All posts by Tetracycline

Kenapa ‘caffeine’ dikira sebagai bahan terlarang?

Baru-baru ni, kecoh di media sosial.

Tentang senarai produk yang mengandungi bahan terlarang. Ada yang bertanya di WhatsApp dan Facebook. Tak kurang juga yang membuat spekulasi.

Ramai yang nak tau, adakah benar senarai ini?

Lantas, kami dari team RahsiaFarmasi.com mengambil inisiatif untuk mengkaji isu ini daripada sumber yang dipercayai.

Sebenarnya, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA) telah mengeluarkan senarai tersebut.

Terdiri daripada produk-produk yang mengandungi bahan terlarang. Maklumat adalah hasil daripada Pelaporan Kesan Sampingan Ubat.

Senarai penuh boleh lihat di sini.

Pusat Pemonitoran Kesan Advers Ubat Kebangsaan, NPRA telah menerima laporan kesan sampingan berkaitan 162 produk yang tersenarai dan hasil ujian yang telah dijalankan mendapati bahawa produk-produk ini telah dicampur dengan bahan terlarang atau racun berjadual.

Siapa NPRA?

Selalunya kita tahu NPRA ni agensi dibawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang ditubuhkan untuk urusan pendaftaran ubat, produk kesihatan dan juga kosmetik.

Tapi sebenarnya NPRA juga bertanggungjawab untuk menguruskan Pemonitoran Kesan Advers Ubat, atau bahasa mudahnya, kesan sampingan ubat.

Turut tersenarai 7 produk yang mengandungi ‘caffeine’ sebagai bahan terlarang.

Picture3

Picture1

Picture2

Timbul persoalan…

‘Eh, student selalu minum nescafe yang ada caffeine tu nak stay up malam-malam ok ja’

‘Caffeine ni yang ada dalam kopi tu kan? Bukan ke orang kalau nak drive malam ada yang kena minum kopi/nescafe dulu baru segar bugar’

Biasa kita tahu caffeine ni orang duk minum kan.

Ni tetiba keluar produk ada caffeine kena tarik balik.

Dalam kebanyakan daripada produk ni merupakan produk pelangsingan badan.

Kenapa ya?

question-mark

 

Jawapan kepada “Kenapa caffeine dikira sebagai bahan terlarang?”

Sebenarnya, caffeine sebagai bahan larangan yang disebutkan ni ialah melibatkan produk tradisional.

Jika rujuk Control of Drugs and Cosmetics Regulations 1984 (Regulations 7A), caffeine ni antara yang tersenarai sebagai bahan terlarang dalam ubat tradisional.

706b5c55-9e0b-4203-af65-c60fbb3b1169

56eec90d-6a42-4e06-935e-2457737ad948

Manakala dalam produk farmaseutikal (ubat) pula, caffeine hanya dibenarkan dalam produk apabila dikombinasi bersama paracetamol/acetaminophen atau ergotamine dalam dos yang dibenarkan sahaja.

Paracetamol and caffeine 1

Paracetamol and caffeine 2

Paracetamol and caffeine 3

Banyak lagi persoalan yang timbul

  • Apa itu caffeine?
  • Kenapa caffeine terdapat juga dalam produk kuruskan badan?
  • Dan atlet jugak mengambil caffeine untuk tingkatkan performance?

Caffeine yang bertindak sebagai perangsang (stimulant) akan merangsang sistem saraf tunjang (central nervous system).

Secara umumnya, caffeine dikaitkan dengan penurunan berat badan kerana caffeine dipercayai dapat meningkatkan metabolisma  badan, seterusnya dapat membantu dalam pembakaran kalori yang lebih rancak daripada kadar normal.

Caffeine yang bertindak sebagai perangsang (stimulant) akan merangsang sistem saraf tunjang supaya jantung berfungsi lebih laju, seterusnya meningkatkan kadar metabolisma.

Bagi para atlet, caffeine mampu berfungsi untuk meningkatkan ‘mood’ dan tahap kesedaran (alertness).

alertness

 

Kesan sampingan caffeine?

Pengambilan caffeine akan menyebabkan kadar denyutan jantung laju, diuresis (peningkatan urinari) yang akan membawa pada dehidrasi, gelisah, gemuruh, loya dan masalah tidur.

2014-11-18-Side_Effects_Caffeine-thumb

Anxiety caffeine

Selain itu, pengambilan caffeine secara tidak terkawal juga akan memberi kesan “withdrawal” bila mana dos caffeine ingin dikurangkan atau dihentikan pengambilan produk tersebut.

withdrawal

Kesimpulan

Kesimpulannya, caffeine tidak dibenarkan dalam produk tradisional kerana dikhuatiri akan menyebabkan kesan yang buruk pada pengguna kerana dos yang tidak terkawal.

Produk minuman dan makanan berbeza daripada produk ubat. Oleh yang demikian, produk ini dikawal oleh pihak Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM).

Produk makanan dan minuman tidak perlu berdaftar dengan KKM manakala produk ubat pula wajib berdaftar dengan KKM melalui NPRA.

Contoh kalau macam kopi, teh atau bahan minuman lain yang mengandungi caffeine. Kadar caffeine sudah ditetapkan mengikut piawaian.

Jika pembaca ingin tahu lebih lanjut, boleh rujuk di sini.


Take home message

Pengguna dinasihatkan untuk tidak mengambil 162 produk yang disenaraikan oleh pihak KKM ini. Sesiapa yang mempunyai stok produk-produk ini dinasihatkan untuk menghentikan penjualan dan  pengedarannya dengan serta-merta -NPRA-

Sekian dulu daripada team RahsiaFarmasi.com.

“Farmasi bukan lagi satu rahsia”

JIka anda rasa artikel ini bermanfaat, like FB page kami untuk tidak ketinggalan artikel yang seterusnya.

FB Page Rahsia Farmasi: 

https://www.facebook.com/rahsiafarmasi/

Rujukan:

Rahsia MUDAH buat PRP di Farmasi Komuniti

Masih ramai graduan farmasi tahun 2015 dan 2016 yang lahir dari universiti awam mahupun swasta tercari-cari peluang dan tempat untuk menjalankan latihan Provisional Registered Pharmacist (PRP). Jika graduan perubatan perlu melalui 2 tahun tempoh latihan sebelum bergelar Medical Officer (MO), sama juga seperti graduan farmasi yang perlu menjalani latihan PRP sekurang-kurangnya setahun sebelum bergelar Fully Registered Pharmacist (FRP).

Baik, berbalik pada isu dan masalah yang baru timbul dalam masa setahun dua ini.

  • Panggilan temuduga SPA memakan masa sangat-sangat lama dari tempoh graduasi
  • Penempatan PRP di sektor kerajaan sangat terhad

Berikutan dengan itu, sektor swasta seperti farmasi komuniti juga menjadi target para graduan sebagai tapak untuk menjalani latihan PRP. Namun, banyak kekeliruan masih bermain di minda dan pada hari ini pihak rahsiafarmasi.com akan berkongsi sedikit sebanyak dengan pembaca mengenai beberapa persoalan popular yang mungkin timbul apabila terdetik untuk menjalani PRP di sektor komuniti (swasta). Mari kita lihat.

 

1) ISU PERMOHONAN DAN KONTRAK

Soalan:

Saya pemegang biasiswa JPA, dan mempunyai kontrak untuk berkhidmat dengan kerajaan. Jadi boleh saya buat PRP di farmasi komuniti?

Jawapan:

Jangan risau dan cemas. Walaupun anda sebagai JPA holder, anda juga boleh menjalani latihan PRP di premis swasta yang telah diluluskan oleh Lembaga Farmasi Malaysia.

Boleh rujuk flowchart di bawah untuk lebih faham bagaimana proses permohonan PRP di sektor swasta bagi pemegang JPA atau bukan.

star-1

 

star-2

Sumber dari: Panduan Liberalisasi Latihan PRP di Sektor Swasta Kepada Graduan Program Ijazah Farmasi

Untuk pelajar tajaan JPA, bagi diiktiraf memenuhi syarat ikatan kontrak JPA, graduan perlu membuat permohonan pendaftaran pada Talent Corporation Malaysia Berhad (TalentCorp) di bawah program Scholarship Talent Attraction and Retention (STAR).

Urusetia STAR di TalentCorp akan membantu graduan bagi urusan pendaftaran dengan STAR (termasuk menghantar dokumen pengesahan penerimaan latihan PRP untuk kelulusan JPA). Sekiranya diluluskan, JPA akan mengeluarkan Surat Arahan Berkhidmat dan Surat Pindahan Kontrak bagi mengesahkan graduan tersebut dapat memulakan government bond di fasiliti swasta yang diiktiraf LFM.

Secara mudah, program STAR ni akan membolehkan graduan tajaan JPA menjalankan latihan PRP di sektor swasta dan menjadi ala-ala orang tengah antara kita dan JPA.

Amat penting juga di sini untuk memastikan farmasi yang anda ingin jalankan latihan PRP ada dalam senarai premis yang diluluskan oleh LFM, dan juga berdaftar di bawah STAR. Senarai syarikat yang berdaftar dengan STAR boleh dirujuk di sini.

Soalan:

Berapa lamakah kontrak saya di sektor swasta, adakah sama seperti di sektor kerajaan?

Jawapan:

Ya. Kontrak tetap 6 tahun di bawah program STAR, sama seperti dalam perjanjian JPA. Terdapat situasi farmasi yang kita buat latihan PRP buat perjanjian 1 tahun PRP + 3 tahun FRP, jadi masih berbaki 2 tahun untuk menamatkan kontrak tersebut. Jadi, tempoh 2 tahun berbaki boleh disambung di mana-mana syarikat yang lain termasuklah di dalam bidang industri. Namun, perlu diingatkan dalam tempoh kontrak 6 tahun tersebut, maksimum dua syarikat sahaja yang dibenarkan.

 

2) ISU GAJI

Soalan:

Berapa gaji yang ditawarkan untuk PRP di community setting?

Jawapan:

Untuk perkhidmatan di sektor swasta, tiada gaji asas diletakkan seperti di sektor kerajaan. Jadi, taraf gaji di atas budi bicara majikan dan syarikat tersebut.

 

3) ISU KURANG PENGALAMAN BERBANDING BEKERJA DI SEKTOR KERAJAAN

Soalan:

Bagaimanakah bentuk ‘training’ yang dijalankan di farmasi komuniti?

Jawapan:

Untuk makluman anda, setiap PRP perlu menjalani latihan mengikut jadual latihan yang telah ditetapkan di dalam buku log ‘Record of training and experience of Provisionally Registered Pharmacist (PRP)’ yang perlu dimuat turun dari sini. Pengalaman bekerja di sektor swasta semestinya agak berbeza dengan ahli farmasi yang bekerja di hospital kerajaan. Namun, kelebihannya juga banyak dan skop kerja juga boleh menjadi lebih menarik.

community

 

4) LAIN-LAIN

Soalan:

Jika saya sedang menjalani latihan PRP di farmasi komuniti, dan tiba-tiba dapat panggilan masuk ke government?

Jawapan:

Anda boleh pilih untuk kekal atau masuk ke government. Jika anda pilih untuk bertukar, maksudnya anda akan bermula PRP dari awal semula di sektor kerajaan. Tiada istilah ‘sambungan’ dari tempoh PRP anda di sektor swasta sebelum ini.

 


Laluan graduan farmasi sekarang lebih mencabar. Setiap peluang perlu digunakan sehabis baik. Semoga kita semua dapat menjadi ahli farmasi yang dapat berkhidmat pada masyarakat dengan sebaiknya walau di mana juga posisi kita.

Semoga ini dapat memudahkan graduan farmasi terutamanya JPA holder untuk memahami tentang isu-isu yang timbul untuk membuat PRP di sektor swasta ^^

#farmasibukanlagisaturahsia


Rujukan:

http://www.pharmacy.gov.my/

https://www.star.talentcorp.com.my/

Panduan Liberalisasi Latihan PRP di Sektor Swasta Kepada Graduan Program Ijazah Farmasi

Encik Syaifullah Ismail, graduan farmasi UIAM Kuantan

Cara Notifikasi Produk Kosmetik (NOT)

Ramai dalam kalangan kita sangat berminat dengan idea kecantikan, menjaga penampilan diri mahupun berpegang teguh dengan konsep ‘Beauty can boost confidence level’. Sekilas pandang, kaum wanita mungkin lebih tertarik dalam penggunaan barangan kosmetik untuk mencapai hasrat tersebut tanpa menafikan kaum adam juga tidak ketinggalan dalam fenomena menambah baik penampilan luaran mereka.

Disebabkan kecaknaan masyarakat untuk menjaga penampilan diri semakin menggunung, produk kecantikan dan penjagaan diri mendapat tempat yang memberangsangkan di hati pengguna. Produk-produk ini lahir umpama cendawan yang tumbuh selepas hujan dan mendapat perhatian semua lapisan masyarakat. Betul bukan?

Apakah itu produk kosmetik?

Baik, dalam kata mudah, anda boleh faham kosmetik sebagai bahan atau persediaan untuk digunakan pada bahagian luaran tubuh badan manusia seperti kulit, rambut, kuku, bibir, gigi dan rongga mulut untuk tujuan membersih, mewangi, mencantikkan kulit wajah, menghilangkan bau badan, melindungi atau menjaga diri agar sentiasa dalam keadaan yang baik.

Sumber : Guidelines for Control of Cosmetic Products in Malaysia

Bagaimana mahu mendapatkan nombor notifikasi bagi produk kosmetik anda?

Kebelakangan ini, lahir ramai usahawan muda yang menceburkan diri dalam dunia bisnes yang mengetengahkan produk kosmetik seperti lipstik, eye liner, dan lain-lain sebagai produk pilihan. Untuk makluman, sebelum produk-produk ini dipasarkan, proses notifikasi perlu dilakukan terlebih dahulu melalui National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA).

Contoh nombor notifikasi pada produk kosmetik: NOT_ _ _ _ _ _ _ _  K

Produk Kosmetik di Malaysia adalah di bawah kawalan ‘Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984’, ASEAN Cosmetic Directives (ACD) dan Guideline for Control of Cosmetic Product in Malaysia yang dipantau oleh Agensi Regulatori Farmasi Negara unit kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Ini adalah bagi menjamin  produk kosmetik yang berada di pasaran adalah berkualiti dan selamat digunakan.

Jika berminat untuk mendapatkan nombor notifikasi bagi produk anda, antara perkara yang perlu diketahui ialah:

  • Proses permohonan boleh dilakukan secara ‘online’ melalui laman web National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA), Quest 3+. Sistem baru aplikasi QUEST3+ (modul kosmetik notifikasi) ini telah dilancarkan pada 1 Ogos 2016 yang lalu.

2

  • Pemohon perlu mengisi borang notifikasi produk secara lengkap (untuk rujukan, boleh lihat dokumen Annex 1, part 3, Guidelines for Control of Cosmetic Products in Malaysia) sehingga selesai semua proses termasuk urusan pembayaran. Sila rujuk di bahagian Guidelines Central di laman web NPRA.

3

  • Nombor notifikasi akan dikeluarkan dalam tempoh 1-3 hari selepas urusan pembayaran selesai dan disahkan oleh NPRA. Urusan mendapatkan nombor notifikasi bagi produk kosmetik tidak memakan masa yang lama seperti produk farmaseutikal lain, contohnya ubat terkawal yang boleh mencecah berbulan-bulan atau setahun.

Masih banyak yang perlu diambil kira dalam proses mendapatkan nombor notifikasi bagi produk anda. Kos permohonan, bahan yang dibenarkan dalam produk, bahan terlarang (eg: tretinoin, merkuri, dan hydroquinone), tempoh sah nombor notifikasi, cara penglabelan produk dan lain-lain. Proses dan maklumat ini boleh diperoleh secara menyeluruh di laman web rasmi NPRA.

Info tambahan dan menarik, logo halal boleh digunakan pada produk kosmetik dengan syarat mendapat persijilan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia atau Jakim. Walau bagaimanapun, penggunaan logo halal ini bukan mandatari dan bergantung kepada permohonan sijil oleh pihak pengilang/pengedar.

4

Sumber: Drug Registration Guidance Document (DRGD)

Kenapa produk kosmetik mendapatkan nombor notifikasi?

Jadi di sini, mesti ada antara kita yang terfikir,

‘Apa kepentingan mendapatkan nombor notifikasi ini ataupun kenapa pentingnya mendapatkan produk yang mempunyai nombor notifikasi?’

Syarikat yang memasarkan kosmetik bertanggungjawab untuk memastikan produk kosmetik mereka selamat, berkualiti serta tuntutan produk yang dinyatakan pada label atau iklan dapat disokong dengan bukti dokumentasi mencukupi . Melalui sistem notifikasi kosmetik, NPRA sebagai agensi regulatori boleh untuk menyemak semua maklumat berkaitan produk kosmetik yang bernotifikasi melalui sistem pangkalan data.

Tindakan seperti pembatalan notifikasi akan dikenakan terhadap produk kosmetik yang gagal mematuhi keperluan garis panduan dan undang-undang yang ditetapkan. Ini termasuklah produk-produk kosmetik yang dikesan positif mengandungi bahan yang tersenarai dalam Senarai Racun Berjadual di bawah Akta Racun 1952.

Bagi produk kosmetik yang didapati gagal ujian makmal NPRA, syarikat akan diarahkan untuk membuat panggil balik (product recall) produk terlibat daripada pasaran dalam tempoh yang ditetapkan dan seterusnya melupuskan produk kosmetik terlibat. Boleh rujuk produk yang telah dipanggil balik di sini.

Secara ringkas, pendokumentasian melalui kaedah nombor notifikasi ini akan membantu pihak NPRA dalam mengesan produk kosmetik yang gagal mematuhi keperluan garis panduan dan undang-undang yang ditetapkan.

Apa usaha lain pihak NPRA dalam memastikan keselamatan produk kosmetik?

NPRA menjalankan pemantauan terhadap produk kosmetik di pasaran secara berterusan melalui aktiviti surveilans. Ini bagi memastikan produk kosmetik di pasaran mematuhi keperluan undang-undang dan garis panduan yang telah ditetapkan. Bagi mendapatkan sampel daripada pihak syarikat untuk tujuan pengujian makmal NPRA, pelbagai cara dilaksanakan seperti membuat pembelian produk kosmetik di pasaran dan turut berkerjasama dengan Bahagian Penguatkuasa Farmasi, KKM.


Disebabkan produk kosmetik menjadi keperluan semua golongan masyarakat tidak mengira peringkat umur, anda sebagai pengguna harus mengambil langkah bertanggung jawab bagi memastikan produk yang diguna berdaftar dan kosmetik yang dipakai mempunyai nombor notifikasi. Anda boleh rujuk post sebelum ini bagi cara menyemak nombor notifikasi produk kosmetik anda, Semakan Ubat Berdaftar Kini Di Hujung Jari.

Cantik dan sihat dua perkara yang amat berbeza. Jom jadi pengguna bijak.. Wassalam

Rujukan:

Laman web National Pharmaceutical Regulatory Agency 

http://www.pharmacy.gov.my/v2/ms