All posts by Azreen

Ubat Kolesterol Ini Buat Saya Rasa Penat

Ubat yang diakhiri dengan perkataan “STATINS” merupakan ubat untuk menurunkan kolesterol dalam darah.

Pernah terfikir tak macam mana ubat Statins yang kecil tu boleh bertindak mengawal paras kolesterol dalam darah anda?

Ada satu jalan yang diberi nama Mevalonate pathway. Melalui jalan ini, Statins akan bertindak dengan menghalang enzim HMG-CoA reductase yang diperlukan di dalam penghasilan kolesterol.

Mevalonate ni secara normal nya akan melalui beberapa transformasi biokimia untuk menghasilkan kolesterol dan ubiquinone.

Merujuk gambar, bila statins pangkah HMG-CoA reductase, HMG-CoA tak boleh bertukar kepada mevalonate, dan seterusnya menghalang penghasilan kolesterol dan Coenzyme Q10 (CoQ10).

statins-pathway
Sumber : Google images

Ada kedengaran pesakit yang menggunakan ubat ini sama ada Simvastatin mahupun Atorvastatin mengadu akan keletihan dan sakit-sakit otot. Apakah puncanya?

Penggunaan statins secara tidak langsung turut menyebabkan kekurangan CoQ10 dalam badan kita.

Apa itu CoQ10?

CoQ10 dijumpai oleh Dr. Fred Crane pada tahun 1957.

CoQ10 dihasilkan secara semulajadi dalam badan manusia. CoQ10 adalah bahan yang membantu menukarkan makanan kepada tenaga.

Kiranya, CoQ10 ni terdapat dalam hampir seluruh sel dalam badan kita.

Jika kita rujuk gambar yang agak kompleks ni, kat situ tugas CoQ10 dalam membantu penghasilan tenaga.

coq10_and_statins_3
a) sel mitokondria (rumah tenaga bagi sel) b) laluan kompleks penghasilan tenaga dalam sel c) struktur kimia CoQ10 Sumber: Google images

Oleh kerana CoQ10 berada dalam jalan yang sama dengan penghasilan kolesterol, maka apabila statins menghalang penghasilan kolesterol, penghasilan CoQ10 turut terjejas.

Jadi, pesakit akan mudah mendapat kesan sampingan statins seperti penat dan juga sakit-sakit otot.

Satu kajian “double-blind randomized study” telah dijalankan terhadap pesakit yang menggunakan statins dan kajian tersebut telah menunjukkan penggunaan enzim CoQ10 memperbaik kesan sampingan statins.

Anda boleh muat turun kajian tersebut secara percuma di sini.

screenshot-2016-09-25-19-18-10
Kekurangan enzim CoQ10 mungkin mengganggu metabolisma tenaga otot dan seterusnya menyebabkan sakit-sakit otot.
screenshot-2016-09-25-19-18-50
Kajian menunjukkan CoQ10 memberi manfaat kepada pesakit yang menggunakan statins.

CoQ10 ini juga merupakan antioksida yang agak kuat ya, maka ia dapat meneutralkan radikal bebas dari merosakkan sel-sel dalam badan.

Makan CoQ10 awet muda?

Boleh juga dikatakan begitu, kerana sifat antioksidanya yang agak kuat, CoQ10 dapat melambatkan proses penuaan. Wah, 2 dalam 1 gitu.

Processed with VSCOcam with f2 preset
Sumber: Google images

Artikel ini bukanlah ingin mempromosi mana-mana produk kesihatan. Artikel ini ditulis untuk perkongsian ilmu bersama.

Kerana farmasi bukan lagi satu rahsia!

Till we meet again.

Sumber rujukan:

Caso, G., Kelly, P., McNurlan, M. A., & Lawson, W. E. (2007). Effect of coenzyme q10 on myopathic symptoms in patients treated with statins. The American journal of cardiology, 99(10), 1409-1412.

CoQ10 and Statins

University of Maryland Medical Centre

Kenapa Iklan Daun Rerama ini Menyalahi Akta?

Inilah obat (ubat) hai sungguh istimewa
Kalau salah sapu bangun pagi hilang nyawa
Obat batuk kering batuk basah demam selsema

Mari beli obat ini
Gerenti puas hati

Hai obat, hai obat, mari beli obat
Kalaulah terlambat tak dapat

(Petikan lirik Obat dari filem Do Re Mi)

Pasti anda teringat adegan Do, Re dan Mi menyanyikan lagu ini ketika mempromosikan ubat yang mereka jual. Lagu mereka ini menarik minat penonton untuk mendengar dengan lebih lanjut tentang produk mereka. Mereka dikelilingi penonton yang ramai ketika itu.

Peredaran zaman, sosial media kini turut menjadi platform untuk peniaga mengiklankan produk mereka. Hanya dengan klik “Post”, iklan anda tersebar ke seluruh pelusuk dunia.

Adakah anda pernah membaca iklan ini di newsfeed anda?

IMG-20160730-WA0002 IMG-20160730-WA0000

Iklan di sosial media
Iklan di sosial media

Lepas baca, mesti rasa AJAIBNYA produk ni! Semua pun boleh. Kanser pun boleh haa, mesti beli ni untuk keluarga di kampung ni. Tapi, tunggu dahulu. Iklan ini mendatangkan beberapa kemusykilan. Suka RahsiaFarmasi.com kongsikan kepada anda disini tentang beberapa kesalahan iklan produk ini.

Produk boleh diiklankan sebagai makluman untuk bakal pembeli.  Walaubagaimanapun, iklan tersebut haruslah mengikuti cara yang betul.

Untuk makluman, negara kita mempunyai akta atau undang-undang khas untuk iklan ubat iaitu Akta Ubat (Iklan dan Penjualan) 1956.

Apakah yang dimaksudkan dengan iklan?

“Iklan termasuklah sebarang notis , laporan, risalah , label , ulasan, pembalut atau dokumen lain dan sebarang pengumuman yang dibuat secara lisan atau dengan sebarang cara bagi mewujudkan atau memancarkan cahaya atau bunyi. (Seksyen 2 Akta Ubat Iklan dan Penjualan).”

Maknanya, iklan seperti dalam tv, radio, internet, iklan bertampal di dinding, testimoni pengguna. Termasuklah yang disiarkan melalui sosial media seperti contoh di atas.

Iklan yang menarik dapat menawan hati pembacanya. Sumber: Google Images (https://cheepsfromhmm.com/tag/burts-bees-ad/)
Iklan yang menarik dapat menawan hati pembacanya.
Sumber: Google Images (https://cheepsfromhmm.com/tag/burts-bees-ad/)

Jadi apa kesalahan iklan ini?

Kesalahan dalam iklan rerama ini.
Kesalahan dalam iklan rerama ini.

 

  • Mengiklankan produk  ini boleh mengubati penyakit tertentu yg dilarang dalam akta.

Menurut Akta Ubat Iklan dan Penjualan, seksyen (3)(1)(a);

Iklan TIDAK BOLEH mengandungi apa-apa tuntutan sama ada secara langsung atau tidak langsung, yang merujuk:

a) Mencegah, mengurang,
menyembuh atau diagnosis
penyakit dan keadaan seperti yang
tersenarai di bawah:
1. Penyakit atau kecacatan
buah pinggang
2. Penyakit atau kecacatan
jantung
3. Diabetes (Kencing manis)
4. Epilepsi atau sawan
5. Kelumpuhan
6. Tuberkulosis
7. Asma
8. Kusta
9. Kanser
10. Kepekakan
11. Ketagihan dadah
12. Hernia atau ruptur
13. Penyakit mata
14. Hipertensi (Darah tinggi)
15. Mental
16. Kemandulan
17. Frigidity
18. Gangguan fungsi seksual
atau impotensi
19. Penyakit venereal
20. Debiliti saraf, atau aduan
atau keuzuran lain, yang berbangkit daripada
atau berhubung dengan
hubungan seks.

Kesalahan iklan rerama.
Kesalahan iklan rerama.

 

  • Tajuk iklan ini adalah testimoni. Tetapi tidak ada pernyataan “Kesan produk ini mungkin berbeza antara individu”.
Screenshot 2016-08-11 23.14.16
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam

Testimoni adalah kenyataan daripada pengguna tentang keberkesanan ubat. Kebiasaannya adalah untuk memancing pengguna. Namun, testimoni bukanlah sesuatu yang reliable untuk kita pegang. Ada juga testimoni yang ditokok tambah.

Pernah kah anda melihat ubat hospital untuk kencing manis, contohnya Metformin membuat tuntutan boleh mengubat 1001 penyakit selain kencing manis?? Tidak bukan. Ini kerana, untuk mengesan keberkesanan ubat, dan juga bagi memastikan ubat ini selamat untuk dimakan, ujikaji klinikal harus dijalankan.

  • Tidak mempunyai kelulusan Lembaga Iklan Ubat (LIU) sejurus itu, nombor KKLIU tidak dinyatakan dalam iklan.

No. KKLIU kebiasaannya akan diberikan kepada iklan yang diluluskan. Jika anda lihat iklan Gaviscon, Ubat Batuk Cap Ibu & Anak, Strepsils di kaca TV, di bawah nya ada tulisan kecil sahaja, nombor K.K.L.I.U.

Screenshot 2016-08-11 23.13.34
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam

 

  • Iklan ini membayangkan penyembuhan penyakit.

“Ramai yang telah sembuh…”.

Iklan ini memberi bayangan kepada pengguna daun rerama ini boleh menyembuhkan pelbagai penyakit. Tambahan juga, tiada maklumat sahih mengenainya.

Screenshot 2016-08-11 23.15.27
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam

 

  • Menggalakkan pengguna meninggalkan perubatan utama.

Iklan ini menyatakan bahawa jika daun rerama ini diambil, pesakit kanser boleh meninggalkan rawatan kemoterapi dan ubat. Sedangkan, kemoterapi adalah antara rawatan utama bagi penyakit kanser.

Pesakit kanser yang meninggalkannya akan menghadapi risiko yang tinggi untuk sel kanser nya merebak dengan lebih cepat!

Screenshot 2016-08-11 23.15.12
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam

 

  • Iklan ini meletakkan bukti saintifik. Namun…

Seperti yang kita lihat di atas, pengiklan meletakkan hyperlink kajian yang dilakukan oleh UPM mengenai daun rerama. Tapi, mereka tidak mengulas dengan lebih lanjut untuk difahami oleh pembaca.

Screenshot 2016-08-11 23.12.43
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam
Screenshot 2016-08-11 23.13.14
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam
Screenshot 2016-08-11 23.14.33
Sumber: Garis Panduan Pengiklanan Ubat & Produk Perubatan kepada Orang Awam

Tuntutan produknya pula melebihi kajian saintifik. Menurut Dr. Latifah, mereka masih menjalankan kajian di peringkat makmal ataupun In-vivo studies dan kajian mereka belum pun tamat.

Walaubagaimanapun, masih awal untuk kita membuat kesimpulan sehinggalah kajian ke atas manusia dilakukan.

Menurutnya lagi, UPM tidak bertanggungjawab ke atas tuntutan perubatan yang dibuat oleh pengusaha produk tentang penyembuhan banyak penyakit.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh baca di sini.

  • Produk ini menyatakan “diperakui oleh pakar-pakar moden”.

Timbul persoalan di sini, siapakah pakar-pakar itu ya?

***********************************************************

Iklan haruslah digunakan dengan betul untuk mengelak masalah yang serius.

Untuk pembaca sekalian, buatlah pilihan dengan lebih bijak, dan rujuklah kepada ahli farmasi dan pakar perubatan untuk sebarang kemusykilan sebelum anda membuat pilihan.

***********************************************************

Anda boleh juga membaca artikel kami mengenai Daun rerama dan penawar kanser.

Sumber rujukan:

# Penyelidikan UPM

# Garis panduan pengiklanan ubat dan produk perubatan kepada orang awam

# Medicine (Advertisement and Sale) Act 1956 (Revised – 1983)

Semakan Ubat Berdaftar Kini di hujung Jari

“Produk xyz ini ada KKM atau tidak?”  Seringkali kita mendengar pertanyaan tersebut. Soalan seperti ini yang timbul dalam kalangan masyarakat kini menunjukkan bahawa ubat berdaftar adalah penting dan menjadi salah satu medium untuk memantapkan kepercayaan pengguna.

Semua ubat-ubatan di Malaysia perlu melalui proses pendaftaran dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak kira sama ada ubat itu ubat terkawal (controlled medicine), persediaan tradisional (traditional medicine) dan juga suplemen kesihatan (health supplement).  Begitu juga dengan produk kosmetik yang perlu melalui proses notifikasi.

Ubat berdaftar amat penting untuk menjamin keselamatan pengguna selain memastikan ubat yang dijual adalah ubat asli.

Hasil rampasan produk tidak berdaftar oleh Cawangan-Cawangan Penguatkuasa Farrmasi di seluruh negara menunjukkan peningkatan nilai rampasan berbanding tahun-tahun sebelumnya. Sepanjang tahun 2013, sejumlah 33,704 produk tidak berdaftar produk telah dirampas dengan nilai RM 43.22 juta berbanding rampasan tahun 2012 iaitu sebanyak 40,006 produk telah dirampas dengan nilai RM 23.72 juta. Nilai rampasan ini dijana melalui aktiviti penguatkuasaan iaitu operasi serbuan, pemeriksaan premis dan rampasan di pintu masuk negara.

Sumber: kpkesihatan.com

Terdapat dua ciri untuk memastikan ubat telah berdaftar :-

  1. Nombor pendaftaran – di hadapan nya tertulis (MAL untuk ubat berdaftar dan NOT untuk produk kosmetik yang telah dinotifikasi).
  2. Label Hologram Meditag – pada pembungkusan.
Sumber: kpkesihatan.com
Sumber: kpkesihatan.com

Seringkali juga kita lihat produk yang dijual secara atas talian atau “online” mendakwa bahawa produk mereka mendapat kelulusan KKM.  Adakah ini benar? Untuk mengetahui kesahihan pendaftaran ubat atau notifikasi produk kosmetik, kita sebagai pengguna boleh mengetahuinya hanya dengan melayari satu portal carian sahaja iaitu QUEST3.

searching

Langkah-langkah untuk mengesahkan ubat berdaftar dan kosmetik yang telah dinotifikasi.

  • Taip “Quest3 product search” di enjin carian atau klik  Quest3 .
Paparan di enjin carian
Paparan di enjin carian
QUEST3
QUEST3
  • Klik “search by“.  Anda akan diberi pilihan untuk mencari ubat yang telah berdaftar dengan KKM melalui beberapa cara.
Search by
Search by
  • Pilih “search by Product Registration No./Notification No.” dan seterusnya anda boleh mengisi nombor pendaftaran (contoh MAL15045072X) dalam kotak yang disediakan.
Menggunakan nombor pendaftaran untuk mencari produk.
Menggunakan nombor pendaftaran untuk mencari produk.
  • Dan…tunggu untuk jawapannya. Andai produk tersebut tersenarai dalam senarai KKM, paparan skrin anda akan kelihatan seperti ini (rujuk gambar).
Hasil carian.
Hasil carian.
  • Tetapi, cara yang sedikit berbeza untuk produk kosmetik. Anda perlu memilih/ klik “Cosmetic Products Only” di pilihan Product Type.  Kemudian anda boleh mengisi nombor notifikasi dalam kotak carian (rujuk gambar).
Isi nombor notifikasi.
Isi nombor notifikasi.
Hasil carian.
Hasil carian.

Produk yang saya nak cari tiada nombor, saya hanya tahu nama produk sahaja. Bagaimana saya boleh mengesahkan pendaftaran produk tersebut?

Jika anda mengalami situasi seperti di atas, jangan khuatir kerana anda boleh juga menggunakan pilihan “Search by” > “Product Name“.

  • Pastikan Product type anda yang betul.
  • Kemudian pilih search by Product Name.  Anda boleh mengisi nama produk yang ingin dicari (contoh iHand) dalam kotak yang disediakan (rujuk gambar).
Pencarian produk kosmetik menggunakan nama produk.
Pencarian produk kosmetik menggunakan nama produk.
Hasil carian.
Hasil carian.

***********************************************************

Produk yang dicari tiada? Jangan risau, jika hal sedemikian berlaku, anda boleh juga mencari produk tersebut di satu lagi portal carian iaitu Quest2.

Anda juga boleh layari laman web NPRA yang baru.

***********************************************************

Selamat mencuba!

Sumber rujukan:

Quest3

www.pharmacy.gov.my

kpkesihatan.com