Category Archives: Penyalahgunaan Dadah

Ketum & Diabetes: Lihat apa terjadi jika pesakit tinggalkan ubat hospital

Isu ketum lagi. Masyarakat seolah-olah tidak dapat dipisahkan dengan air ketum. Ada yang mendakwa air ketum amat mujarab.

Ada yang minum air ketum, terus turun kandungan gula dalam darah. Jadi, dia tak nak teruskan ubat hospital untuk kencing manisnya (diabetes).

Boleh ikuti perbualan WhatsApp berikut:

Screenshot_2016-08-02-00-35-30_com.whatsapp_1470072226945

Screenshot_2016-08-02-00-35-37_com.whatsapp_1470072248090_1470072682695

Screenshot_2016-08-02-00-35-49_com.whatsapp_1470072271757_1470073075059

 

Untuk memastikan info dalam whatsapp conversation ni sahih, RahsiaFarmasi.com mengambil inisiatif untuk mencari bahan rujukan journal yang boleh dipercayai.

Jadi, ini hasilnya:

herbal and ckd

Ya, berdasarkan artikel kat atas ni, renal injury (kecederaan buah pinggang) ada dilaporkan dalam hubungkait dengan beberapa herba.

Lebih specifik journal merujuk kepada ketum diperlukan.

J1 COVER PAGE J1 CONTENT

Berdasarkan artikal bertajuk “Pharmacokinetics of mitragynine (ketum) in man” ini, seperti ayat yang di highlight di atas, renal excretion (perkumuhan melalui buah pinggang) sepatutnya bukanlah jalan perkumuhan yang signifikan untuk ketum, tapi kebanyakannya dicernakan melalui hati (hepatic metabolism). Maksudnya, secara spesifik, ketum tidak menyebabkan kesan besar pada buah pinggang, tapi memberi kesan besar kepada organ hati sebenarnya.

Artikel tentang ketum dan penyakit hati pula dicari.

Ketum and liver toxicity

Hasilnya, adalah artikel di atas, yang bertajuk “Intrahepatic cholestasis following abuse of powdered kratom”.

Intrahepatic cholestasis adalah sejenis penyakit hati.

Kemudian, adakah benar jika diabetes yang tidak dirawat dengan betul akan menyebabkan sakit buah pinggang (nephropathy)?

Jawapannya ya, berdasarkan gambar di bawah:

pathophysiology-and-therapy-of-diabetic-nephropathy-2-638

Kesimpulan

  1. Herba secara amnya boleh menyumbang kepada sakit buah pinggang.
  2. Secara khusus, ketum lebih menyumbang kepada sakit organ hati.
  3. Jika pesakit diabetes tidak mahu ambil ubat hospital, kemungkinan diabetesnya akan melarat dan membawa kepada sakit buah pinggang pula.
  • Selalunya, orang akan google maklumat tentang penyakit dan ubat-ubatan mereka.
  • Jadi, RahsiaFarmasi.com menyediakan search result daripada sumber yang dipercayai, seperti senarai rujukan di bawah.
  • Mari SHARE dan VIRALKAN bersama =)

Rujukan (Boleh klik link untuk bacaan lanjut)

  1. Herbal medicines and chronic kidney disease.
  2. Pharmacokinetics of mitragynine in man.
  3. Intrahepatic cholestasis following abuse of powdered kratom (Mitragyna speciosa).
  4. Complications of Type 2 Diabetes.

Bukti daripada PubMed, tentang kesan buruk Ketum

Selasa lalu, Berita Harian ada melaporkan tentang cadangan RISDA untuk tanam ketum bagi pasaran eksport. Boleh tengok lagi detail laporan berita kat sini.

Risda dan Ketum

Kemudian, tersebar pula dalam beberapa whatsapp group, tentang khasiat daun ketum. Boleh tengok maklumat lanjut macam di bawah ni: 2PhotoGrid_1469637035802 4PhotoGrid_1469637138873

Kalau google “khasiat daun ketum” pun, banyak result yang keluar.

Kebanyakannya daripada blog personal.

Nak katanya, memang dah tersebar luas lah, pasal khasiat Ketum ni. Tapi blog personal tak boleh jadi sumber rujukan untuk buat polisi. Kita tak tau betul ke apa yang ditulis dalam blog tu. Takde bukti saintifik.

Jadi, RahsiaFarmasi.com mengambil inisiatif ini untuk mengumpulkan rujukan yang dipercayai dan benar. Sumber laman web utama ialah PubMed, yang mengindeks artikel journal berkaitan kesihatan dan perubatan.

Pubmed 1

Daripada artikel atas ni, yang bertajuk “The pharmacology and toxicology of kratom: from traditional herb to drug of abuse,” kesimpulan yang boleh diambil daripada abstrak tersebut ialah:

“The growing concern of the abuse potential of kratom requires careful evaluation of its benefits and potential toxicities.”

******************************************

Jadi, kata kunci di sini ialah memerlukan lebih banyak evaluasi tentang manfaat dan kesan toksik yang berpotensi.

Tak dinafikan ketum mungkin mempunyai manfaat.

Namun, sama seperti ubat hospital yang lain, terdapat kesan sampingan yang tidak dikehandaki.

Kesan sampingan ni mungkin tak sama antara individu.

Bagi ubat hospital, ada rekod pesakit yang doktor boleh monitor, untuk tengok kesan sampingan ni.

Tapi, kalau kita ambil sendiri daun ketum ni, siapa nak monitor kesan sampingannya?

Macam mana nak bagi rawatan, kalau terlebih dos?

************************************************

Dalam satu kajian kualitatif yang terbaru seperti di bawah ini, kesimpulan daripada abstrak menunjukkan pengguna ketum juga mengalami kesan yang negatif.

(Negative response themes also emerged, indicating potential problems and unfavorable “side” effects, especially stomach upset and vomiting.)

Pubmed 2

Dalam satu kajian terbaru, journal Drug & Alcohol Dependence melaporkan pengguna Ketum adalah dikaitkan dengan ketagihan dadah. Simptom ini akan menjadi lebih teruk dalam masa penggunaan yang lama. Cadangannya, kawalan yang lebih ketat perlu dilaksanakan.

(The findings from this study show that regular Kratom use is associated with drug dependency, development of withdrawal symptoms, and craving. These symptoms become more severe with prolonged use and suggest a stronger control of the drug.)

Ketum 4

Akhir sekali, suka untuk RahsiaFarmasi.com kongsikan, 1 full text article yang open access (free to be downloaded), berkaitan potensi ketum untuk disalahgunakan dengan perhatian yang lebih diberikan kepada aspek toksik, potensi ketagihan dan sindrom withdrawal.

“Physicians in the United States should be aware of the growing availability and abuse of kratom and the herb’s potential adverse health effects, with particular attention to kratom’s toxicity, addictive potential, and associated withdrawal syndrome”

Sesiapa yang berminat nak baca artikel penuh dengan lebih lanjut boleh download di sini.

Full text kratom 3

Kesimpulannya, ini baru search sikit kat PubMed, satu laman web yang boleh dipercayai dalam aspek kesihatan. Doktor di hospital pun guna ni nak rujuk maklumat berkaitan pesakit mereka.

Hasil daripada carian yang terbatas ni, dah tunjukkan tentang kesan negatif ketum.

Kalau nak buat literature search yang lebih detail, macam Systematic Review, kami rasa, lebih banyak bukti yang akan menunjukkan kesan negatif ketum ni.

Jadi, kepada pengguna di luar sana, untuk keselamatan diri sendiri, cuba sedaya upaya untuk mengelakkan penggunaan daun ketum ini dalam kehidupan seharian.