Category Archives: Provisionally Registered Pharmacist (PRP)

Rahsia MUDAH buat PRP di Farmasi Komuniti

Masih ramai graduan farmasi tahun 2015 dan 2016 yang lahir dari universiti awam mahupun swasta tercari-cari peluang dan tempat untuk menjalankan latihan Provisional Registered Pharmacist (PRP). Jika graduan perubatan perlu melalui 2 tahun tempoh latihan sebelum bergelar Medical Officer (MO), sama juga seperti graduan farmasi yang perlu menjalani latihan PRP sekurang-kurangnya setahun sebelum bergelar Fully Registered Pharmacist (FRP).

Baik, berbalik pada isu dan masalah yang baru timbul dalam masa setahun dua ini.

  • Panggilan temuduga SPA memakan masa sangat-sangat lama dari tempoh graduasi
  • Penempatan PRP di sektor kerajaan sangat terhad

Berikutan dengan itu, sektor swasta seperti farmasi komuniti juga menjadi target para graduan sebagai tapak untuk menjalani latihan PRP. Namun, banyak kekeliruan masih bermain di minda dan pada hari ini pihak rahsiafarmasi.com akan berkongsi sedikit sebanyak dengan pembaca mengenai beberapa persoalan popular yang mungkin timbul apabila terdetik untuk menjalani PRP di sektor komuniti (swasta). Mari kita lihat.

 

1) ISU PERMOHONAN DAN KONTRAK

Soalan:

Saya pemegang biasiswa JPA, dan mempunyai kontrak untuk berkhidmat dengan kerajaan. Jadi boleh saya buat PRP di farmasi komuniti?

Jawapan:

Jangan risau dan cemas. Walaupun anda sebagai JPA holder, anda juga boleh menjalani latihan PRP di premis swasta yang telah diluluskan oleh Lembaga Farmasi Malaysia.

Boleh rujuk flowchart di bawah untuk lebih faham bagaimana proses permohonan PRP di sektor swasta bagi pemegang JPA atau bukan.

star-1

 

star-2

Sumber dari: Panduan Liberalisasi Latihan PRP di Sektor Swasta Kepada Graduan Program Ijazah Farmasi

Untuk pelajar tajaan JPA, bagi diiktiraf memenuhi syarat ikatan kontrak JPA, graduan perlu membuat permohonan pendaftaran pada Talent Corporation Malaysia Berhad (TalentCorp) di bawah program Scholarship Talent Attraction and Retention (STAR).

Urusetia STAR di TalentCorp akan membantu graduan bagi urusan pendaftaran dengan STAR (termasuk menghantar dokumen pengesahan penerimaan latihan PRP untuk kelulusan JPA). Sekiranya diluluskan, JPA akan mengeluarkan Surat Arahan Berkhidmat dan Surat Pindahan Kontrak bagi mengesahkan graduan tersebut dapat memulakan government bond di fasiliti swasta yang diiktiraf LFM.

Secara mudah, program STAR ni akan membolehkan graduan tajaan JPA menjalankan latihan PRP di sektor swasta dan menjadi ala-ala orang tengah antara kita dan JPA.

Amat penting juga di sini untuk memastikan farmasi yang anda ingin jalankan latihan PRP ada dalam senarai premis yang diluluskan oleh LFM, dan juga berdaftar di bawah STAR. Senarai syarikat yang berdaftar dengan STAR boleh dirujuk di sini.

Soalan:

Berapa lamakah kontrak saya di sektor swasta, adakah sama seperti di sektor kerajaan?

Jawapan:

Ya. Kontrak tetap 6 tahun di bawah program STAR, sama seperti dalam perjanjian JPA. Terdapat situasi farmasi yang kita buat latihan PRP buat perjanjian 1 tahun PRP + 3 tahun FRP, jadi masih berbaki 2 tahun untuk menamatkan kontrak tersebut. Jadi, tempoh 2 tahun berbaki boleh disambung di mana-mana syarikat yang lain termasuklah di dalam bidang industri. Namun, perlu diingatkan dalam tempoh kontrak 6 tahun tersebut, maksimum dua syarikat sahaja yang dibenarkan.

 

2) ISU GAJI

Soalan:

Berapa gaji yang ditawarkan untuk PRP di community setting?

Jawapan:

Untuk perkhidmatan di sektor swasta, tiada gaji asas diletakkan seperti di sektor kerajaan. Jadi, taraf gaji di atas budi bicara majikan dan syarikat tersebut.

 

3) ISU KURANG PENGALAMAN BERBANDING BEKERJA DI SEKTOR KERAJAAN

Soalan:

Bagaimanakah bentuk ‘training’ yang dijalankan di farmasi komuniti?

Jawapan:

Untuk makluman anda, setiap PRP perlu menjalani latihan mengikut jadual latihan yang telah ditetapkan di dalam buku log ‘Record of training and experience of Provisionally Registered Pharmacist (PRP)’ yang perlu dimuat turun dari sini. Pengalaman bekerja di sektor swasta semestinya agak berbeza dengan ahli farmasi yang bekerja di hospital kerajaan. Namun, kelebihannya juga banyak dan skop kerja juga boleh menjadi lebih menarik.

community

 

4) LAIN-LAIN

Soalan:

Jika saya sedang menjalani latihan PRP di farmasi komuniti, dan tiba-tiba dapat panggilan masuk ke government?

Jawapan:

Anda boleh pilih untuk kekal atau masuk ke government. Jika anda pilih untuk bertukar, maksudnya anda akan bermula PRP dari awal semula di sektor kerajaan. Tiada istilah ‘sambungan’ dari tempoh PRP anda di sektor swasta sebelum ini.

 


Laluan graduan farmasi sekarang lebih mencabar. Setiap peluang perlu digunakan sehabis baik. Semoga kita semua dapat menjadi ahli farmasi yang dapat berkhidmat pada masyarakat dengan sebaiknya walau di mana juga posisi kita.

Semoga ini dapat memudahkan graduan farmasi terutamanya JPA holder untuk memahami tentang isu-isu yang timbul untuk membuat PRP di sektor swasta ^^

#farmasibukanlagisaturahsia


Rujukan:

http://www.pharmacy.gov.my/

https://www.star.talentcorp.com.my/

Panduan Liberalisasi Latihan PRP di Sektor Swasta Kepada Graduan Program Ijazah Farmasi

Encik Syaifullah Ismail, graduan farmasi UIAM Kuantan

MASTERS-PRP: Alternatif Kepada Graduan Farmasi

MASTERS-PRP: Alternatif Kepada Graduan Farmasi

Assalamulaikum & Selamat Sejahtera….
Isu hangat yang menjadi bualan graduan farmasi sejak kebelakangan ini- Isu masalah penempatan PRP atau lebih dikenali sebagai “Provisionally Registered Pharmacist”.

Sedia maklum, pengambilan PRP pada tahun lepas telah dihadkan oleh SPA. Bayangkan, dari 800 calon yang dipanggil temuduga untuk berkhidmat di sektor kerajaan, hanya 200 calon sahaja yang berjaya dipanggil berkhidmat.

Selebihnya dikategorikan sebagai simpanan dan gagal. Fenomena gagal mendapat kerja selepas temuduga, lebih- lebih lagi di dalam bidang kritikal seperti farmasi adalah suatu perkara yang tidak pernah terjangkau di fikiran.
Typical Target Point Bagi Graduan Farmasi…..
Misi graduan farmasi yang hanya meletakkn sasaran “typical” untuk berkhidmat sebagai PRP di hospital2 kerajaan, swasta, farmasi2 & industry membuatkan proses penempatan mereka menjadi semakin tergendala.

Plus, di samping sikap mereka yang ‘memilih’ tempat utk menjalani latihan PRP membuatkan tempoh seorang graduan farmasi yang menganggur menjadi semakin panjang.
Apa itu Masters-PRP? Untung ke kita buat Masters-PRP ni?

Haa, ramai pelajar jurusan farmasi, mahupun fresh graduate farmasi yang kurang cakna sebenarnya di sebalik cabang2 yg disebut diatas, ada satu lagi cabang atau peluang untuk mereka menjalani latihan PRP iaitu Masters- PRP.
Masters-PRP ini merupakan Latihan graduan farmasi yang dijalankan di fasiliti farmasi swasta tempatan. Dalam kes Masters-PRP ni, Latihan dijalankan di Institusi Pengajian Tinggi yang menjalankan ‘Research and Development’ (R&D).

Program ini dirangka sebagai salah satu cabang tempat latihan PRP pada tahun 2011 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
Apakah kelebihan program ini berbanding PRP di tempat lain?

Ada ke? Ada…Kelebihan program ni, disamping pelatih PRP meluangkan masa melanjutkan pengajian (Masters), mereka juga akan dihantar ke hospital kerajaan utk berkhidmat sebagai PRP untuk bahagian klinikal.

Lihatlah, ilmu yang mereka akan dapat dalam bidang pengajian, pengalaman menjalankan kajian dan juga pengalaman berkhidmat di hospital!

Menarik bukan?

Hanya dalam tempoh sekurang-kurangnya 2 tahun, pelatih Masters-PRP ini akan dapat combo title, MASTERS’ holder + Fully Registered Pharmacist! =D

Sejurus selepas itu, mereka boleh berkhidmat sebagai pensyarah, bekerja di hospital, farmasi komuniti dan juga industri.

Saya ni pelajar biasa2 sahaja, layakkah saya?
Bila dengar perkataan ‘sambung belajar’, Masters’, ‘PhD’ atau serumpun dengannya mesti mindset mereka terarah ke CGPA, CGPA, CGPA..DEAN LIST..DEAN LIST.

Bagaimanapun, aspek2 tu sebenarnya tak lagi menjadi ‘main concern’ dalam program Masters-PRP ini.
Semua universiti ke sediakan Masters-PRP ni?
Untuk mana2 graduan farmasi yg berminat nk buat Master-PRP, setakat ini hanya dua IPTA yg diiktiraf oleh Lembaga Farmasi Malaysia sebagai premis latihan PRP iaitu International Islamic

University Malaysia (IIUM) & Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Bagi pelajar farmasi terutama graduan farmasi yang masih lagi mencari hala tuju, Masters-PRP adalah pilihan terbaik terutama kpd yg rasa kajian atau ‘research’ tu mmg menjadi minat sejak zaman pengajian lebih-lebih lagi kepada mereka yang memasang niat utk terjun ke arena akademik.

So, kat bwh ni basic flows mcmana korang ingin memulakan kerjaya Masters-PRP korang.

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

download

 

 

 

 

1- SV (Ada grant atau tiada grant)

Sama mcm proses utk apply Masters, calon terlebih dahulu kena ada Supervisor (SV). SV amatlah penting untuk buat Masters Research-mode kerana merekalah yg akn bimbing korang ke jalan yg benar menghadapi liku2 masa buat Master nanti. Tp sebelum nk amik SV, anda kena tgk balik apakah metod kajian anda? Lab-based atau Survey.
Basically kalo lab-based, amatlah digalakkan utk memilih SV yg ada grant. Lab-based kebiasaanya memerlukan pembelian barang2 yang diperlukan untuk kajian atau materials & apparatus yg tidak disediakan di universiti.

Oleh itu, dana daripada grant tersebut akan digunakan untuk menampung kos2 tersebut. Utk survey, apa yang penting adalah fotostat helaian soalan kajian atau questionnaires, token kpd respondents, etc, but apa2 pon goes back to research yang dibuat. Jadi, kebiasaannya, projek masih lagi mampu dijalankan walaupun tidak mempunyai Grant. Settle set dg SV, then mereka akn guide sepanjang proses Master (Nak buat research proposal, etc).

Rujuk gambar rajah di bawah, iaitu Modul R&D (Master Part):

mprp 2

2. Preceptors PRP aka Co- SV
Perlu diingatkan, this is Master-PRP, so not only SV yg penting utk monitor anda utk Master, but preceptors merangkap co-SV utk PRP will playing the same important role (Note! Jgn tertukar term SV & PRECEPTOR).

Untuk latihan PRP di hospital, ahli farmasi di hospital yang akan bertindak sebagai preceptor untuk memantau logbook progression anda.
Hanya Ahli Farmasi yang berdaftar dengan LFM boleh dilantik sebagai preceptor. Mereka perlu mempunyai pengalaman kerja sekurang-kurangnya empat (4) tahun di komponen berkaitan (farmasi komuniti/ industri farmaseutikal/ hospital/ R&D). Wakil preseptor dari premis akan diminta menghadiri bengkel Training Of Trainers (TOT) anjuran BPF, KKM.

Gambar rajah di bawah berkenaan Modul R&D (PRP Part):

MPRP 1

3. Transcript

Once dpt transcript, dah bole tekan ‘gear’. First, isi borang permohonan lanjutan pengajian masters (Online or Manual—dpt kt Post-graduate Office). Dalam form tu ada memerlukan pengisian benda2 simple like personal details and research proposal (Oleh itu, penting kena ada SV dulu utk guide kita dptkn tajuk & buat proposal). Di IIUM, akan ada 3 kali kemasukan iaitu kemasukan pada bulan Sept, Feb dan June, boleh pilih nak enroll bila.
4. Bless No.

Bless No. sangatlah penting utk yg intend mmg nk practice PRP kat hospital and just aim Master sebagai bonus. Once dpt bless no., anda perlu buat surat rasmi and hantar ke Dean Kulliyyah, (Subject: To Apply PRP R&D in IIUM). Takde bless nom. tak boleh praktis kat hospital utk clinical ye!
5. Apply Scholar
Once kita dpt offer letter utk buat Master, then baru kita bole apply any scholarship like Mybrain, MARA, etc.
Kesimpulannya….

Done basic requirement yg diterangkan seperti di ats, jd bermulalah perjuangan kalian sebagai Master-PRP candidates yg penuh berliku & cabaran. Berikut adalah tips penting utk survive as graduan farmasi tatkala pengambilan PRP semakin kritikal:

Tips: Credit to Farmasi Sihat.com

 

Your Target Green Road Sign Over Dramatic Clouds and Sky.
Your Target Green Road Sign Over Dramatic Clouds and Sky

1) Segera adaptasikan diri.
Zaman anda tidak sama dengan senior anda. Mereka tidak sempat menganggur lama, nama sudah dipanggil untuk PRP. Zaman anda adalah zaman struggle & anda perlu pandai mengadaptasikan diri supaya tidak ketinggalan.
2) Jangan jadikan Klinikal sebagai focus utama.
Dengan pembayaran bonus pada penjawat awam adalah pd kadar ‘flat rate’ akhir2 ini ia sudah cukup memberikan ‘hint’ bahawa kegawatan ekonomi terus berlaku & sudah tentu keupayaan pengambilan PRP di hospital kerajaan akan terus terhad.
3) Be opportunist
Rebutlah segala peluang yang anda didepan mata anda. Adakah anda sedar bahawa saingan utama anda ketika ini adalah MASA. Semakin lambat anda bertindak maka semakin jauh anda ketinggalan.
4) Be a lone ranger
Jangan terikut ikut dengan kelompok kawan anda. Kawan dapat hospital maka anda berharap nasib anda serupa. Belajar bergerak sendirian & ia lebih mudah untuk anda bertindak pantas mengatur perjalanan hidup anda.
5) Buang ‘skeptical thinking’ tentang gaji yg kecil jika ditawarkan.
Ambil sahaja. Buktikan pada mereka anda bernilai lebih dari itu. Mungkin sambung study tidak ada gaji tetap & tinggi seperti buat PRP setahun di hospital, tp percayalah once anda tamat program ni, anda akn berdiri di padang yg sama rata seperti PRP yg mempunyai lessen, bahkan lebih sebab anda mempunyai Master sebagai bonus.

Dalam masa yg sama terus berusaha & berdoa supaya perjalanan hidup anda dipermudahkan. Semoga anda semua sentiasa berjaya dunia & akhirat… Wassalam.

5 tips terakhir ini diambil daripada Page fb Farmasi Sihat Hq. Tarikh post tersebut ialah 21 Jun 2016.

Boleh lihat di link ini:

https://mobile.facebook.com/farmasisihatsdnbhd/?_rdr

Screenshot_2016-08-06-05-40-20_com.android.chrome