tengok lagi detail laporan berita kat sini.

Risda dan Ketum

Kemudian, tersebar pula dalam beberapa whatsapp group, tentang khasiat daun ketum. Boleh tengok maklumat lanjut macam di bawah ni: 2PhotoGrid_1469637035802 4PhotoGrid_1469637138873

Kalau google “khasiat daun ketum” pun, banyak result yang keluar.

Kebanyakannya daripada blog personal.

Nak katanya, memang dah tersebar luas lah, pasal khasiat Ketum ni. Tapi blog personal tak boleh jadi sumber rujukan untuk buat polisi. Kita tak tau betul ke apa yang ditulis dalam blog tu. Takde bukti saintifik.

Jadi, RahsiaFarmasi.com mengambil inisiatif ini untuk mengumpulkan rujukan yang dipercayai dan benar. Sumber laman web utama ialah PubMed, yang mengindeks artikel journal berkaitan kesihatan dan perubatan.

Pubmed 1

Daripada artikel atas ni, yang bertajuk “The pharmacology and toxicology of kratom: from traditional herb to drug of abuse,” kesimpulan yang boleh diambil daripada abstrak tersebut ialah:

“The growing concern of the abuse potential of kratom requires careful evaluation of its benefits and potential toxicities.”

******************************************

Jadi, kata kunci di sini ialah memerlukan lebih banyak evaluasi tentang manfaat dan kesan toksik yang berpotensi.

Tak dinafikan ketum mungkin mempunyai manfaat.

Namun, sama seperti ubat hospital yang lain, terdapat kesan sampingan yang tidak dikehandaki.

Kesan sampingan ni mungkin tak sama antara individu.

Bagi ubat hospital, ada rekod pesakit yang doktor boleh monitor, untuk tengok kesan sampingan ni.

Tapi, kalau kita ambil sendiri daun ketum ni, siapa nak monitor kesan sampingannya?

Macam mana nak bagi rawatan, kalau terlebih dos?

************************************************

Dalam satu kajian kualitatif yang terbaru seperti di bawah ini, kesimpulan daripada abstrak menunjukkan pengguna ketum juga mengalami kesan yang negatif.

(Negative response themes also emerged, indicating potential problems and unfavorable “side” effects, especially stomach upset and vomiting.)

Pubmed 2

Dalam satu kajian terbaru, journal Drug & Alcohol Dependence melaporkan pengguna Ketum adalah dikaitkan dengan ketagihan dadah. Simptom ini akan menjadi lebih teruk dalam masa penggunaan yang lama. Cadangannya, kawalan yang lebih ketat perlu dilaksanakan.

(The findings from this study show that regular Kratom use is associated with drug dependency, development of withdrawal symptoms, and craving. These symptoms become more severe with prolonged use and suggest a stronger control of the drug.)

Ketum 4

Akhir sekali, suka untuk RahsiaFarmasi.com kongsikan, 1 full text article yang open access (free to be downloaded), berkaitan potensi ketum untuk disalahgunakan dengan perhatian yang lebih diberikan kepada aspek toksik, potensi ketagihan dan sindrom withdrawal.

“Physicians in the United States should be aware of the growing availability and abuse of kratom and the herb’s potential adverse health effects, with particular attention to kratom’s toxicity, addictive potential, and associated withdrawal syndrome”

Sesiapa yang berminat nak baca artikel penuh dengan lebih lanjut boleh download di sini.

Full text kratom 3

Kesimpulannya, ini baru search sikit kat PubMed, satu laman web yang boleh dipercayai dalam aspek kesihatan. Doktor di hospital pun guna ni nak rujuk maklumat berkaitan pesakit mereka.

Hasil daripada carian yang terbatas ni, dah tunjukkan tentang kesan negatif ketum.

Kalau nak buat literature search yang lebih detail, macam Systematic Review, kami rasa, lebih banyak bukti yang akan menunjukkan kesan negatif ketum ni.

Jadi, kepada pengguna di luar sana, untuk keselamatan diri sendiri, cuba sedaya upaya untuk mengelakkan penggunaan daun ketum ini dalam kehidupan seharian.

 

Facebook Comments

Ringkasan untuk Pemvaksinan Difteria

Sumber gambar: http://www.sinarharian.com.my/nasional/difteria-pastikan-anak-dapat-imunisasi-1.535347
Sumber gambar: http://www.sinarharian.com.my/nasional/difteria-pastikan-anak-dapat-imunisasi-1.535347

Malaysia telah digembar-gemburkan dengan isu kemunculan semula penyakit difteria akibat peningkatan pergerakan antivaksin yang telah mengakibatkan kematian seorang kanak-kanak perempuan berusia 7 tahun di Melaka dan seorang kanak-kanak lelaki 2 tahun di Kedah Jun lalu. Kedua-duanya dilaporkan tidak menerima vaksin yang selengkapnya bagi menentang penularan Difteria.

Berikutan isu ini, RahsiaFarmasi.com mengambil inisiatif untuk meringkaskan maklumat yang ada, berkaitan difteria.

Apakah itu Difteria?

Difteria adalah penyakit respirasi yang disebabkan oleh bakteria yang mengakibatkan salutan yang tebal (nanah) pada belakang tekak.

Apakah gejala-gejala Difteria?

1.Lemah badan

2.Sakit tekak

3.Demam yang ringan dan sederhana

4.Bengkak leher

Difteria boleh hadir dengan gejala di atas yang sangat tidak khusus pada peringkat awalnya dan boleh dianggap sebagai jangkitan kuman tekak yang biasa sekiranya tidak dipandang serius.Namun,jika komplikasi berlaku  boleh membawa kepada masalah pernafasan,lumpuh,jantung lemah bahkan kematian!

beza-tonsil-dan-difteria

Bagaimana ia boleh merebak?

Difteria boleh berjangkit di antara manusia melalui batuk dan selesema.

Apakah cara terbaik untuk mencegah Difteria?

Semua orang memerlukan perlindungan daripada difteria. Terdapat ribuan kes difteria di seluruh dunia setiap tahun. Difteria sangat biasa dalam kalangan kanak-kanak, remaja dan juga dewasa. Cara terbaik untuk mencegah difteria adalah dengan VAKSIN!

Di Amerika, puratanya lebih dari 175000 kes difteria sebelum vaksin diperkenalkan. Sejak vaksin diperkenalkan,kes difteria menurun sebanyak 99.9%.

Pemvaksinan di Malaysia telah dijadualkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia demi menjaga keselamatan penduduk Malaysia. Jadual pemvaksinan disediakan sebagai panduan yang perlu dipatuhi oleh ibu bapa dan doktor untuk mengelakkan penyakit yang lebih teruk berlaku.

Difteria-Penyakit berjangkit yang berbahaya
Keratan akhbar Utusan Malaysia 30 June 2016

Tiada kajian yang diakui tentang kesan vaksin yang boleh menyebabkan penyakit kronik atau autism. Malaysia memiliki program vaksin yang diwajibkan untuk kanak-kanak di bawah umur 15 tahun di sekolah-sekolah awam.

Bagaimanakah jadual imunisasi difteria di Malaysia?

Imunisasi vaksin di Malaysia selalunya diberikan serentak dengan imunisasi penyakit polio dan tetanus yang diberikan pada bayi berusia 2 bulan,3 bulan dan 5 bulan (keseluruhan 3 dos) dan mendapat dos booster pada usia 18 bulan dan 7 tahun.

Bagaimana vaksin bertindak?

Vaksin bertindak dengan memasukkan bakteria yang sudah lemah yang dipanggil sebagai antigen.Di dalam sebahagian vaksin antibodi iaitu produk yang dihasilkan oleh sistem imuniti tubuh membantu menyerang antigen tadi.Vaksin membenarkan tubuh untuk menghasilkan antibodi menentang antigen atau jangkitan tertentu.Sekiranya penyakit sebenar menyerang tubuh, antibodi yang terhasil tadi boleh memusnahkan bakteria tersebut.

Sebahagian daripada masyarakat Islam di Malaysia menentang pemvaksinan anak anak mereka kerana takut vaksin tersebut mengandungi DNA khinzir yang haram disisi agama.Mufti Kelantan,Datuk Mohamad Shukri Mohamad dalam kenyataannya di akhbar Bernama pada bulan Jun lalu mengatakan bahawa vaksin adalah dibenarkan dalam Islam walaupun mungkin mengandungi bahan haram terbabit bagi menjaga kemaslahatan manusia.Mufti Pelis,Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin juga mengatakan bahawa orang Islam yang menolak pemvaksinan anak-anak adalah bercanggah dengan ajaran Islam yang menitikberatkan soal nyawa manusia.

Sumber gambar: http://www.imgrum.net/tag/difteria
Sumber gambar: http://www.imgrum.net/tag/difteria

Kesimpulannya, ibu bapa adalah disarankan untuk membawa anak-anak mereka untuk disuntik vaksin seperti yang telah dijadualkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia bagi mengelakkan penularan penyakit Difteria di Malaysia sekaligus menjadikan penyakit Difteria sebagai satu sejarah yang tidak berulang kembali.

Rujukan:

CDC

The Malay Mail Online

world.com.my

Sumber gambar: http://www.imgrum.net/media/1286745927360877055_1599223953
Sumber gambar: http://www.imgrum.net/media/1286745927360877055_1599223953
Facebook Comments

Survival tips untuk graduan farmasi: Home Tutor

Bidang farmasi dikira satu bidang kritikal. Malaysia masih memerlukan ramai pegawai farmasi untuk menampung pesakit yang semakin ramai juga.

Namun, perjawatan yang kosong untuk Pegawai Farmasi Provisional (Provisionally Registered Pharmacist, PRP) sudah semakin kurang.

Perkara ini memberi kesan yang besar kepada graduan ijazah sarjana muda farmasi. Mereka perlu melalui latihan setahun PRP, sebelum dapat menjadi Fully Registered Pharmacist (FRP), bagi membolehkan permohonan lesen farmasi komuniti.

Dengan adanya lesen ini, barulah mereka dibolehkan untuk bekerja di syarikat swasta seperti Guardian, Watson, Caring Pharmacy dan lain-lain lagi.

hypertension-867855_960_720

Baru-baru ini, temuduga SPA yang dijalankan kepada graduan farmasi ini menghasilkan satu perbezaan besar berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Jika dulu, semua graduan ijazah sarjana muda farmasi akan diterima secara automatik untuk bekerja di hospital-hospital kerajaan sebagai PRP.

Namun, pada temuduga SPA yang lepas hanya lebih kurang 200 orang sahaja yang berjaya dalam temuduga itu, daripada jumlah besar 800 orang yang hadir.

Bagi yang tidak berjaya, perlu menunggu giliran yang seterusnya. Mereka juga dibolehkan menjalani PRP di premis swasta yang telah berdaftar.

Namun, bukan semudah itu. Ada premis swasta yang berdaftar sebagai tempat rasmi latihan PRP, tetapi hakikatnya tidak bersedia untuk menerima PRP. Mereka seolah-olah terkejut dengan jumlah permohonan PRP yang banyak secara tiba-tiba. Akhirnya, graduan malang ini menganggur sahaja.

Selain itu, ada juga graduan yang bertindak bijak dengan mengambil pilihan lain.

Antaranya:

  1. Sambung master di universiti yang berdaftar sebagai tempat rasmi latihan PRP. Syarat kemasukan juga agak ketat dengan keperluan CGPA yang telah ditetapkan.
  2. Bekerja di syarikat farmasi swasta sebagai pekerja lain, selain daripada ahli farmasi. Hal ini kerana tanpa kelayakan PRP, pendaftaran penuh ahli farmasi tidak dapat dilakukan.
  3. Kerja sambilan lain seperti bekerja di kedai selain farmasi dan berniaga sendiri. Tak kurang juga yang menjadi Home Tutor di sekitar tempat tinggal mereka.

Pada kali ini, RahsiaFarmasi.com ingin berkongsi beberapa tips untuk menjadi Home Tutor bagi graduan farmasi khususnya. Bagi graduan bidang lain, tips ini mungkin perlu disesuaikan dengan kemahiran mereka.

Home tuition sudah menjadi pilihan ibu bapa pada zaman sekarang. Mereka lebih suka memanggil personal tutor ke rumah mereka. Pengajaran secara bersemuka dengan anak mereka lebih kelihatan berkesan.

welcome-to-our-home-1205888_960_720

Graduan boleh mencuba menjadi Home Tutor kepada syarikat yang sudah terkenal dahulu. Modus operandinya, syarikat home tuition itu akan mengiklankan pencarian home tutor di media sosial. Biasanya mereka memerlukan Home Tutor yang ramai, kerana permintaan yang tinggi daripada ibu bapa. Masyarakat sekitar sudah mula percaya dengan syarikat yang terkenal ini.

Biasanya, online form akan dibuat oleh syarikat tersebut. Graduan boleh mengisi online form ini, yang terkandung subjek pilihan untuk mengajar.

Bidang farmasi memerlukan hafalan yang tinggi. Jadi, subjek akademik sekolah yang sesuai dengan pengalaman belajar di universiti ialah subjek biologi, sejarah dan sains.

Ini hanya cadangan.

Bagi mereka yang yakin, boleh juga mengajar fizik, kimia dan matematik tambahan.

Subjek peperiksaan besar adalah pilihan utama ibu bapa. Namun, ada juga permintaan untuk yang bukan peperiksaan besar seperti tingkatan 2 dan 4. Mereka ingin anak mereka bersedia daripada awal. Jadi, Home Tutor yang dah ditugaskan kepada seseorang pelajar tersebut, akan mengajarnya sepanjang tahun tersebut, sehinggalah tiba waktu peperiksaan itu.

Kadang-kadang ada juga permintaan Home Tutor untuk mengajar Al-Quran dan Fardhu Ain. Ini satu peluang besar untuk mendapat duit dan meraih pahala membuat amal kebajikan.

kid-1077793_960_720

Biasanya, dalam online form itu juga akan ada kawasan pengajaran yang kita mahukan. Graduan boleh meletakkan tempat sekitar tempat tinggal mereka yang boleh dicapai dengan kemampuan sendiri.

Setelah lengkap borang itu diisi, pihak syarikat home tution akan mengadakan temuduga untuk mengetahui kemampuan calon home tutor tersebut.

Mock teaching biasanya akan dilakukan. Pada masa ini, calon perlu menunjukkan cara mengajar yang akan dilakukan.

Graduan farmasi amat sesuai dengan cara ini, kerana sudah banyak presentation dan group work yang telah dilaksanakan, sepanjang 4 tahun belajar di universiti.

Antara contoh syarikat yang membuat iklan kekosongan home tuition ini adalah seperti berikut:

  1. Zetta Tuition – Home Tuition Home Quran Mengaji

 

Terima kasih kerana berminat untuk menjadi sebahagian daripada Zetta Tuition.

Untuk mendaftar sebagai tutor di Zetta Tuition, anda perlu ke link yang diberikan untuk pendaftaran.

https://docs.google.com/forms/d/1bAqiI1crl-pLxQr74s2lkS-zn7mZCd-jbVWeA_tONi0/viewform?chromeless=1&edit_requested=true

Semua calon perlu menghadiri temuduga terlebih dahulu dan calon yang layak sahaja akan diserap menjadi tutor Zetta Tuition.

Syarat utama:

*berumur 20 tahun ke atas.

*mempunyai kenderaan sendiri.

*boleh mengajar subjek akademik/mengaji

*komited & berdisiplin.

Apa yang akan anda dapat sekiranya menjadi tutor Zetta Tuition?

~ Sharing ilmu yang bermanfaat.

~Bonus sekiranya kehadiran mengajar penuh mengikut jadual ditetapkan.

~ Latihan program dan khidmat nasihat secara PERCUMA

~ Pendapatan sehingga RM2000 (bergantung kepada kerajinan & komitmen tutor)

Di bawah merupakan contoh cara pengiraan pendapatan bulanan :

Sehari 2 jam tuisyen, seminggu bekerja 5 hari sahaja.

Anda boleh dibayar minimum RM23 per jam atau mungkin lebih lagi, bagi khidmat tuisyen anda.

Jadi sebulan,

2 jam x 5 hari × 4 minggu x RM23 = RM920

Hanya peruntukkan 2 jam sehari, pendapatan bulanan anda mencecah RM920

Cuba bayangkan sekiranya anda dibayar lebih dan anda bekerja lebih masa sehingga 15 jam seminggu atau lebih! Wow!

JOM BERTINDAK ! DAFTAR SEKARANG!

Jangan lupa untuk LIKE FB PAGE kami : ZETTA TUITION untuk maklumat/pengumuman terkini.

Terima kasih.

 

 

2. ND Brilliant Home Tuition

HOME TUTOR KOMITED DIPERLUKAN SEGERA!!!

?Berminat nak jadi tutor sambilan atau sepenuh masa? ?Ada ‘passion’ dalam mengajar tapi tak dapat jadi cikgu atau pensyarah???Atau berminat juga nak buat  SIDE INCOME RM 800 ke RM3000 sebulan??

.

.

“Tahniah CikPuan Azlin Dzulkifly yang merupakan pegawai bank di sebuah bank terkemuka sebelum ini.Sekarang full time mengajar. 2 kelas setiap hari. RM4000 sebulan.Syukur..“

~CoachMohdNoor.com

“ Saya fresh graduate dan memang MINAT mengajar.SUKA JADI HOME TUTOR sebab masa mengajar fleksibel.Baru 2 bulan saya sebagai Tutor ND Brilliant, elaun saya dah capai RM3500 sebulan.Alhamdulillah..”

~ Ariff, Tutor ND Brilliant.

.

.

?Boleh mengajar subjek UPSR/PT3/SPM~ Bahasa Melayu, English, B. Arab, Matematik, Sains, Kimia, Fizik, Biologi, Prinsip Akaun, Sejarah, Geografi, Ekonomi, Perdagangan, Matematik Tambahan, Al-Quran & Iqra dan lain – lain di rumah pelajar?

 

??Kawasan : SEKITAR KL & SELANGOR

 

Tutor- tutor terkini kami mengajar di:

Kuala Lumpur, Bangsar, TTDI, Petaling Jaya, Subang Jaya, Damansara, Shah Alam,Setia Alam, Puchong, Cheras, Kajang, Bangi, Seri Kembangan, Ampang, Gombak,Selayang, Rawang, Sg. Buluh, Putrajaya

.

.

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

BERMINAT MENJADI WARGA ND BRILLIANT???

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

 

1) ‘LIKE’ & komen ‘TUTOR ND BRILLIANT’

2) Whatsapp/SMS: <HT><Nama><Kawasan> <Subjek> ke

???

?En Ariff – 016 4177067

?Cik Lynn – 012 2226842

 

3) ATAU PM di inbox ND Brilliant Home Tuition

???

http://bit.ly/28Nuy0R

.

.

=========================

SYARAT- SYARAT TUTOR

=========================

✔ mempunyai kenderaan sendiri dan bersedia untuk mengajar di rumah pelajar.

✔ Komited dan menepati masa

✔ Dapat memberikan komitmen sekurang-kurangnya setahun

✔ Boleh mengajar di sekitar KL/Selangor

✔ Berkeyakinan, mesra pelajar, boleh membimbing dan memberi motivasi kepada pelajar

✔ Tiada pengalaman juga dialukan dan yang mempunyai pengalaman adalah satu kelebihan.

.

.

=========================

KEISTIMEWAAN TUTOR KAMI:

=========================

✔ Masa yang fleksibel

✔ Latihan,program & khidmat nasihat disediakan

✔ Elaun per Jam & Performance Bonus  yang menarik

✔ Elaun buku disediakan

✔ Elaun Pengangkutan/T&Go disediakan (tertakluk pada syarat2)

.

.

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

SERIUS KE BERMINAT??

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

 

1) ‘LIKE’ & komen ‘TUTOR ND BRILLIANT’

2)Whatsapp/SMS: <HT><Nama><Kawasan> <Subjek> ke:

???

?En Ariff – 016 4177067

?Cik Lynn – 012 2226842

 

3) ATAU PM di inbox ND Brilliant Home Tuition

???

http://bit.ly/28Nuy0R

.

.

Terima Kasih

‘’Helping You Reach The Future.’’

 

#NDBrilliantHomeTuition

#TutorNDBrilliant

#hometutor

Pilihan terkakhir, mungkin ada graduan yang berasa yakin dengan diri sendiri, dan tak mahu bekerja di bawah orang. Bolehlah mengiklankan diri sendiri seperti contoh di bawah ini:

Sumber gamber: https://www.facebook.com/search/top/?q=adib%20home%20tutor
Sumber gambar: https://www.facebook.com/search/top/?q=adib%20home%20tutor
Facebook Comments

Adakah produk kesihatan tradisonal dan alternatif bebas daripada bahan kimia sepenuhnya?

Pengenalan

Zaman sudah berubah sekarang. Masyarakat umumnya lebih prihatin dalam penjagaan kesihatan diri. Masing-masing berusaha untuk mendapatkan maklumat tentang cara perawatan yang berkesan untuk penyakit mereka.

Seiring dengan ledakan teknologi maklumat. Telefon mudah alih dengan sambungan internet boleh diakses di mana-mana sahaja untuk menjawab persoalan mereka.

Namun, tidak semua maklumat di internet boleh dipercayai. Ada pihak-pihak yang mengambil kesempatan dengan masyarakat yang terdesak untuk mendapatkan rawatan ini.

Lantas, muncul pelbagai produk kesihatan alternatif, kononnya tidak mempunyai bahan kimia yang boleh memudaratkan badan.

Perlu kita ingat, apa sahaja makanan atau minuman yang masuk ke dalam badan kita, akhirnya akan dibuang melalui sistem perkumuhan, iaitu salah satunya melalui air kencing.

Buah pinggang memainkan peranan yang penting untuk menapis bahan-bahan ini, sebelum keluar dari badan.

Sumber gambar: cikguraimi.blogspot.my
Sumber gambar: cikguraimi.blogspot.my

Jadi, walaupun produk kesihatan tersebut dikatakan hanya mempunyai herba dan bahan semulajadi, buah pinggang perlu bekerja keras untuk menapis bahan-bahan ini.

Lebih-lebih lagi, terdapat banyak produk kesihatan tradisional dan alternatif yang dicampurpalsu dengan bahan ubatan yang biasa dijumpai di hospital. Oleh itu, kami daripada RahsiaFarmasi.com rasa terpanggil untuk berkongsi maklumat yang penting ini.

Bahan larangan yang dikesan.

Secara umumnya bahan larangan yang biasa dikesan dalam produk tradisional seperti maajun atau jamu tidak berdaftar adalah bahan aktif bagi ubat-ubat terkawal yang hanya boleh dibekalkan oleh pengamal perubatan berdaftar atau oleh ahli farmasi sahaja.

Antara bahan larangan yang telah dikesan dalam produk tradisional adalah :

  • Ubat tahan sakit seperti phenylbutazone, ibuprofen dan diclofenac
  • Steroid seperti dexamethasone dan prednisolone
  • Ubat rawatan kencing manis seperti metformin dan glibenclamide.

diabetes-1326964_960_720

Bahan-bahan larangan ini adalah bergantung kepada tuntutan perubatan yang diisytiharkan pada produk tersebut.

Antara tuntutan yang lazim bagi produk tradisional adalah untuk rawatan sakit tulang, sendi, menambahkan tenaga, meningkatkan selera makan dan lain-lain lagi.

Kesan Sampingan

Pengguna yang mengambil produk tradisional yang dicampur racun terdedah kepada risiko kesan sampingan kerana kuantiti yang dimasukkan ke dalamnya adalah tidak konsisten dan boleh menjadi terlalu tinggi ataupun rendah.

Ini kerana produk tersebut tidak dikilangkan di premis mengikut piawaian Amalan Pengilangan Baik (GMP). Pada awalnya pengguna akan merasakan produk tersebut berkesan dan memberikan kesan yang diingini, namun akhirnya pengguna akan mengalami kesan buruk pengambilan produk tersebut.

Kesan sampingan yang dialami mungkin berbeza antara seorang pengguna dengan seorang pengguna yang lain bergantung kepada faktor-faktor seperti taraf kesihatan, gaya hidup, pemakanan dan sebagainya.

Tempoh masa untuk pengguna tersebut menunjukkan kesan sampingan dan tahap keseriusannya juga berbeza.

Antara bahan larangan pada produk tradisional dan kesan sampingan yang diakibatkan olehnya adalah seperti berikut :

  • Steroid – penambahan selera makan yang luar biasa, sembab, melambatkan penyembuhan luka, meningkatkan tekanan darah, dan kerosakan buah pinggang
  • Phenylbutazone – pendarahan dalam perut, kesn melecur pada kulit, penglihatan kabur dan kerosakan buah pinggang
  • Ubat Anti- Inflamatori Bukan Steroid (NSAIDS) – gastrik, pendarahan dalam perut dan kerosakan buah pinggang
Sumber gambar: http://kidneysdisease.com/kidney-disease/
Sumber gambar: http://kidneysdisease.com/kidney-disease/

Tindakan yang perlu diambil oleh pengguna

Pengguna yang mengalami kesan sampingan seperti di atas ataupun mengalami kesan segera apabila menggunakan produk maajun atau jamu tradisional dinasihatkan supaya berhenti daripada menggunakan produk tersebut.

Dapatkan nasihat dan rawatan daripada pengamal perubatan berdaftar.

Sila bawa bersama produk yang diambil untuk memudahkan pengesanan.

Pengguna juga boleh melaporkan sebarang salahlaku berhubung penjualan produk tidak berdaftar kepada pejabat Cawangan Penguatkuasa Farmasi di negeri masing samada dengan datang sendiri, melalui surat, atau melalui  telefon ke  Bahagian Perkhidmatan Farmasi, KKM.

Semua maklumat yang diterima adalah rahsia dan tidak akan disebarkan kepada pihak lain.

Sumber: KnowYourMedicine

Facebook Comments

RahsiaFarmasi.com Reborn!

Alhamdulillah, tercapai juga hasrat semua (admin dan juga pembaca setia sekalian) untuk melihat laman web ini kembali aktif. Kira-kira 6 tahun lalu, sekitar bulan Julai 2010, laman web ini telah dibina.

Bertujuan untuk berkongsi pengalaman admin sendiri tentang kerjaya seorang pegawai farmasi, kemudiannya menjadi rujukan kepada mereka yang ingin mengetahui maklumat lain berkaitan farmasi.

screenshot web

Menyambung semula laman web RahsiaFarmasi.com ini bukanlah perkara mudah. Setelah setahun beroperasi, admin sudah semakin sibuk. Sehinggalah, terlupa untuk memperharui pendaftaran nama domain dan hosting.

Akibatnya, ada pihak yang iri hati dengan tingginya trafik, mengambil kesempatan dengan membeli terlebih dahulu nama domain “RahsiaFarmasi.com” ini. Lantas, pihak ini melelong semula nama domain ini dengan harga yang lebih mahal.

Pada masa itu, admin berasa tiada keperluan lagi untuk membeli nama domain ini semula dengan harga tersebut. Jadi, dibiarkan sahaja. Lama juga dilelong, tanpa ada orang yang membelinya.

Mungkin, setelah beberapa tahun, pihak tersebut sudah berputus asa. Mereka tidak memperharui semula pembelian nama domain ini. Adalah tidak berbaloi untuk memperbaharui pendaftaran nama domain ini setiap tahun, tanpa ada orang yang mahu membelinya.

Mujur admin masih mengekalkan FB page untuk RahsiaFarmasi.com ini. Pembaca masih boleh berkomunikasi di sini, walaupun pada masa itu, website sudah tiada. Melalui medium inilah, admin sedar akan ramainya masyarakat yang masih dahagakan ilmu farmasi ini.

fb rahsiafarmasi

Jadi, setelah kira-kira 5 tahun berlalu, admin membeli semula nama domain ini. Atas faktor permintaan pembaca setia juga yang ingin melihat laman web ini kembali aktif.

Nah, terimalah RahsiaFarmasi.com, reborn!

InsyaAllah, penjenamaan semula RahsiaFarmasi.com akan merangkumi:

1. Lebih ramai penyumbang artikel yang terdiri daripada graduan-graduan ijazah sarjana muda farmasi dari universiti awam di Malaysia.

2. Isi artikel yang lebih menjurus kepada menyelesaikan kekeliruan masyarakat dalam maklumat berkaitan farmasi.

3. Membantu usaha-usaha yang dilakukan oleh pihak lain, seperti FB pages “Pseudoscience Watch”, “Masyarakat Kena Tau (Ori)” dan “Medical Mythbuster Malaysia (M3)” dalam menyebarkan maklumat yang tepat berkaitan aspek kesihatan.

 

*****

Doakan kami semoga dapat terus istiqamah dengan usaha murni ini.

Facebook Comments