Category Archives: Isu

Kenapa ‘caffeine’ dikira sebagai bahan terlarang?

Baru-baru ni, kecoh di media sosial.

Tentang senarai produk yang mengandungi bahan terlarang. Ada yang bertanya di WhatsApp dan Facebook. Tak kurang juga yang membuat spekulasi.

Ramai yang nak tau, adakah benar senarai ini?

Lantas, kami dari team RahsiaFarmasi.com mengambil inisiatif untuk mengkaji isu ini daripada sumber yang dipercayai.

Sebenarnya, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA) telah mengeluarkan senarai tersebut.

Terdiri daripada produk-produk yang mengandungi bahan terlarang. Maklumat adalah hasil daripada Pelaporan Kesan Sampingan Ubat.

Senarai penuh boleh lihat di sini.

Pusat Pemonitoran Kesan Advers Ubat Kebangsaan, NPRA telah menerima laporan kesan sampingan berkaitan 162 produk yang tersenarai dan hasil ujian yang telah dijalankan mendapati bahawa produk-produk ini telah dicampur dengan bahan terlarang atau racun berjadual.

Siapa NPRA?

Selalunya kita tahu NPRA ni agensi dibawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang ditubuhkan untuk urusan pendaftaran ubat, produk kesihatan dan juga kosmetik.

Tapi sebenarnya NPRA juga bertanggungjawab untuk menguruskan Pemonitoran Kesan Advers Ubat, atau bahasa mudahnya, kesan sampingan ubat.

Turut tersenarai 7 produk yang mengandungi ‘caffeine’ sebagai bahan terlarang.

Picture3

Picture1

Picture2

Timbul persoalan…

‘Eh, student selalu minum nescafe yang ada caffeine tu nak stay up malam-malam ok ja’

‘Caffeine ni yang ada dalam kopi tu kan? Bukan ke orang kalau nak drive malam ada yang kena minum kopi/nescafe dulu baru segar bugar’

Biasa kita tahu caffeine ni orang duk minum kan.

Ni tetiba keluar produk ada caffeine kena tarik balik.

Dalam kebanyakan daripada produk ni merupakan produk pelangsingan badan.

Kenapa ya?

question-mark

 

Jawapan kepada “Kenapa caffeine dikira sebagai bahan terlarang?”

Sebenarnya, caffeine sebagai bahan larangan yang disebutkan ni ialah melibatkan produk tradisional.

Jika rujuk Control of Drugs and Cosmetics Regulations 1984 (Regulations 7A), caffeine ni antara yang tersenarai sebagai bahan terlarang dalam ubat tradisional.

706b5c55-9e0b-4203-af65-c60fbb3b1169

56eec90d-6a42-4e06-935e-2457737ad948

Manakala dalam produk farmaseutikal (ubat) pula, caffeine hanya dibenarkan dalam produk apabila dikombinasi bersama paracetamol/acetaminophen atau ergotamine dalam dos yang dibenarkan sahaja.

Paracetamol and caffeine 1

Paracetamol and caffeine 2

Paracetamol and caffeine 3

Banyak lagi persoalan yang timbul

  • Apa itu caffeine?
  • Kenapa caffeine terdapat juga dalam produk kuruskan badan?
  • Dan atlet jugak mengambil caffeine untuk tingkatkan performance?

Caffeine yang bertindak sebagai perangsang (stimulant) akan merangsang sistem saraf tunjang (central nervous system).

Secara umumnya, caffeine dikaitkan dengan penurunan berat badan kerana caffeine dipercayai dapat meningkatkan metabolisma  badan, seterusnya dapat membantu dalam pembakaran kalori yang lebih rancak daripada kadar normal.

Caffeine yang bertindak sebagai perangsang (stimulant) akan merangsang sistem saraf tunjang supaya jantung berfungsi lebih laju, seterusnya meningkatkan kadar metabolisma.

Bagi para atlet, caffeine mampu berfungsi untuk meningkatkan ‘mood’ dan tahap kesedaran (alertness).

alertness

 

Kesan sampingan caffeine?

Pengambilan caffeine akan menyebabkan kadar denyutan jantung laju, diuresis (peningkatan urinari) yang akan membawa pada dehidrasi, gelisah, gemuruh, loya dan masalah tidur.

2014-11-18-Side_Effects_Caffeine-thumb

Anxiety caffeine

Selain itu, pengambilan caffeine secara tidak terkawal juga akan memberi kesan “withdrawal” bila mana dos caffeine ingin dikurangkan atau dihentikan pengambilan produk tersebut.

withdrawal

Kesimpulan

Kesimpulannya, caffeine tidak dibenarkan dalam produk tradisional kerana dikhuatiri akan menyebabkan kesan yang buruk pada pengguna kerana dos yang tidak terkawal.

Produk minuman dan makanan berbeza daripada produk ubat. Oleh yang demikian, produk ini dikawal oleh pihak Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM).

Produk makanan dan minuman tidak perlu berdaftar dengan KKM manakala produk ubat pula wajib berdaftar dengan KKM melalui NPRA.

Contoh kalau macam kopi, teh atau bahan minuman lain yang mengandungi caffeine. Kadar caffeine sudah ditetapkan mengikut piawaian.

Jika pembaca ingin tahu lebih lanjut, boleh rujuk di sini.


Take home message

Pengguna dinasihatkan untuk tidak mengambil 162 produk yang disenaraikan oleh pihak KKM ini. Sesiapa yang mempunyai stok produk-produk ini dinasihatkan untuk menghentikan penjualan dan  pengedarannya dengan serta-merta -NPRA-

Sekian dulu daripada team RahsiaFarmasi.com.

“Farmasi bukan lagi satu rahsia”

JIka anda rasa artikel ini bermanfaat, like FB page kami untuk tidak ketinggalan artikel yang seterusnya.

FB Page Rahsia Farmasi: 

https://www.facebook.com/rahsiafarmasi/

Rujukan:

Sakit Mental-Apakah jenis,punca dan cara menanganinya?

Malaysia telah dikejutkan dengan satu kes pembunuhan ngeri yang berlaku di Kota Tinggi, Johor pada 9 Ogos 2016 pada pukul 6.30 petang yang menyaksikan seorang nenek dipenggal cucu yang dipercayai menghidap penyakit mental.

Menurut berita yang disampaikan menerusi Astro Awani dan stesen televisyen yang lain, mangsa Maimon Abdul Samad, 76 tahun bukan sahaja dipenggal malah kedua-dua kakinya dikerat suspek lelaki yang berusia 19 tahun itu.

Suspek dipercayai mengalami gangguan mental serius iaitu ‘schizophrenia paranoid’ akibat tidak memakan ubat sejak beberapa bulan lepas. Berita selanjutnya boleh dibaca di link ini.

Kes pembunuhan ngeri di Kota Tinggi, Johor yang menyaksikan seorang nenek dipercayai dipenggal cucu yang menghidap penyakit mental menimbulkan kebimbangan masyarakat.
Kes pembunuhan ngeri di Kota Tinggi, Johor yang menyaksikan seorang nenek dipercayai dipenggal cucu yang menghidap penyakit mental menimbulkan kebimbangan masyarakat. Sumber gambar:AstroAwani

Kes-kes seperti itu semakin membimbangkan dan ia seiring dengan jangkaan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang melihat penyakit mental akan menjadi bebanan nombor dua dunia menjelang 2020 dan bebanan pertama pada 2030.-AstroAWANI

Oleh yang demikian Team Rahsia Farmasi rasa terpanggil untuk menceritakan kepada pembaca tentang jenis,punca dan cara menangani sakit mental ini secara ringkas untuk mengelakkan kejadian serupa berlaku semula yang boleh menjejaskan keselamatan orang ramai.

Apa itu penyakit mental?

Penyakit mental (mental disorder) ialah penyakit yang melibatkan gangguan pada fungsi otak yang boleh merubah proses pemikiran,perasaan dan tingkah laku seseorang yang mengakibatkan gangguan pada aktiviti harian.

Penyakit mental boleh didiagnosis menggunakan DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition) berdasarkan kriteria -kriteria tertentu.

Anxiety disorder adalah salah satu daripada 20 kategori di dalam DSM-IV oleh American Pschiatry Association untuk mendiagnosis penyakit mental. Sumber:American Psychiatry Association (APA)
Anxiety disorder adalah salah satu daripada 20 kategori di dalam DSM-5 oleh American Pschiatry Association untuk mendiagnosis penyakit mental.
Sumber:American Psychiatry Association (APA)

Adakah semua penyakit mental sama?

Jawapannya tidak. Ia terdiri dari 3 kumpulan utama iaitu:

1.Neurosis– Penyakit mental dan emosi yang melibatkan sebahagian personaliti dan kecelaruan persepsi realiti kurang daripada psikosis, tidak mengganggu perubahan bahasa,dan diikuti gangguan fizikal,psikologi,dan mental seperti symptom kegelisahan atau fobia.

Contoh gejala (simptom) adalah:

  • Kebimbangan-Seseorang itu akan berasa tertekan,tegang,berpeluh,berdebar-debar dan berasa takut tanpa diketahui puncanya.
  • Kemurungan-Perasaan sedih melampau melebihi tempoh 2 minggu

2.Psikosis-Perubahan ketara pada pemikiran,perasaan tingkah laku dan kewarasan. Pesakit juga akan keliru dan dikatakan mendengar suara-suara ghaib yang dinamakan sebagai ‘halusinasi’. Mereka juga mempunyai kepercayaan pelik yang dipanggil ‘delusi’ contohnya merasakan ada orang mahu menyerang pada mereka tiba-tiba. Mereka juga mungkin bercakap seorang diri tanpa sebab.                                                     Contoh psikosis yang sering dialami: 

  •  Schizophrenia-Ciri utama ialah halusinasi,delusi,celaru pemikiran,pertuturan dan tingkah laku.

Schizophrenia paranoid adalah salah satu jenis schizophrenia yg biasa di mana pesakit memiliki kepercayaan yang salah bahawa ada seseorang yang akan menyerang diri atau ahli keluarga. Mereka juga mengalami halusinasi auditori (mendengar suara ghaib).Schizophrenia paranoid adalah penyakit kronik,dalam jangka waktu yang lama boleh membawa komplikasi seperti bunuh diri dan perlakuan berbahaya  pada orang lain.

  • Kecelaruan manik-depresif-Pesakit mengalami perubahan emosi yang ketara antara terlalu gembira atau terlalu sedih.

3. Kecelaruan personaliti-Perubahan karakter yang mempengaruhi perhubungan dengan orang sekeliling.

Punca penyakit mental:

Sumber gambar: Google Images
Sumber gambar:Google Images
  1. Faktor genetik/keturunan
  2. Gangguan bahan kimia (neurotransmitter) dalam otak seperti penghasilan dopamine yang berlebihan dalam penyakit schizophenia.
  3. Jangkitan virus
  4. Sejarah hidup yang getir seperti terlalu banyak cabaran hidup
  5. Keadaan sosioekonomi yang rendah

Bagaimanakah penyakit mental diubati?

Rawatan pesakit mental mengambil kira keseriusan gejala penyakit,kekerapan tekanan yang mengganggu aktiviti harian,risiko dan faedah setiap rawatan dan faktor lain.Rawatan penyakit mental ini berdasarkan keperluan individu dan kolaborasi dengan pakar kesihatan.

  • Ubat psikotropik dapat merawat penyakit mental seperti anti-depresi yang memerlukan preskripsi doktor mengikut keperluan individu tersebut.Contohnya  fluoxetine (Prozac, Selfemra),duloxetine (Cymbalta),mirtazapine (Remeron),nortriptyline (Pamelor),phenelzine (Nardil) dan lain-lain.

    Contoh ubat anti depresi dari kategori Selective Serotonin Reuptake Inhibitors:Fluoxetine. Sumber gambar:MIMS
    Contoh ubat anti depresi dari kategori Selective Serotonin Reuptake Inhibitors: Fluoxetine.
    Sumber gambar:MIMS
  • Pendekatan psikotropik seperti kaunseling, psikoterapi ,terapi kognitif,pendidikan psikologi,terapi pemulihan cara kerja dan pemulihan psikososial.
Psikoterapi antara salah satu rawatan penyakit mental di mana pesakit boleh menceritakan segala masalah yg dialami kepada pakar Sumber gambar:Google.com
Psikoterapi antara salah satu rawatan penyakit mental di mana pesakit boleh menceritakan segala masalah yg dialami kepada pakar pskiatri
Sumber gambar:Google Images
  • Gabungan terapi dan ubat-ubatan yang selalunya lebih berkesan di samping rawatan alternatif yang semakin meluas digunakan.
stress-remaja
Remaja juga berpotensi menjadi pesakit mental seandainya stress yang dialami tidak dapat diatasi segera. Sumber gambar: Google Images
  • Antara langkah-langkah menangani tindakan berbahaya oleh remaja yang mungkin ada penyakit mental telah digariskan oleh Dr.Nurashikin binti Ibrahim dalam satu artikel MyHEALTH Kementerian Kesihatan Malaysia yang boleh dibaca pada link MyHEALTH ini.

Kesimpulan:

Orang ramai yang memiliki anggota keluarga yang mengalami masalah penyakit mental amatlah disarankan membawa pesakit untuk berjumpa dengan doktor di hospital atau klinik kesihatan bagi merawat masalah mereka dengan segera.

Keluarga perlu memainkan peranan dalam membantu pesakit mental untuk terus mendapat sokongan dan mengambil ubat secara berterusan.

Mereka yang ingin mengetahui status kesihatan mental mereka juga boleh mengambil ujian di sana.

“Jagalah kecerdasan minda untuk kesejahteraan kita bersama”

Rujukan:

AstroAWANI

American Psychiatry Association

Medscape

MayoClinic

MedicalNewsToday

 

Kenapa Iklan Daun Rerama ini Menyalahi Akta?

Inilah obat (ubat) hai sungguh istimewa
Kalau salah sapu bangun pagi hilang nyawa
Obat batuk kering batuk basah demam selsema

Mari beli obat ini
Gerenti puas hati

Hai obat, hai obat, mari beli obat
Kalaulah terlambat tak dapat

(Petikan lirik Obat dari filem Do Re Mi)

Pasti anda teringat adegan Do, Re dan Mi menyanyikan lagu ini ketika mempromosikan ubat yang mereka jual. Lagu mereka ini menarik minat penonton untuk mendengar dengan lebih lanjut tentang produk mereka. Mereka dikelilingi penonton yang ramai ketika itu.

Peredaran zaman, sosial media kini turut menjadi platform untuk peniaga mengiklankan produk mereka. Hanya dengan klik “Post”, iklan anda tersebar ke seluruh pelusuk dunia.

Adakah anda pernah membaca iklan ini di newsfeed anda?

IMG-20160730-WA0002 IMG-20160730-WA0000

Iklan di sosial media
Iklan di sosial media

Lepas baca, mesti rasa AJAIBNYA produk ni! Semua pun boleh. Kanser pun boleh haa, mesti beli ni untuk keluarga di kampung ni. Tapi, tunggu dahulu. Iklan ini mendatangkan beberapa kemusykilan. Suka RahsiaFarmasi.com kongsikan kepada anda disini tentang beberapa kesalahan iklan produk ini.

Produk boleh diiklankan sebagai makluman untuk bakal pembeli.  Walaubagaimanapun, iklan tersebut haruslah mengikuti cara yang betul.

Untuk makluman, negara kita mempunyai akta atau undang-undang khas untuk iklan ubat iaitu Akta Ubat (Iklan dan Penjualan) 1956.

Apakah yang dimaksudkan dengan iklan?

“Iklan termasuklah sebarang notis , laporan, risalah , label , ulasan, pembalut atau dokumen lain dan sebarang pengumuman yang dibuat secara lisan atau dengan sebarang cara bagi mewujudkan atau memancarkan cahaya atau bunyi. (Seksyen 2 Akta Ubat Iklan dan Penjualan).”

Maknanya, iklan seperti dalam tv, radio, internet, iklan bertampal di dinding, testimoni pengguna. Termasuklah yang disiarkan melalui sosial media seperti contoh di atas.

Iklan yang menarik dapat menawan hati pembacanya. Sumber: Google Images (https://cheepsfromhmm.com/tag/burts-bees-ad/)
Iklan yang menarik dapat menawan hati pembacanya.
Sumber: Google Images (https://cheepsfromhmm.com/tag/burts-bees-ad/)

Jadi apa kesalahan iklan ini?

Kesalahan dalam iklan rerama ini.
Kesalahan dalam iklan rerama ini.

 

  • Mengiklankan produk  ini boleh mengubati penyakit tertentu yg dilarang dalam akta.

Menurut Akta Ubat Iklan dan Penjualan, seksyen (3)(1)(a);

Iklan TIDAK BOLEH mengandungi apa-apa tuntutan sama ada secara langsung atau tidak langsung, yang merujuk:

a) Mencegah, mengurang,
menyembuh atau diagnosis
penyakit dan keadaan seperti yang
tersenarai di bawah:
1. Penyakit atau kecacatan
buah pinggang
2. Penyakit atau kecacatan
jantung
3. Diabetes (Kencing manis)
4. Epilepsi atau sawan
5. Kelumpuhan
6. Tuberkulosis
7. Asma
8. Kusta
9. Kanser
10. Kepekakan
11. Ketagihan dadah
12. Hernia atau ruptur
13. Penyakit mata
14. Hipertensi (Darah tinggi)
15. Mental
16. Kemandulan
17. Frigidity
18. Gangguan fungsi seksual
atau impotensi
19. Penyakit venereal
20. Debiliti saraf, atau aduan
atau keuzuran lain, yang berbangkit daripada
atau berhubung dengan
hubungan seks.

Kesalahan iklan rerama.
Kesalahan iklan rerama.

 

  • Tajuk iklan ini adalah testimoni. Tetapi tidak ada pernyataan “Kesan produk ini mungkin berbeza antara individu”.
Screenshot 2016-08-11 23.14.16
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam

Testimoni adalah kenyataan daripada pengguna tentang keberkesanan ubat. Kebiasaannya adalah untuk memancing pengguna. Namun, testimoni bukanlah sesuatu yang reliable untuk kita pegang. Ada juga testimoni yang ditokok tambah.

Pernah kah anda melihat ubat hospital untuk kencing manis, contohnya Metformin membuat tuntutan boleh mengubat 1001 penyakit selain kencing manis?? Tidak bukan. Ini kerana, untuk mengesan keberkesanan ubat, dan juga bagi memastikan ubat ini selamat untuk dimakan, ujikaji klinikal harus dijalankan.

  • Tidak mempunyai kelulusan Lembaga Iklan Ubat (LIU) sejurus itu, nombor KKLIU tidak dinyatakan dalam iklan.

No. KKLIU kebiasaannya akan diberikan kepada iklan yang diluluskan. Jika anda lihat iklan Gaviscon, Ubat Batuk Cap Ibu & Anak, Strepsils di kaca TV, di bawah nya ada tulisan kecil sahaja, nombor K.K.L.I.U.

Screenshot 2016-08-11 23.13.34
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam

 

  • Iklan ini membayangkan penyembuhan penyakit.

“Ramai yang telah sembuh…”.

Iklan ini memberi bayangan kepada pengguna daun rerama ini boleh menyembuhkan pelbagai penyakit. Tambahan juga, tiada maklumat sahih mengenainya.

Screenshot 2016-08-11 23.15.27
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam

 

  • Menggalakkan pengguna meninggalkan perubatan utama.

Iklan ini menyatakan bahawa jika daun rerama ini diambil, pesakit kanser boleh meninggalkan rawatan kemoterapi dan ubat. Sedangkan, kemoterapi adalah antara rawatan utama bagi penyakit kanser.

Pesakit kanser yang meninggalkannya akan menghadapi risiko yang tinggi untuk sel kanser nya merebak dengan lebih cepat!

Screenshot 2016-08-11 23.15.12
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam

 

  • Iklan ini meletakkan bukti saintifik. Namun…

Seperti yang kita lihat di atas, pengiklan meletakkan hyperlink kajian yang dilakukan oleh UPM mengenai daun rerama. Tapi, mereka tidak mengulas dengan lebih lanjut untuk difahami oleh pembaca.

Screenshot 2016-08-11 23.12.43
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam
Screenshot 2016-08-11 23.13.14
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam
Screenshot 2016-08-11 23.14.33
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam

Tuntutan produknya pula melebihi kajian saintifik. Menurut Dr. Latifah, mereka masih menjalankan kajian di peringkat makmal ataupun In-vivo studies dan kajian mereka belum pun tamat.

Walaubagaimanapun, masih awal untuk kita membuat kesimpulan sehinggalah kajian ke atas manusia dilakukan.

Menurutnya lagi, UPM tidak bertanggungjawab ke atas tuntutan perubatan yang dibuat oleh pengusaha produk tentang penyembuhan banyak penyakit.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh baca di sini.

  • Produk ini menyatakan “diperakui oleh pakar-pakar moden”.

Timbul persoalan di sini, siapakah pakar-pakar itu ya?

***********************************************************

Iklan haruslah digunakan dengan betul untuk mengelak masalah yang serius.

Untuk pembaca sekalian, buatlah pilihan dengan lebih bijak, dan rujuklah kepada ahli farmasi dan pakar perubatan untuk sebarang kemusykilan sebelum anda membuat pilihan.

***********************************************************

Anda boleh juga membaca artikel kami mengenai Daun rerama dan penawar kanser.

Sumber rujukan:

# Penyelidikan UPM

# Garis panduan pengiklanan ubat dan produk perubatan kepada orang awam

# Medicine (Advertisement and Sale) Act 1956 (Revised – 1983)

Daun rerama penawar kanser? Ini rujukan FDA

Daun-Rerama-Daun-Ajaib_ubatkanser.my_

Pada 26 Ogos 2015 yang lalu, Berita Utama TV3 telah memberikan ulasan mengenai daun rerama atau dikenali sebagai Butterfly Tea sebagai produk komersial kerana mempunyai khasiat ajaib yang mampu menyembuhkan pesakit kanser dan beberapa penyakit kronik lain yang menjadi buruan ramai pihak.

Kali ini team RahsiaFarmasi.com  akan cuba untuk mengulas semula mengenai kesahihan khasiat daun rerama ini.

Kajian daun rerama sebagai penawar kanser

Khasiat-Pokok-Rerama-_ubatkanser.my_

Sumber rujukan: Keratan akhbar Harian Metro 4-5 Februari 2015 dari ubatkanser.my

Daun rerama atau nama saintifiknya Mariposa Christia Vespertillonis atau juga dikenali sebagai Butterfly Tea dipercayai dari rantau Asia.

Daun rerama telah dikenalpasti memiliki sebatian anti kanser dan anti keradangan  setelah sebuah kajian awal telah dilakukan oleh sekumpulan penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM).

Menurut Penyelidik Jabatan Sains Bioperubatan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UPM, Prof Madya Dr Latifah Saiful Yazan, dua sebatian itu adalah “lupeol” dan betastigma sterol “yang ditemui pada akar pokok daun rerama yang berupaya merawat solid kanser seperti kanser payu dara, usus besar, paru-paru, ovari dan serviks.

Nilai-Sendiri-Kemujaraban-Daun-Rerama_ubatkanser.my_

Sumber rujukan: Keratan akhbar Harian Metro 4-5 Februari 2015 dari ubatkanser.my

Menurut Dr Latifah kajian masih di peringkat awal dan akan dilakukan pada haiwan ujikaji dan mungkin akan berakhir pada penghujung 2016.

Menurutnya lagi, kesimpulan yang menyatakan kemujaraban daun rerama tidak boleh dilakukan sehinggalah kajian pada manusia telah dilakukan.

UPM juga tidak bertanggungjawab terhadap akuan beberapa usahawan yang mengaitkan produk daun rerama mereka mampu menyembuhkan banyak penyakit berbahaya.

Berita lanjut mengenai kajian daun rerama oleh UPM boleh dibaca di link ini.

Terdapat juga satu kajian daun rerama oleh Institute Pathophysiologi dan Immunologi Universiti Graz di Austria yang juga menemukan aktiviti anti-tumor pada ekstrak tumbuhan Christia Vespertinolis.

Namun,  kajian terbabit adalah secara in vitro dan tidak dilakukan pada manusia umumnya. Kajian tersebut boleh dibaca pada link ini

Oleh yang demikian, suka RahsiaFarmasi.com berkongsi mengenai fasa-fasa kajian terhadap manusia yang perlu dilakukan bagi mengesahkan khasiat sesuatu tumbuhan untuk dipasarkan sebagai pengubat sesuatu penyakit.

Sumber gambar: http://www.fda.gov/ucm/groups/fdagov-public/documents/image/ucm295487.jpg
Sumber gambar: http://www.fda.gov/ucm/groups/fdagov-public/documents/image/ucm295487.jpg

Menurut FDA (Food and Drug Administration), para pengkaji perlulah melakukan ujikaji klinikal (Clinical trial) untuk menjawab beberapa soalan kajian yang berkaitan dengan produk ubatan yang dilakukan ke atas manusia.

Ujikaji klinikal terbahagi pada 4 fasa iaitu

  • FASA 1

Pesakit: 20-100 sukarelawan yang sihat atau pesakit

Tempoh kajian: Beberapa bulan

Tujuan:Keselamatan dan dos

Peratusan ubat menuju ke fasa seterusnya ialah 70%

  • FASA 2

Pesakit: Hingga ratusan pesakit

Tempoh kajian: Beberapa bulan hingga 2 tahun

Tujuan: Keberkesanan dan kesan sampingan

Peratusan ubat menuju ke fasa seterusnya 33%

  • Fasa 3

Pesakit : 300-3000 sukarelawan yang menghidap sesuatu penyakit

Tempoh : 1-4 tahun

Tujuan:  Keberkesanan dan reaksi adverse (adverse reaction)

Peratusan ubat menuju ke fasa seterusnya 25-30%

  • Fasa 4

Pesakit: Beberapa ribu sukarelawan yang menghidapi sesuatu penyakit

Tujuan: Keselamatan dan keberkesanan ubat

Sumber rujukan: FDA

Gambar di bawah pula ialah contoh fasa-fasa untuk pembuatan ubat HIV. Maklumat lanjut boleh tengok di sini.

Sumber gambar: aidsinfo.nih.gov
Sumber gambar: aidsinfo.nih.gov

Kita dapat melihat di sini terdapat beberapa fasa yang perlu dijalankan ke atas manusia mengikut spesifikasi tertentu sebelum sesuatu ubat disahkan selamat dan dapat dipasarkan kepada orang ramai.

Fasa-fasa ujikaji klinikal terhadap manusia ini adalah amat penting bagi menjaga keselamatan dan keberkesanan sesuatu ubat.

Ujikaji terhadap haiwan sahaja tidak cukup bagi membuktikan khasiat sesuatu ubat kerana fisiologi dan biologi haiwan adalah tidak sama dengan manusia.

Sumber gambar: http://www.focr.org/fda-regulatory-policy
Sumber gambar: http://www.focr.org/fda-regulatory-policy

Kesimpulannya, orang ramai amat disarankan untuk menyelidik dahulu maklumat sesuatu produk kesihatan sebelum membeli dan menggunakannya bagi mengelakkan kesan sampingan yang berbahaya pada tubuh badan.

Sekian sahaja artikel pada kali ini yang agak ringkas namun kami berharap artikel ini sedikit sebanyak dapat membuka mata orang ramai untuk mengkaji sebelum membeli sesuatu produk kesihatan.

Sehingga bertemu lagi pada artikel yang akan datang.

Ketum & Diabetes: Lihat apa terjadi jika pesakit tinggalkan ubat hospital

Isu ketum lagi. Masyarakat seolah-olah tidak dapat dipisahkan dengan air ketum. Ada yang mendakwa air ketum amat mujarab.

Ada yang minum air ketum, terus turun kandungan gula dalam darah. Jadi, dia tak nak teruskan ubat hospital untuk kencing manisnya (diabetes).

Boleh ikuti perbualan WhatsApp berikut:

Screenshot_2016-08-02-00-35-30_com.whatsapp_1470072226945

Screenshot_2016-08-02-00-35-37_com.whatsapp_1470072248090_1470072682695

Screenshot_2016-08-02-00-35-49_com.whatsapp_1470072271757_1470073075059

 

Untuk memastikan info dalam whatsapp conversation ni sahih, RahsiaFarmasi.com mengambil inisiatif untuk mencari bahan rujukan journal yang boleh dipercayai.

Jadi, ini hasilnya:

herbal and ckd

Ya, berdasarkan artikel kat atas ni, renal injury (kecederaan buah pinggang) ada dilaporkan dalam hubungkait dengan beberapa herba.

Lebih specifik journal merujuk kepada ketum diperlukan.

J1 COVER PAGE J1 CONTENT

Berdasarkan artikal bertajuk “Pharmacokinetics of mitragynine (ketum) in man” ini, seperti ayat yang di highlight di atas, renal excretion (perkumuhan melalui buah pinggang) sepatutnya bukanlah jalan perkumuhan yang signifikan untuk ketum, tapi kebanyakannya dicernakan melalui hati (hepatic metabolism). Maksudnya, secara spesifik, ketum tidak menyebabkan kesan besar pada buah pinggang, tapi memberi kesan besar kepada organ hati sebenarnya.

Artikel tentang ketum dan penyakit hati pula dicari.

Ketum and liver toxicity

Hasilnya, adalah artikel di atas, yang bertajuk “Intrahepatic cholestasis following abuse of powdered kratom”.

Intrahepatic cholestasis adalah sejenis penyakit hati.

Kemudian, adakah benar jika diabetes yang tidak dirawat dengan betul akan menyebabkan sakit buah pinggang (nephropathy)?

Jawapannya ya, berdasarkan gambar di bawah:

pathophysiology-and-therapy-of-diabetic-nephropathy-2-638

Kesimpulan

  1. Herba secara amnya boleh menyumbang kepada sakit buah pinggang.
  2. Secara khusus, ketum lebih menyumbang kepada sakit organ hati.
  3. Jika pesakit diabetes tidak mahu ambil ubat hospital, kemungkinan diabetesnya akan melarat dan membawa kepada sakit buah pinggang pula.
  • Selalunya, orang akan google maklumat tentang penyakit dan ubat-ubatan mereka.
  • Jadi, RahsiaFarmasi.com menyediakan search result daripada sumber yang dipercayai, seperti senarai rujukan di bawah.
  • Mari SHARE dan VIRALKAN bersama =)

Rujukan (Boleh klik link untuk bacaan lanjut)

  1. Herbal medicines and chronic kidney disease.
  2. Pharmacokinetics of mitragynine in man.
  3. Intrahepatic cholestasis following abuse of powdered kratom (Mitragyna speciosa).
  4. Complications of Type 2 Diabetes.

Ringkasan untuk Pemvaksinan Difteria

Sumber gambar: http://www.sinarharian.com.my/nasional/difteria-pastikan-anak-dapat-imunisasi-1.535347
Sumber gambar: http://www.sinarharian.com.my/nasional/difteria-pastikan-anak-dapat-imunisasi-1.535347

Malaysia telah digembar-gemburkan dengan isu kemunculan semula penyakit difteria akibat peningkatan pergerakan antivaksin yang telah mengakibatkan kematian seorang kanak-kanak perempuan berusia 7 tahun di Melaka dan seorang kanak-kanak lelaki 2 tahun di Kedah Jun lalu. Kedua-duanya dilaporkan tidak menerima vaksin yang selengkapnya bagi menentang penularan Difteria.

Berikutan isu ini, RahsiaFarmasi.com mengambil inisiatif untuk meringkaskan maklumat yang ada, berkaitan difteria.

Apakah itu Difteria?

Difteria adalah penyakit respirasi yang disebabkan oleh bakteria yang mengakibatkan salutan yang tebal (nanah) pada belakang tekak.

Apakah gejala-gejala Difteria?

1.Lemah badan

2.Sakit tekak

3.Demam yang ringan dan sederhana

4.Bengkak leher

Difteria boleh hadir dengan gejala di atas yang sangat tidak khusus pada peringkat awalnya dan boleh dianggap sebagai jangkitan kuman tekak yang biasa sekiranya tidak dipandang serius.Namun,jika komplikasi berlaku  boleh membawa kepada masalah pernafasan,lumpuh,jantung lemah bahkan kematian!

beza-tonsil-dan-difteria

Bagaimana ia boleh merebak?

Difteria boleh berjangkit di antara manusia melalui batuk dan selesema.

Apakah cara terbaik untuk mencegah Difteria?

Semua orang memerlukan perlindungan daripada difteria. Terdapat ribuan kes difteria di seluruh dunia setiap tahun. Difteria sangat biasa dalam kalangan kanak-kanak, remaja dan juga dewasa. Cara terbaik untuk mencegah difteria adalah dengan VAKSIN!

Di Amerika, puratanya lebih dari 175000 kes difteria sebelum vaksin diperkenalkan. Sejak vaksin diperkenalkan,kes difteria menurun sebanyak 99.9%.

Pemvaksinan di Malaysia telah dijadualkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia demi menjaga keselamatan penduduk Malaysia. Jadual pemvaksinan disediakan sebagai panduan yang perlu dipatuhi oleh ibu bapa dan doktor untuk mengelakkan penyakit yang lebih teruk berlaku.

Difteria-Penyakit berjangkit yang berbahaya
Keratan akhbar Utusan Malaysia 30 June 2016

Tiada kajian yang diakui tentang kesan vaksin yang boleh menyebabkan penyakit kronik atau autism. Malaysia memiliki program vaksin yang diwajibkan untuk kanak-kanak di bawah umur 15 tahun di sekolah-sekolah awam.

Bagaimanakah jadual imunisasi difteria di Malaysia?

Imunisasi vaksin di Malaysia selalunya diberikan serentak dengan imunisasi penyakit polio dan tetanus yang diberikan pada bayi berusia 2 bulan,3 bulan dan 5 bulan (keseluruhan 3 dos) dan mendapat dos booster pada usia 18 bulan dan 7 tahun.

Bagaimana vaksin bertindak?

Vaksin bertindak dengan memasukkan bakteria yang sudah lemah yang dipanggil sebagai antigen.Di dalam sebahagian vaksin antibodi iaitu produk yang dihasilkan oleh sistem imuniti tubuh membantu menyerang antigen tadi.Vaksin membenarkan tubuh untuk menghasilkan antibodi menentang antigen atau jangkitan tertentu.Sekiranya penyakit sebenar menyerang tubuh, antibodi yang terhasil tadi boleh memusnahkan bakteria tersebut.

Sebahagian daripada masyarakat Islam di Malaysia menentang pemvaksinan anak anak mereka kerana takut vaksin tersebut mengandungi DNA khinzir yang haram disisi agama.Mufti Kelantan,Datuk Mohamad Shukri Mohamad dalam kenyataannya di akhbar Bernama pada bulan Jun lalu mengatakan bahawa vaksin adalah dibenarkan dalam Islam walaupun mungkin mengandungi bahan haram terbabit bagi menjaga kemaslahatan manusia.Mufti Pelis,Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin juga mengatakan bahawa orang Islam yang menolak pemvaksinan anak-anak adalah bercanggah dengan ajaran Islam yang menitikberatkan soal nyawa manusia.

Sumber gambar: http://www.imgrum.net/tag/difteria
Sumber gambar: http://www.imgrum.net/tag/difteria

Kesimpulannya, ibu bapa adalah disarankan untuk membawa anak-anak mereka untuk disuntik vaksin seperti yang telah dijadualkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia bagi mengelakkan penularan penyakit Difteria di Malaysia sekaligus menjadikan penyakit Difteria sebagai satu sejarah yang tidak berulang kembali.

Rujukan:

CDC

The Malay Mail Online

world.com.my

Sumber gambar: http://www.imgrum.net/media/1286745927360877055_1599223953
Sumber gambar: http://www.imgrum.net/media/1286745927360877055_1599223953