All posts by clozapine

Lithium ialah ubat untuk Bipolar Disorder. Bolehkah orang sihat ambil lithium sebagai suplemen harian?

Bipolar disorder ialah penyakit mental yang berkaitan dengan mood

Bipolar bermaksud ada 2 jenis mood dalam diri seseorang, iaitu sama ada extreme positif atau extreme negatif.  Pertamanya, mood yang positif dan baik teramat sangat, sehingga boleh melakukan apa sahaja tanpa mengira batasan, contohnya membuat pelaburan perniagaan yang gila-gila, sehingga boleh menjadikannya bankrap. Keduanya, pesakit juga boleh mempunyai mood negatif teramat sangat yang membawa kepada  kemurungan sehingga boleh membawa kepada bunuh diri.

Lithium sebagai first line treatment of bipolar disorder

Pesakit bipolar disorder ada kaitan dengan ketidakstabilan neurotransmitter dalam otak. Jadi, ada ubat yang sesuai bagi mereka. Berdasarkan Clinical Practice Guideline (CPG) untuk bipolar disorder, yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), lithium dikategorikan sebagai first line treatment.

cpg-bipolar-disorder

monitor-regularly

Mitos tentang lithium

Namun, di negara barat, ada orang yang mengambil ubat lithium sebagai suplemen harian mereka. Boleh tengok lagi video ni.

lithium-myths

Diorang ambil lithium ni sama macam ambil vitamin harian je. Setakat ni, kami masih belum jumpa rakyat Malaysia yang buat macam ni.

Harap-harap tak ada lah yang terpengaruh. Takut juga jadi macam suntikan vitamin C tu, KKM tak pernah bagi kelulusan untuk sebarang produk suntikan vitamin C, tapi rakyat Malaysia yang kreatif, ambil juga untuk kekal cantik katanya. Jadi, RahsiaFarmasi.com ingin mengulas lanjut tentang sebab lithium tidak boleh diambil macam tu sahaja oleh orang biasa, tanpa preskripsi daripada doktor.

Narrow therapeutic drug

Antara sebab utama ialah lithium tergolong dalam kategori ubat yang mempunyai indeks therapeutik yang sempit (narrow therapeutic index drug). Maksudnya, sedikit sahaja dos berubah daripada yang sepatutnya, akan menyebabkan kesan toksik atau tidak berkesan langsung dalam mengubati penyakit tersebut.

Setiap orang bertindak berbeza dengan ubat yang ada narrow therapeutic index ni, bergantung kepada genetik. Ada satu bidang kajian ilmu farmasi ni yang dinamakan dengan farmakogenetik.

Jadi, lithium ni hanya sesuai diambil apabila telah ditetapkan oleh doktor. Sebab kalau doktor yang bagi, pemantauan dapat dibuat dengan sistematik.

Sumber: http://www.fda.gov/ForIndustry/UserFees/GenericDrugUserFees/ucm500577.htm
Sumber: http://www.fda.gov/ForIndustry/UserFees/GenericDrugUserFees/ucm500577.htm

therapeutic-window

Therapeutic Drug Monitoring

Sample darah selepas makan ubat ini akan diambil dan dianalisa, untuk dilihat kepekatan ubat tersebut dalam darah. Kemudian, dos akan diubah berdasarkan keputusan kepekatan ubat dalam darah tersebut.

Servis yang diberikan oleh jabatan farmasi hospital kerajaan ini dinamakan sebagai Therapeutic Drug Monitoring (TDM). Ada juga orang memanggilnya sebagai servis farmakokinetik, kerana berkaitan dengan apa yang dilakukan oleh badan terhadap ubat tersebut.

Gambar di bawah ini pula ialah satu contoh journal yang berkaitan dengan pengalaman hospital di India dalam TDM lithium.

Sumber: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19262359
Sumber: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19262359

Kesan ambil lithium tanpa pemantauan

Jadi, cuba kita fikirkan. Kalau orang biasa pandai-pandai ambil sendiri lithium ni tanpa pemantauan doktor, macam mana nak buat TDM? Tiba-tiba nanti terus dapat symptom of lithium toxicity, macam lemah otot, loya, muntah, cirit-birit, mengantuk, penglihatan kabur dan berdengung telinga.

Macam mana kalau orang yang dapat symptom ni tak perasan, dia terus je buat kerja menggunakan mesin dan kenderaan? Kebarangkalian yang besar untuk dapat kemalangan dan menyebabkan maut pula.

Lagi bahaya, overdose lithium ni pun boleh bagi kesan kepada jantung. Boleh baca lagi lanjut di sini.

medscape-lithium

Kesimpulan

Jadi, mari kita ambil ubat ikut cakap doktor. Bukan ambil sendiri-sendiri je, tengok google dan youtube. Islam pun mengajar kita untuk bertanya sesuatu kepada yang pakar. Bidang perubatan ni dah ada kajian saintifik yang sistematik untuk dijadikan sebagai rujukan.

3 Fakta Penting Tentang Ubat Selsema Untuk Orang Awam Tahu

Fakta tentang ubat selsema ini sesuai dibaca oleh orang awam yang tiada ilmu tentang farmasi. Pemahaman yang jelas amat perlu untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

****************************************

Setiap kali selsema, pasti rasa tak selesa. Kemudian, kita akan pergi ke klinik untuk medapatkan rawatan. Kebanyakan doktor akan melihat maklumat peribadi kita melalui borang yang telah diisi. Kadang-kadang, doktor akan bertanya beberapa soalan untuk memastikan kriteria yang betul untuk ubat yang akan diberikan.

Berbeza pula halnya apabila anda pergi ke kedai farmasi (kini dikenali sebagai farmasi komuniti). Tiada borang pendaftaran seperti di klinik. Jadi, ahli farmasi akan bertanya beberapa soalan sebelum memberikan ubat yang sesuai. Kali ini RahsiaFarmasi.com ingin berkongsi berkenaan maklumat penting ini.

Dalam situasi selsema, antara soalan yang paling biasa ditanya ialah berdasarkan 3 fakta di bawah:

  1. Dewasa atau kanak-kanak

– ubat selsema untuk dewasa dan kanak-kanak berbeza dari segi jenis dan dos

– untuk dewasa, biasanya dalam bentuk tablet, untuk kanak-kanak dalam bentuk sirap

– untuk dewasa, dos biasanya sama untuk semua peringkat umur dan berat badan

– untuk kanak-kanak, dos ditentukan oleh umur dan berat badan

syrup-image

  1. Mengantuk atau tak mengantuk

– ubat selsema ada jenis mengantuk dan tak mengantuk

– di klinik, biasanya doktor akan jangkakan pesakit nak ubat yang tak mengantuk, untuk mudah buat kerja

– tapi, kadang-kadang ubat yang tak mengantuk tak berkesan kepada sesetengah orang

– jadi, boleh juga pergi balik klinik tersebut, atau ke farmasi komuniti, untuk cuba pula ubat yang mengantuk

– dos ubat yang mengantuk dan tak mengantuk adalah berbeza

– contoh ubat selsema yang tak mengantuk ialah loratadine

loratadine-image

  1. Hingus mengalir atau hidung tersumbat

– ada juga jenis ubat selsema specifik untuk yang hingus mengalir atau hidung tersumbat

– untuk hingus mengalir dan mengantuk, contohnya ialah piriton, yang mengandungi bahan aktif chlorpheniramine di dalamnya

– untuk hidung tersumbat dan mengantuk, contohnya ialah actified, yang mengandungi bahan aktif Triprolidine dan Pseudoephedrine

– untuk Actifed, pelanggan yang ingin membelinya di farmasi komuniti, perlu tulis butiran peribadi dalam sejenis buku rekod, berdasarkan akta yang telah ditetapkan

piriton-image

actifed-image

Setakat ini sahaja fakta ringkas yang penting untuk orang awam tahu. Selain ubat, tak dinafikan vitamin yang cukup akan membantu dalam penyembuhan selsema juga. Supplement vitamin C misalnya, sesuai diambil bersama-sama ubat. Makan banyak buah-buahan dan minum air yang cukup juga membantu.

Kesimpulan

Apa yang penting, bincanglah dengan doktor atau ahli farmasi anda, untuk sebarang rawatan yang dipilih.

*******************************************

PEGAWAI FARMASI KERAJAAN vs AHLI FARMASI SWASTA – Maklumat Penting Untuk Memastikan Kepatuhan Ubat-Ubatan

Ramai lagi masyarakat yang masih tak tau tentang ini.

Sama je, atau ada beza?

Jawapannya, pegawai farmasi yang bekerja di sektor awam (kerajaan) dan ahli farmasi yang bekerja di syarikat swasta, semestinya ada persamaan dan ada juga perbezaan.

************************************************

were-hiring-3
[ IKLAN BERBAYAR ]
 ************************************************

Perkara ini penting bagi membetulkan persepsi masyarakat. Persepsi yang betul dapat membetulkan sikap masyarakat terhadap ubat-ubatan yang diberikan oleh ahli farmasi.

Akhir sekali, kepatuhan makan ubat (medication adherence) dapat dicapai.

Jadi, kami di RahsiaFarmasi.com rasa terpanggil untuk berkongsi maklumat ini.

Pegawai Farmasi Kerajaan

Secara umumnya, apabila kita cakap pasal pegawai farmasi kerajaan je, orang akan terbayang mereka yang pakai white coat, duduk kat kaunter farmasi, hospital kerajaan.

Ya, betul. Ini adalah salah satu bidang tugas pegawai farmasi kerajaan.

Term yang digunakan ialah farmasi pesakit luar (outpatient pharmacy). Farmasi pesakit luar ada di hospital dan klinik kesihatan kerjaan.

Selain itu, masih banyak lagi bidang tugas pegawai farmasi kerajaan, termasuklah yang bekerja di farmasi pesakit dalam, farmasi logistik, farmasi yang bekerja di makmal (TPN, CDR, NPRA), penguatkuasa farmasi, pensyarah di universiti awam dan lain-lain lagi.

Namun, artikel kali ini lebih menfokuskan kepada farmasi pesakit luar.

Ahli Farmasi Swasta

Apabila kita cakap pasal ahli farmasi swasta je, mesti juga akan terbayang mereka yang pakai white coat, duduk kat kaunter farmasi, di kedai farmasi.

Ya, betul. Ini adalah salah satu bidang tugas ahli farmasi swasta.

Term yang biasa digunakan suatu masa dahulu ialah “retail pharmacist”.

Sekarang, term baru yang lebih menyeluruh telah digunakan, iaitu “community pharmacist” (farmasi komuniti).

img-20160909-wa0004
Sumber gambar: FB Page Farmasi Nadiah

Selain farmasi komuniti, masih banyak lagi bidang kerja farmasi swasta sebenarnya, macam yang bekerja di hospital swasta, kilang ubat, regulatori dan pensyarah di universiti swasta.

Namun, artikel kali ini lebih menfokuskan kepada farmasi komuniti.

Persamaan

Dua-dua ahli farmasi yang kerja di kerajaan dan swasta, perlu mempunyai ijazah sarjana muda farmasi daripada universiti yang diiktiraf.

Jadi, penting untuk masyarakat tau yang ahli farmasi ini dilatih selama 4 tahun di universiti.

Semuanya berkaitan ubat-ubatan, termasuklah cara makan dan cara simpan.

Kesan sampingan, interaksi antara ubat-ubatan dan dos yang sesuai juga ada.

Oleh itu, apa juga nasihat yang diberikan oleh ahli farmasi tentang ubat-ubatan adalah berdasarkan ilmu yang diyakini.

Mungkin kita rasa macam senang je kerja farmasi, bagi ubat kat pesakit, cakap sikit-sikit je.

Sebenarnya, apa juga maklumat yang diberitahu itu adalah ringkasan kepada semua maklumat yang dah dianalisa sebelumnya, yang terdiri daripada:

  • nama ubat yang betul,
  • bentuk ubat yang betul,
  • masa yang betul,
  • dos yang betul dan
  • pesakit yang betul.
farmasi-hospital
Sumber gambar: www.pharmacy.gov.my

Selebihnya, pesakit boleh tanya lebih lanjut semasa kaunseling ubat-ubatan daripada ahli farmasi.

Maklumat diberikan berdasarkan permintaan, kerana kadang-kadang ada orang yang nak cepat dan dah sedia maklum tentang maklumat ini.

Majoriti pesakit yang mengambil ubat di farmasi adalah mereka yang dah biasa ambil ubat ni (dah ada follow-up appointment).

Consultation yang diberikan adalah secara percuma, bagi memastikan “pharmaceutical care” dicapai.

Ini hanyalah salah satu persamaan yang ditekankan dalam artikel ini, kerana ia berkait rapat dalam memastikan pesakit patuh terhadap pengambilan ubat masing-masing.

Selain persamaan ini, ada juga perbezaan ketara antara pegawai farmasi kerajaan dan ahli farmasi swasta.

Perbezaan Pertama – Dispensing Separation

Perbezaan paling besar ialah “dispensing separation”, iaitu pengasingan aktiviti “prescribing” dan “dispensing”.

Secara bahasa mudahnya, prescribing ialah aktiviti menetapkan ubat yang sesuai kepada pesakit berdasarkan diagnosis yang telah dikenalpasti oleh doktor dengan menulis maklumat tersebut di dalam slip ubat (prescription).

Dispensing pula ialah aktiviti menterjemahkan maklumat daripada slip ubat (prescription) kepada aktiviti pengenalpastian dan pengambilan ubat tersebut dari rak simpanan farmasi, seterusnya diserahkan kepada pesakit, lengkap dengan maklumat yang berkaitan.

Di Malaysia, hanya hospital dan klinik kerajaan yang masih mengekalkan dispensing separation ini, di mana doktor yang prescribe ubat, pesakit bawa prescription ke farmasi, dan akhirnya ahli farmasi yang dispense ubat tersebut.

Namun, untuk sektor swasta, tidak terjadi seperti ini.

Pesakit pergi ke klinik swasta, doktor prescribe ubat, tapi prescription itu diberikan sendiri oleh doktor kepada pembantu klinik yang menjaga di kaunter ubat, di klinik tersebut juga.

Pembantu klinik dispense ubat di dalam klinik tersebut dengan seliaan doktor yang sama.

Tiada penghantaran prescription ke ahli farmasi komuniti dalam sistem perubatan di sektor swasta ini.

Jadi, penting untuk masyarakat tau yang pembantu klinik tersebut hanya memerlukan kelulusan lepasan SPM sahaja.

Banyak ilmu yang tertinggal, berbanding dengan 4 tahun belajar farmasi di universiti.

Analogi yang kita boleh ambil ialah graduan universiti yang ada ijazah sastera, nak sambung master dalam bidang sains biologi.

Melibatkan banyak kerja-kerja makmal. Adakah boleh?

Daripada requirement untuk daftar master di universiti berkenaan lagi tak boleh.

Macam mana pula kalau graduan universiti yang ada ijazah dalam bidang engineering?

Mungkin boleh, tapi banyak la alat yang pecah dan rosak nanti. Sebab tak de latihan untuk buat kerja makmal biologi ni pada masa degree dulu.

Sama juga macam situasi ini.

Idealnya, adalah sistem yang diamalkan di hospital dan klinik kesihatan kerajaan.

Setelah doktor prescribe, pegawai farmasi dapat melakukan dispense dengan berkesan kerana adanya sistem “counterchecking”.

Counterchecking ialah pemeriksaan menyeluruh kepada prescription tersebut untuk mengelakkan “medication error”.

Sumber gambar: farmasi.ummc.edu.my
Sumber gambar: farmasi.ummc.edu.my

Contoh medication error ialah:

  • salah nama ubat,
  • salah dos ubat,
  • salah pesakit,
  • salah masa dan
  • salah cara masuk ubat.

Kat luar negara macam UK dah ada dispensing separation ni.

Even kat negara jiran kita Indonesia pun dah implement.

Di Malaysia, farmasi komuniti hanya akan dapat prescription dalam situasi tertentu sahaja, seperti;

  • takde stok ubat di hospital kerajaan dan swasta
  • request pesakit sendiri untuk bawak prescription doktor tu ke farmasi komuniti pilihan masing-masing

Penting juga untuk masyarakat tau yang prescription ni tertakluk kepada beberapa jenis ubat sahaja.

Ada juga jenis ubat yang tak memerlukan prescription.

Jadi, ubat yang dalam kategori ini sahaja lah, boleh didapatkan terus di mana-mana farmasi komuniti.

att_1473521224407_img-20160909-wa0003
Sumber gambar: FB Page Farmasi Nadiah

Perbezaan Kedua – Laluan Kerjaya

Di sektor awam (kerajaan), graduan universiti yang mempunyai ijazah sarjana muda farmasi perlu menjalani latihan setahun yang dinamakan sebagai Provisionally Registered Pharmacist (PRP).

Setelah itu, barulah pegawai farmasi penuh atau Fully Registered Pharmacist (FRP) akan dilantik.

Di sektor swasta, untuk tahun-tahun sebelum ini, tiada PRP yang dibenarkan bekerja di farmasi komuniti.

Hanya FRP dengan lesen yang tertentu sahaja dibenarkan memohon kerja di farmasi komuniti.

Jadi, masalah kekurangan ahli farmasi di farmasi komuniti ialah satu isu yang besar.

Walaupun sekarang ini sudah ada polisi baru yang membenarkan latihan PRP dilakukan di farmasi komuniti yang terpilih, tidak banyak pilihan farmasi komuniti yang ada.

Ini kerana, bagi melayakkan farmasi komuniti itu mengambil PRP, perlu ada ahli farmasi yang bekerja tetap di farmasi komuniti tersebut dengan syarat-syarat yang tertentu.

Oleh itu, banyaklah iklan jawatan kosong yang mencari ahli farmasi sekarang ni.

Contonya seperti yang boleh didapati daripada Farmasi Nadiah ini:

[REGISTERED PHARMACIST NEEDED]

To those who are interested to work as resident pharmacist in Kuantan, Pahang.

The details are as below:

Pharmacy : Farmasi Nadiah

Location : Farmasi Nadiah

B-33, Tingkat Bawah,

Lorong Kempadang Aman,

25150, Kuantan, Pahang.

For more information, kindly contact:

Ms. Nadiah – 019-777 7699

Berkaitan maklumat lain, farmasi komuniti (contohnya Farmasi Nadiah ni) waktu kerja sehari ialah 8 jam untuk hari Isnin hingga Jumaat, 4 jam untuk Sabtu dan Ahad.

Cuti adalah sehari seminggu (cuti weekend is negotiable).

Public holiday dan cuti tahunan – ikut akta buruh

Gaji farmasi komuniti ialah RM5000 (negotiable)

Jobscope : berkaitan dengan retail seperti sales untuk poison. Incharge customer counselling.

Lokasi Farmasi Nadiah; dekat mainroad, sebelah 7e dan DIY. Salah satu jalan utama Pekan ke Kuantan

Daripada laluan kerjaya ni sendiri, masyarakat boleh nampak yang bukan sesiapa sahaja boleh jadi ahli farmasi.

Hanya yang terlatih dalam bidang ni baru boleh jadi ahlinya.

Jadi, apa sahaja kaunseling ubat-ubatan yang diberikan oleh ahli farmasi, sememangnya untuk memastikan pesakit dapat yang terbaik daripada ubat mereka.

Bukanlah ada kepentingan mana2 syarikat farmaseutikal.

Tambah lagi, apabila pesakit datang ke farmasi komuniti, jenis ubat yang berbeza boleh dipilih, berdasarkan harga.

Bukan seperti di klinik swasta, yang biasanya keputusan untuk memilih ubat (selalunya ubat yang  mahal) adalah totally terletak di tangan doktor.

Sebabnya, untuk satu jenis penyakit sahaja, ada pelbagai jenis ubat dengan harga yang berbeza tetapi fungsi yang sama.

Maklumat ini adalah rahsia farmasi, yang hanya mahu dikongsikan oleh ahli farmasi sahaja.

Kesimpulan

Apabila masyarakat tau tentang persamaan dan perbezaan kerjaya farmasi di sektor awam dan swasta, mereka akan lebih menghargai maklumat yang diberikan oleh profession ini.

Kaunseling ubat-ubatan itu adalah berdasarkan ilmu yang benar, dengan hanya satu matlamat, iaitu kesejahteraan pesakit itu sendiri.

img-20160909-wa0005
Sumber gambar: FB Page Farmasi Nadiah

Maklumat lanjut tentang iklan jawatan kosong ahli farmai ini boleh didapati di:

Facebook Page Farmasi Nadiah

KENAPA UBAT KENCING MANIS PERLU DIMAKAN SEPANJANG HAYAT?

prevalence-of-diabetes

Kencing manis, atau diabetes mellitus adalah penyakit yang semakin banyak di negara kita. Antara puncanya ialah keturunan dan persekitaran. Makan makanan yang terlampau manis pun, lama-lama boleh dapat diabetes.

Sebab?

Diabetes boleh jadi sama ada sebab insulin tak dapat dihasilkan badan ataupun insulin dalam badan dihasilkan, tapi tak berfungsi dengan baik. Kalau banyak sangat makan dan minum manis, insulin terpaksa bekerja dengan lebih keras. Lama-lama insulin pun tak boleh berfungsi dengan baik.

Cuba tengok gambar ni untuk dapat lebih kefahaman tentang ini.

stock-vector-main-types-of-diabetes-mellitus-either-the-pancreas-not-producing-enough-insulin-or-the-cells

Sekali doktor dah tetapkan ubat apa yang perlu dimakan, pesakit kencing manis perlu ikut arahan doktor ni. Namun, masalah ketidakpatuhan ubat, adalah satu perkara yang serius.

Kenapa kena makan ubat?

Sebab dalam badan pesakit ni memang tak boleh hasilkan insulin ataupun insulin tu tak berfungsi dengan baik dah. Jadi, ubat membantu membekalkan insulin ataupun memperbaiki fungsi insulin dalam badan tu sendiri.

Ramai ke yang tak makan ubat?

Lebih separuh pesakit kencing manis tak patuh makan ubat. Bukan kat Malaysia je. Tapi seluruh dunia ada masalah yang sama.

Apa kesannya?

Kesan jangka panjang ialah akan menyebabkan organ lain dalam badan rosak. Contohnya, mata, kaki, buah pinggang, saraf dan jantung. Lebih membahayakan boleh menyebabkan kematian, misalnya disebabkan oleh stroke. Cuba lihat lagi gambar di bawah ni.

Diabetes complications affected organs. Diabetes affects nerves, kidneys, eyes, vessels, heart, brain and skin. Round info graphic.
Diabetes complications affected organs. Diabetes affects nerves, kidneys, eyes, vessels, heart, brain and skin. Round info graphic.

Jadi, pilih antara dua, nak terus makan ubat ikut arahan doktor, ataupun nak komplikasi macam gambar kat atas ni?

p/s: RahsiaFarmasi.com mengucapkan selamat menyambut hari raya aidiladha, dengan ucapan, kawal makanan anda, kurangkan manis dalam makanan, lebihkan manis dalam senyuman =)

Link rujukan:

  1. http://whatisdiabetes.perso.sfr.fr/Diabetes_Site/Epidemiology_of_Diabetes.html
  2. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dme.12651/epdf
  3. http://www.shutterstock.com/pic-273644213/stock-vector-main-types-of-diabetes-mellitus-either-the-pancreas-not-producing-enough-insulin-or-the-cells-of.html
  4. http://dyingandgrief.com/diabetes-complications

 

 

UBAT KOLESTEROL (SIMVASTATIN) – RAMAI YANG TERLEPAS PANDANG TENTANG INI

Mungkin ramai yang biasa dengan ubat ni. Simvastatin atau adik-beradiknya yang lain, lovastatin, atorvastatin dan pravastatin. Semuanya dalam kategori yang sama, iaitu HMG CoA reductase inhibitors.

Nak mudah, ubat ni dikatakan untuk menurunkan kolesterol dalam darah. Atau ada juga orang kata untuk bakar lemak. Sebab targetnya untuk mengurangkan tahap kolesterol “jahat” dalam darah, atau nama lainnya, LDL (lipoprotein berketumpatan rendah).

Namun, ubat ini perlu dimakan setiap hari, walaupun tahap kolesterol dah menurun.

Misalnya, doktor dah cakap kena makan simvastatin ni setiap malam. Lepas sebulan ke, baru datang balik klinik. Ada appointment dengan doktor. Masa tu baru doktor buat keputusan tentang dos dan jenis ubat yang perlu diteruskan.

Tapi, mungkin lepas seminggu makan ubat, jaga diet, dan bersenam, tahap kolesterol turun balik. Pesakit terus berhenti makan ubat.

Inilah satu masalah besar.

Non-adherence atau non-compliance.

Tak patuh makan ubat yang macam doktor arahkan. Memang masalah ni adalah masalah yang sama kat serata dunia. Boleh lihat journal dalam gambar ni.

STATISTICS OF NON ADHERENCE TO STATIN THERAPY

Nak dekat separuh daripada pesakit yang perlu makan ubat statin ni, tapi tak patuh dengan arahan yang diberikan.

Dalam journal lain ni pulak, ada disenaraikan sebab-sebab tak patuh makan ubat statin ni.

FACTORS AFFECTING NON ADHERENCE TO STATIN

CATEGORIES OF FACTORS FOR STATIN NON ADHERENCE

Apa yang RahsiaFarmasi.com nak tekankan di sini, ialah tentang knowledge atau understanding.

Kebanyakan orang yang tak patuh makan ubat ni sebab tak de ilmu. Bukan ubat statin je. Tapi ubat-ubat lain pun sama.

Berbalik kepada fungsi ubat statin ni.

Kalau diberitahu untuk turunkan kolesterol je, pesakit akan buat endah tak endah je. Ye lah, apa kesannya kalau kolesterol dah turun? Kolesterol tinggi pun ada rasa sakit kat mana2 ke?

Jom kita tengok satu journal ni, tentang satu statement yang biasa kita terlepas pandang.

STATIN FOR PRIMARY PREVENTION

Ya, tujuan statin yang utama ialah untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.

Dengan mengurangkan kolesterol, penyakit jantung dapat dicegah. Tapi, pesakit selalunya kurang alert dengan kaitan antara keduanya ni. Kadang-kadang diorang nak cepat, tak berapa dengar pasal point penting ni.

Tambah lagi, rata-rata mereka dah berusia. Susah nak ingat kalau terang panjang2.

Jadi make it sweet and simple:

“Simvastatin ialah ubat untuk mencegah penyakit jantung.“

STATIN INDICATION

Link rujukan:

  1. http://www.malaysianpharma.com/index.php/s/163-simvastatin-zocor.html
  2. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1785551
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2503662/
  4. http://www.pharmaceutical-journal.com/research/review-article/primary-prevention-of-cardiovascular-disease-with-statins-assessing-the-evidence-base-behind-clinical-guidance/20200568.article

 

Ketum & Diabetes: Lihat apa terjadi jika pesakit tinggalkan ubat hospital

Isu ketum lagi. Masyarakat seolah-olah tidak dapat dipisahkan dengan air ketum. Ada yang mendakwa air ketum amat mujarab.

Ada yang minum air ketum, terus turun kandungan gula dalam darah. Jadi, dia tak nak teruskan ubat hospital untuk kencing manisnya (diabetes).

Boleh ikuti perbualan WhatsApp berikut:

Screenshot_2016-08-02-00-35-30_com.whatsapp_1470072226945

Screenshot_2016-08-02-00-35-37_com.whatsapp_1470072248090_1470072682695

Screenshot_2016-08-02-00-35-49_com.whatsapp_1470072271757_1470073075059

 

Untuk memastikan info dalam whatsapp conversation ni sahih, RahsiaFarmasi.com mengambil inisiatif untuk mencari bahan rujukan journal yang boleh dipercayai.

Jadi, ini hasilnya:

herbal and ckd

Ya, berdasarkan artikel kat atas ni, renal injury (kecederaan buah pinggang) ada dilaporkan dalam hubungkait dengan beberapa herba.

Lebih specifik journal merujuk kepada ketum diperlukan.

J1 COVER PAGE J1 CONTENT

Berdasarkan artikal bertajuk “Pharmacokinetics of mitragynine (ketum) in man” ini, seperti ayat yang di highlight di atas, renal excretion (perkumuhan melalui buah pinggang) sepatutnya bukanlah jalan perkumuhan yang signifikan untuk ketum, tapi kebanyakannya dicernakan melalui hati (hepatic metabolism). Maksudnya, secara spesifik, ketum tidak menyebabkan kesan besar pada buah pinggang, tapi memberi kesan besar kepada organ hati sebenarnya.

Artikel tentang ketum dan penyakit hati pula dicari.

Ketum and liver toxicity

Hasilnya, adalah artikel di atas, yang bertajuk “Intrahepatic cholestasis following abuse of powdered kratom”.

Intrahepatic cholestasis adalah sejenis penyakit hati.

Kemudian, adakah benar jika diabetes yang tidak dirawat dengan betul akan menyebabkan sakit buah pinggang (nephropathy)?

Jawapannya ya, berdasarkan gambar di bawah:

pathophysiology-and-therapy-of-diabetic-nephropathy-2-638

Kesimpulan

  1. Herba secara amnya boleh menyumbang kepada sakit buah pinggang.
  2. Secara khusus, ketum lebih menyumbang kepada sakit organ hati.
  3. Jika pesakit diabetes tidak mahu ambil ubat hospital, kemungkinan diabetesnya akan melarat dan membawa kepada sakit buah pinggang pula.
  • Selalunya, orang akan google maklumat tentang penyakit dan ubat-ubatan mereka.
  • Jadi, RahsiaFarmasi.com menyediakan search result daripada sumber yang dipercayai, seperti senarai rujukan di bawah.
  • Mari SHARE dan VIRALKAN bersama =)

Rujukan (Boleh klik link untuk bacaan lanjut)

  1. Herbal medicines and chronic kidney disease.
  2. Pharmacokinetics of mitragynine in man.
  3. Intrahepatic cholestasis following abuse of powdered kratom (Mitragyna speciosa).
  4. Complications of Type 2 Diabetes.

Bukti daripada PubMed, tentang kesan buruk Ketum

Selasa lalu, Berita Harian ada melaporkan tentang cadangan RISDA untuk tanam ketum bagi pasaran eksport. Boleh tengok lagi detail laporan berita kat sini.

Risda dan Ketum

Kemudian, tersebar pula dalam beberapa whatsapp group, tentang khasiat daun ketum. Boleh tengok maklumat lanjut macam di bawah ni: 2PhotoGrid_1469637035802 4PhotoGrid_1469637138873

Kalau google “khasiat daun ketum” pun, banyak result yang keluar.

Kebanyakannya daripada blog personal.

Nak katanya, memang dah tersebar luas lah, pasal khasiat Ketum ni. Tapi blog personal tak boleh jadi sumber rujukan untuk buat polisi. Kita tak tau betul ke apa yang ditulis dalam blog tu. Takde bukti saintifik.

Jadi, RahsiaFarmasi.com mengambil inisiatif ini untuk mengumpulkan rujukan yang dipercayai dan benar. Sumber laman web utama ialah PubMed, yang mengindeks artikel journal berkaitan kesihatan dan perubatan.

Pubmed 1

Daripada artikel atas ni, yang bertajuk “The pharmacology and toxicology of kratom: from traditional herb to drug of abuse,” kesimpulan yang boleh diambil daripada abstrak tersebut ialah:

“The growing concern of the abuse potential of kratom requires careful evaluation of its benefits and potential toxicities.”

******************************************

Jadi, kata kunci di sini ialah memerlukan lebih banyak evaluasi tentang manfaat dan kesan toksik yang berpotensi.

Tak dinafikan ketum mungkin mempunyai manfaat.

Namun, sama seperti ubat hospital yang lain, terdapat kesan sampingan yang tidak dikehandaki.

Kesan sampingan ni mungkin tak sama antara individu.

Bagi ubat hospital, ada rekod pesakit yang doktor boleh monitor, untuk tengok kesan sampingan ni.

Tapi, kalau kita ambil sendiri daun ketum ni, siapa nak monitor kesan sampingannya?

Macam mana nak bagi rawatan, kalau terlebih dos?

************************************************

Dalam satu kajian kualitatif yang terbaru seperti di bawah ini, kesimpulan daripada abstrak menunjukkan pengguna ketum juga mengalami kesan yang negatif.

(Negative response themes also emerged, indicating potential problems and unfavorable “side” effects, especially stomach upset and vomiting.)

Pubmed 2

Dalam satu kajian terbaru, journal Drug & Alcohol Dependence melaporkan pengguna Ketum adalah dikaitkan dengan ketagihan dadah. Simptom ini akan menjadi lebih teruk dalam masa penggunaan yang lama. Cadangannya, kawalan yang lebih ketat perlu dilaksanakan.

(The findings from this study show that regular Kratom use is associated with drug dependency, development of withdrawal symptoms, and craving. These symptoms become more severe with prolonged use and suggest a stronger control of the drug.)

Ketum 4

Akhir sekali, suka untuk RahsiaFarmasi.com kongsikan, 1 full text article yang open access (free to be downloaded), berkaitan potensi ketum untuk disalahgunakan dengan perhatian yang lebih diberikan kepada aspek toksik, potensi ketagihan dan sindrom withdrawal.

“Physicians in the United States should be aware of the growing availability and abuse of kratom and the herb’s potential adverse health effects, with particular attention to kratom’s toxicity, addictive potential, and associated withdrawal syndrome”

Sesiapa yang berminat nak baca artikel penuh dengan lebih lanjut boleh download di sini.

Full text kratom 3

Kesimpulannya, ini baru search sikit kat PubMed, satu laman web yang boleh dipercayai dalam aspek kesihatan. Doktor di hospital pun guna ni nak rujuk maklumat berkaitan pesakit mereka.

Hasil daripada carian yang terbatas ni, dah tunjukkan tentang kesan negatif ketum.

Kalau nak buat literature search yang lebih detail, macam Systematic Review, kami rasa, lebih banyak bukti yang akan menunjukkan kesan negatif ketum ni.

Jadi, kepada pengguna di luar sana, untuk keselamatan diri sendiri, cuba sedaya upaya untuk mengelakkan penggunaan daun ketum ini dalam kehidupan seharian.

 

Survival tips untuk graduan farmasi: Home Tutor

Bidang farmasi dikira satu bidang kritikal. Malaysia masih memerlukan ramai pegawai farmasi untuk menampung pesakit yang semakin ramai juga.

Namun, perjawatan yang kosong untuk Pegawai Farmasi Provisional (Provisionally Registered Pharmacist, PRP) sudah semakin kurang.

Perkara ini memberi kesan yang besar kepada graduan ijazah sarjana muda farmasi. Mereka perlu melalui latihan setahun PRP, sebelum dapat menjadi Fully Registered Pharmacist (FRP), bagi membolehkan permohonan lesen farmasi komuniti.

Dengan adanya lesen ini, barulah mereka dibolehkan untuk bekerja di syarikat swasta seperti Guardian, Watson, Caring Pharmacy dan lain-lain lagi.

hypertension-867855_960_720

Baru-baru ini, temuduga SPA yang dijalankan kepada graduan farmasi ini menghasilkan satu perbezaan besar berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Jika dulu, semua graduan ijazah sarjana muda farmasi akan diterima secara automatik untuk bekerja di hospital-hospital kerajaan sebagai PRP.

Namun, pada temuduga SPA yang lepas hanya lebih kurang 200 orang sahaja yang berjaya dalam temuduga itu, daripada jumlah besar 800 orang yang hadir.

Bagi yang tidak berjaya, perlu menunggu giliran yang seterusnya. Mereka juga dibolehkan menjalani PRP di premis swasta yang telah berdaftar.

Namun, bukan semudah itu. Ada premis swasta yang berdaftar sebagai tempat rasmi latihan PRP, tetapi hakikatnya tidak bersedia untuk menerima PRP. Mereka seolah-olah terkejut dengan jumlah permohonan PRP yang banyak secara tiba-tiba. Akhirnya, graduan malang ini menganggur sahaja.

Selain itu, ada juga graduan yang bertindak bijak dengan mengambil pilihan lain.

Antaranya:

  1. Sambung master di universiti yang berdaftar sebagai tempat rasmi latihan PRP. Syarat kemasukan juga agak ketat dengan keperluan CGPA yang telah ditetapkan.
  2. Bekerja di syarikat farmasi swasta sebagai pekerja lain, selain daripada ahli farmasi. Hal ini kerana tanpa kelayakan PRP, pendaftaran penuh ahli farmasi tidak dapat dilakukan.
  3. Kerja sambilan lain seperti bekerja di kedai selain farmasi dan berniaga sendiri. Tak kurang juga yang menjadi Home Tutor di sekitar tempat tinggal mereka.

Pada kali ini, RahsiaFarmasi.com ingin berkongsi beberapa tips untuk menjadi Home Tutor bagi graduan farmasi khususnya. Bagi graduan bidang lain, tips ini mungkin perlu disesuaikan dengan kemahiran mereka.

Home tuition sudah menjadi pilihan ibu bapa pada zaman sekarang. Mereka lebih suka memanggil personal tutor ke rumah mereka. Pengajaran secara bersemuka dengan anak mereka lebih kelihatan berkesan.

welcome-to-our-home-1205888_960_720

Graduan boleh mencuba menjadi Home Tutor kepada syarikat yang sudah terkenal dahulu. Modus operandinya, syarikat home tuition itu akan mengiklankan pencarian home tutor di media sosial. Biasanya mereka memerlukan Home Tutor yang ramai, kerana permintaan yang tinggi daripada ibu bapa. Masyarakat sekitar sudah mula percaya dengan syarikat yang terkenal ini.

Biasanya, online form akan dibuat oleh syarikat tersebut. Graduan boleh mengisi online form ini, yang terkandung subjek pilihan untuk mengajar.

Bidang farmasi memerlukan hafalan yang tinggi. Jadi, subjek akademik sekolah yang sesuai dengan pengalaman belajar di universiti ialah subjek biologi, sejarah dan sains.

Ini hanya cadangan.

Bagi mereka yang yakin, boleh juga mengajar fizik, kimia dan matematik tambahan.

Subjek peperiksaan besar adalah pilihan utama ibu bapa. Namun, ada juga permintaan untuk yang bukan peperiksaan besar seperti tingkatan 2 dan 4. Mereka ingin anak mereka bersedia daripada awal. Jadi, Home Tutor yang dah ditugaskan kepada seseorang pelajar tersebut, akan mengajarnya sepanjang tahun tersebut, sehinggalah tiba waktu peperiksaan itu.

Kadang-kadang ada juga permintaan Home Tutor untuk mengajar Al-Quran dan Fardhu Ain. Ini satu peluang besar untuk mendapat duit dan meraih pahala membuat amal kebajikan.

kid-1077793_960_720

Biasanya, dalam online form itu juga akan ada kawasan pengajaran yang kita mahukan. Graduan boleh meletakkan tempat sekitar tempat tinggal mereka yang boleh dicapai dengan kemampuan sendiri.

Setelah lengkap borang itu diisi, pihak syarikat home tution akan mengadakan temuduga untuk mengetahui kemampuan calon home tutor tersebut.

Mock teaching biasanya akan dilakukan. Pada masa ini, calon perlu menunjukkan cara mengajar yang akan dilakukan.

Graduan farmasi amat sesuai dengan cara ini, kerana sudah banyak presentation dan group work yang telah dilaksanakan, sepanjang 4 tahun belajar di universiti.

Antara contoh syarikat yang membuat iklan kekosongan home tuition ini adalah seperti berikut:

  1. Zetta Tuition – Home Tuition Home Quran Mengaji

 

Terima kasih kerana berminat untuk menjadi sebahagian daripada Zetta Tuition.

Untuk mendaftar sebagai tutor di Zetta Tuition, anda perlu ke link yang diberikan untuk pendaftaran.

https://docs.google.com/forms/d/1bAqiI1crl-pLxQr74s2lkS-zn7mZCd-jbVWeA_tONi0/viewform?chromeless=1&edit_requested=true

Semua calon perlu menghadiri temuduga terlebih dahulu dan calon yang layak sahaja akan diserap menjadi tutor Zetta Tuition.

Syarat utama:

*berumur 20 tahun ke atas.

*mempunyai kenderaan sendiri.

*boleh mengajar subjek akademik/mengaji

*komited & berdisiplin.

Apa yang akan anda dapat sekiranya menjadi tutor Zetta Tuition?

~ Sharing ilmu yang bermanfaat.

~Bonus sekiranya kehadiran mengajar penuh mengikut jadual ditetapkan.

~ Latihan program dan khidmat nasihat secara PERCUMA

~ Pendapatan sehingga RM2000 (bergantung kepada kerajinan & komitmen tutor)

Di bawah merupakan contoh cara pengiraan pendapatan bulanan :

Sehari 2 jam tuisyen, seminggu bekerja 5 hari sahaja.

Anda boleh dibayar minimum RM23 per jam atau mungkin lebih lagi, bagi khidmat tuisyen anda.

Jadi sebulan,

2 jam x 5 hari × 4 minggu x RM23 = RM920

Hanya peruntukkan 2 jam sehari, pendapatan bulanan anda mencecah RM920

Cuba bayangkan sekiranya anda dibayar lebih dan anda bekerja lebih masa sehingga 15 jam seminggu atau lebih! Wow!

JOM BERTINDAK ! DAFTAR SEKARANG!

Jangan lupa untuk LIKE FB PAGE kami : ZETTA TUITION untuk maklumat/pengumuman terkini.

Terima kasih.

 

 

2. ND Brilliant Home Tuition

HOME TUTOR KOMITED DIPERLUKAN SEGERA!!!

?Berminat nak jadi tutor sambilan atau sepenuh masa? ?Ada ‘passion’ dalam mengajar tapi tak dapat jadi cikgu atau pensyarah???Atau berminat juga nak buat  SIDE INCOME RM 800 ke RM3000 sebulan??

.

.

“Tahniah CikPuan Azlin Dzulkifly yang merupakan pegawai bank di sebuah bank terkemuka sebelum ini.Sekarang full time mengajar. 2 kelas setiap hari. RM4000 sebulan.Syukur..“

~CoachMohdNoor.com

“ Saya fresh graduate dan memang MINAT mengajar.SUKA JADI HOME TUTOR sebab masa mengajar fleksibel.Baru 2 bulan saya sebagai Tutor ND Brilliant, elaun saya dah capai RM3500 sebulan.Alhamdulillah..”

~ Ariff, Tutor ND Brilliant.

.

.

?Boleh mengajar subjek UPSR/PT3/SPM~ Bahasa Melayu, English, B. Arab, Matematik, Sains, Kimia, Fizik, Biologi, Prinsip Akaun, Sejarah, Geografi, Ekonomi, Perdagangan, Matematik Tambahan, Al-Quran & Iqra dan lain – lain di rumah pelajar?

 

??Kawasan : SEKITAR KL & SELANGOR

 

Tutor- tutor terkini kami mengajar di:

Kuala Lumpur, Bangsar, TTDI, Petaling Jaya, Subang Jaya, Damansara, Shah Alam,Setia Alam, Puchong, Cheras, Kajang, Bangi, Seri Kembangan, Ampang, Gombak,Selayang, Rawang, Sg. Buluh, Putrajaya

.

.

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

BERMINAT MENJADI WARGA ND BRILLIANT???

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

 

1) ‘LIKE’ & komen ‘TUTOR ND BRILLIANT’

2) Whatsapp/SMS: <HT><Nama><Kawasan> <Subjek> ke

???

?En Ariff – 016 4177067

?Cik Lynn – 012 2226842

 

3) ATAU PM di inbox ND Brilliant Home Tuition

???

http://bit.ly/28Nuy0R

.

.

=========================

SYARAT- SYARAT TUTOR

=========================

✔ mempunyai kenderaan sendiri dan bersedia untuk mengajar di rumah pelajar.

✔ Komited dan menepati masa

✔ Dapat memberikan komitmen sekurang-kurangnya setahun

✔ Boleh mengajar di sekitar KL/Selangor

✔ Berkeyakinan, mesra pelajar, boleh membimbing dan memberi motivasi kepada pelajar

✔ Tiada pengalaman juga dialukan dan yang mempunyai pengalaman adalah satu kelebihan.

.

.

=========================

KEISTIMEWAAN TUTOR KAMI:

=========================

✔ Masa yang fleksibel

✔ Latihan,program & khidmat nasihat disediakan

✔ Elaun per Jam & Performance Bonus  yang menarik

✔ Elaun buku disediakan

✔ Elaun Pengangkutan/T&Go disediakan (tertakluk pada syarat2)

.

.

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

SERIUS KE BERMINAT??

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

 

1) ‘LIKE’ & komen ‘TUTOR ND BRILLIANT’

2)Whatsapp/SMS: <HT><Nama><Kawasan> <Subjek> ke:

???

?En Ariff – 016 4177067

?Cik Lynn – 012 2226842

 

3) ATAU PM di inbox ND Brilliant Home Tuition

???

http://bit.ly/28Nuy0R

.

.

Terima Kasih

‘’Helping You Reach The Future.’’

 

#NDBrilliantHomeTuition

#TutorNDBrilliant

#hometutor

Pilihan terkakhir, mungkin ada graduan yang berasa yakin dengan diri sendiri, dan tak mahu bekerja di bawah orang. Bolehlah mengiklankan diri sendiri seperti contoh di bawah ini:

Sumber gamber: https://www.facebook.com/search/top/?q=adib%20home%20tutor
Sumber gambar: https://www.facebook.com/search/top/?q=adib%20home%20tutor

Adakah produk kesihatan tradisonal dan alternatif bebas daripada bahan kimia sepenuhnya?

Pengenalan

Zaman sudah berubah sekarang. Masyarakat umumnya lebih prihatin dalam penjagaan kesihatan diri. Masing-masing berusaha untuk mendapatkan maklumat tentang cara perawatan yang berkesan untuk penyakit mereka.

Seiring dengan ledakan teknologi maklumat. Telefon mudah alih dengan sambungan internet boleh diakses di mana-mana sahaja untuk menjawab persoalan mereka.

Namun, tidak semua maklumat di internet boleh dipercayai. Ada pihak-pihak yang mengambil kesempatan dengan masyarakat yang terdesak untuk mendapatkan rawatan ini.

Lantas, muncul pelbagai produk kesihatan alternatif, kononnya tidak mempunyai bahan kimia yang boleh memudaratkan badan.

Perlu kita ingat, apa sahaja makanan atau minuman yang masuk ke dalam badan kita, akhirnya akan dibuang melalui sistem perkumuhan, iaitu salah satunya melalui air kencing.

Buah pinggang memainkan peranan yang penting untuk menapis bahan-bahan ini, sebelum keluar dari badan.

Sumber gambar: cikguraimi.blogspot.my
Sumber gambar: cikguraimi.blogspot.my

Jadi, walaupun produk kesihatan tersebut dikatakan hanya mempunyai herba dan bahan semulajadi, buah pinggang perlu bekerja keras untuk menapis bahan-bahan ini.

Lebih-lebih lagi, terdapat banyak produk kesihatan tradisional dan alternatif yang dicampurpalsu dengan bahan ubatan yang biasa dijumpai di hospital. Oleh itu, kami daripada RahsiaFarmasi.com rasa terpanggil untuk berkongsi maklumat yang penting ini.

Bahan larangan yang dikesan.

Secara umumnya bahan larangan yang biasa dikesan dalam produk tradisional seperti maajun atau jamu tidak berdaftar adalah bahan aktif bagi ubat-ubat terkawal yang hanya boleh dibekalkan oleh pengamal perubatan berdaftar atau oleh ahli farmasi sahaja.

Antara bahan larangan yang telah dikesan dalam produk tradisional adalah :

  • Ubat tahan sakit seperti phenylbutazone, ibuprofen dan diclofenac
  • Steroid seperti dexamethasone dan prednisolone
  • Ubat rawatan kencing manis seperti metformin dan glibenclamide.

diabetes-1326964_960_720

Bahan-bahan larangan ini adalah bergantung kepada tuntutan perubatan yang diisytiharkan pada produk tersebut.

Antara tuntutan yang lazim bagi produk tradisional adalah untuk rawatan sakit tulang, sendi, menambahkan tenaga, meningkatkan selera makan dan lain-lain lagi.

Kesan Sampingan

Pengguna yang mengambil produk tradisional yang dicampur racun terdedah kepada risiko kesan sampingan kerana kuantiti yang dimasukkan ke dalamnya adalah tidak konsisten dan boleh menjadi terlalu tinggi ataupun rendah.

Ini kerana produk tersebut tidak dikilangkan di premis mengikut piawaian Amalan Pengilangan Baik (GMP). Pada awalnya pengguna akan merasakan produk tersebut berkesan dan memberikan kesan yang diingini, namun akhirnya pengguna akan mengalami kesan buruk pengambilan produk tersebut.

Kesan sampingan yang dialami mungkin berbeza antara seorang pengguna dengan seorang pengguna yang lain bergantung kepada faktor-faktor seperti taraf kesihatan, gaya hidup, pemakanan dan sebagainya.

Tempoh masa untuk pengguna tersebut menunjukkan kesan sampingan dan tahap keseriusannya juga berbeza.

Antara bahan larangan pada produk tradisional dan kesan sampingan yang diakibatkan olehnya adalah seperti berikut :

  • Steroid – penambahan selera makan yang luar biasa, sembab, melambatkan penyembuhan luka, meningkatkan tekanan darah, dan kerosakan buah pinggang
  • Phenylbutazone – pendarahan dalam perut, kesn melecur pada kulit, penglihatan kabur dan kerosakan buah pinggang
  • Ubat Anti- Inflamatori Bukan Steroid (NSAIDS) – gastrik, pendarahan dalam perut dan kerosakan buah pinggang
Sumber gambar: http://kidneysdisease.com/kidney-disease/
Sumber gambar: http://kidneysdisease.com/kidney-disease/

Tindakan yang perlu diambil oleh pengguna

Pengguna yang mengalami kesan sampingan seperti di atas ataupun mengalami kesan segera apabila menggunakan produk maajun atau jamu tradisional dinasihatkan supaya berhenti daripada menggunakan produk tersebut.

Dapatkan nasihat dan rawatan daripada pengamal perubatan berdaftar.

Sila bawa bersama produk yang diambil untuk memudahkan pengesanan.

Pengguna juga boleh melaporkan sebarang salahlaku berhubung penjualan produk tidak berdaftar kepada pejabat Cawangan Penguatkuasa Farmasi di negeri masing samada dengan datang sendiri, melalui surat, atau melalui  telefon ke  Bahagian Perkhidmatan Farmasi, KKM.

Semua maklumat yang diterima adalah rahsia dan tidak akan disebarkan kepada pihak lain.

Sumber: KnowYourMedicine

RahsiaFarmasi.com Reborn!

Alhamdulillah, tercapai juga hasrat semua (admin dan juga pembaca setia sekalian) untuk melihat laman web ini kembali aktif. Kira-kira 6 tahun lalu, sekitar bulan Julai 2010, laman web ini telah dibina.

Bertujuan untuk berkongsi pengalaman admin sendiri tentang kerjaya seorang pegawai farmasi, kemudiannya menjadi rujukan kepada mereka yang ingin mengetahui maklumat lain berkaitan farmasi.

screenshot web

Menyambung semula laman web RahsiaFarmasi.com ini bukanlah perkara mudah. Setelah setahun beroperasi, admin sudah semakin sibuk. Sehinggalah, terlupa untuk memperharui pendaftaran nama domain dan hosting.

Akibatnya, ada pihak yang iri hati dengan tingginya trafik, mengambil kesempatan dengan membeli terlebih dahulu nama domain “RahsiaFarmasi.com” ini. Lantas, pihak ini melelong semula nama domain ini dengan harga yang lebih mahal.

Pada masa itu, admin berasa tiada keperluan lagi untuk membeli nama domain ini semula dengan harga tersebut. Jadi, dibiarkan sahaja. Lama juga dilelong, tanpa ada orang yang membelinya.

Mungkin, setelah beberapa tahun, pihak tersebut sudah berputus asa. Mereka tidak memperharui semula pembelian nama domain ini. Adalah tidak berbaloi untuk memperbaharui pendaftaran nama domain ini setiap tahun, tanpa ada orang yang mahu membelinya.

Mujur admin masih mengekalkan FB page untuk RahsiaFarmasi.com ini. Pembaca masih boleh berkomunikasi di sini, walaupun pada masa itu, website sudah tiada. Melalui medium inilah, admin sedar akan ramainya masyarakat yang masih dahagakan ilmu farmasi ini.

fb rahsiafarmasi

Jadi, setelah kira-kira 5 tahun berlalu, admin membeli semula nama domain ini. Atas faktor permintaan pembaca setia juga yang ingin melihat laman web ini kembali aktif.

Nah, terimalah RahsiaFarmasi.com, reborn!

InsyaAllah, penjenamaan semula RahsiaFarmasi.com akan merangkumi:

1. Lebih ramai penyumbang artikel yang terdiri daripada graduan-graduan ijazah sarjana muda farmasi dari universiti awam di Malaysia.

2. Isi artikel yang lebih menjurus kepada menyelesaikan kekeliruan masyarakat dalam maklumat berkaitan farmasi.

3. Membantu usaha-usaha yang dilakukan oleh pihak lain, seperti FB pages “Pseudoscience Watch”, “Masyarakat Kena Tau (Ori)” dan “Medical Mythbuster Malaysia (M3)” dalam menyebarkan maklumat yang tepat berkaitan aspek kesihatan.

 

*****

Doakan kami semoga dapat terus istiqamah dengan usaha murni ini.