Rahsia MUDAH kenal ubat OTC di pasaran

Adakah anda seorang OTC shopper?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua…

Pada kali ini kami dari Team Rahsia Farmasi ingin memberitahu pada para pembaca mengenai ubat OTC…

Apakah itu ubat OTC?

Ubat OTC atau dikenali sebagai ubat Over The Counter ialah ubat-ubatan yang tidak memerlukan preskripsi doktor yang termasuk Ubat Tidak Terkawal dan boleh didapati di luar kaunter di kedai-kedai farmasi  atau pasaraya tertentu.

Walaupun ubat OTC telah disahkan selamat oleh pihak FDA ,sebagai pengguna yang bijak kita perlulah membaca label  sebelum menggunakan ubat OTC bagi menjaga kesihatan dan keselamatan diri dan keluarga.

Apakah yang perlu anda ketahui tentang ubat OTC?

Setiap ubat OTC yang dibeli hendaklah diperiksa dengan teliti kandungan labelnya yang boleh didapati pada produk.

ubat
Sumber gambar :Poison Control
  1. Nama ubat (berjenama atau generik) dan sebab mengambilnya.
  2. Bahan aktif. Contoh bahan ialah  acetaminophen yang tertulis di bawah jenama ubat.
  3. Tindakan ubat.Sebagai contoh acetominophen mengurangkan demam dan melegakan kesakitan.
  4. Bentuk ubat di dalamnya. Contohnya dalam bentuk cecair,tablet,suppositori atau spray dan lain-lain.
  5. Bahan yang terdapat atau tidak terdapat di dalam ubat.Seperti contoh label di atas yang menyatakan ubat berkenaan tidak mengandungi alkohol atau aspirin dan juga ibuprofen.
  6. Umur kanak-kanak yang boleh mengambil ubat.Contoh di atas, kanak-kanak yang berusia sekurangnya 2 tahun dan tidak melebihi 11 tahun sesuai mengambil ubat tersebut.
  7. Perisa terutamanya ubat kanak-kanak  bagi menarik minat kanak-kanak.
  8. Dos atau kepekatan ubat.Informasi ubat yang lebih detail terdapat pada Fakta Ubat (Drug Facts)
  9. Jumlah kandungan ubat 

Label Drug Facts yang disertakan di dalam bungkusan produk selalunya dipaparkan dengan menggunakan bahasa yang mudah difahami dan senang untuk dibaca.Ini adalah bagi memudahkan para pengguna membuat pilihan yang betul sebelum membeli ubat OTC di pasaran.

otc-10-to-15-graphic
Sumber gambar: Poison Control

Informasi penting yang perlu diketahui pengguna mestilah dipaparkan seperti berikut:

10. Bahan aktif.Beri perhatian khas pada bahan aktif produk.Pengguna dinasihatkan tidak menggunakan lebih dari 1 OTC yang mengandungi bahan aktif yang sama kecuali atas nasihat doktor.

11. Jumlah kandungan  bahan dalam dosage unit.Sebagai contoh satu sudu teh bersamaan 5 ml. Dalam setiap 5 ml mengandungi 160mg acetominophen. Pengguna dinasihatkan menggunakan alat pengukur ubat seperti sudu,dropper atau penutup ubat yang disediakan untuk mengelakkan kesalahan semasa menyukat ubat.

12.Tujuan produk.Sebagai contoh acetaminophen untuk mengurangkan demam.

13.Kegunaan atau indikasi produk.Indikasi ubat juga memberi maksud yang sama seperti tujuan produk tetapi lebih spesifik untuk merawat simptom lain seperti kesakitan lain.

14.Amaran khas

Termasuklah apabila produk tidak boleh digunakan dalam keadaan tertentu,dan bila para pengguna dikehendaki berjumpa doktor atau ahli farmasi.

Bahagian amaran (specific warnings) selalunya menerangkan tentang kesan sampingan yang akan berlaku dan keadaan yang perlu dielakkan semasa menggunakan ubat tersebut.

15.Amaran untuk menjauhkan ubat OTC daripada kanak-kanak

Ubat OTC dijual dengan penutup yang tidak mudah dibuka kanak-kanak bagi memastikan keselamatan mereka.

Ingat, simpan semua ubat-ubat OTC anda dengan selamat dan jauh dari pandangan kanak-kanak.

otc-16-to-19
Sumber gambar: Poison Control

16. Arahan pengambilan ubat-Bila,bagaimana, dan berapa kerap pengambilan ubat.

17. Carta dosing pengambilan ubat berdasarkan berat dan umur.

18. Bahan tidak aktif  -Penting bagi membantu pengguna mengelakkan bahan terbabit yang mungkin menyebabkan kesan allergi.

19.No telefon syarikat pengeluar sekiranya overdos berlaku atau sebarang pertanyaan mengenai produk terbabit.Sesetengah produk mempunyai label ini namun sekiranya tidak dapat ditemui pada leaflet produk, para pengguna boleh mengetahuinya dengan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi.

  • Tarikh luput-Penting untuk para pengguna ketahui bagi menentukan tarikh akhir penggunaan sesuatu produk.

 Bagaimana untuk mengetahui sekiranya sesuatu ubat itu berdaftar atau tidak?

Ubat berdaftar selalunya mempunyai nombor yang bermula dengan MALXXXXXXXX dan berakhir dengan salah satu daripada kod produk seperti berikut yang boleh didapati pada label produk.

Kod produk:

A: Ubat terkawal

X: Ubat Tidak Terkawal

T: Ubat Traditional

K: Kosmetik

C: Pengilang kontrak

E: Untuk Eksport

R: Dibungkus semula

S: Sumber Kedua

Jika ada sebarang kemusykilan tentang status pendaftaran sesuatu ubat, sila semak dengan Agensi Regulatori Farmasi Negara atau National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA) yang dahulunya dikenali sebagai Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) melalui laman web NPRA.

Ubat OTC yang sering digunakan :

Ubat OTC Tindakan Kesan sampingan
 

Masalah perut

Ketidakselesaan perut (Pedih ulu hati,cirit-birit atau sembelit)

  • Antasid seperti produk yang mengandungi magnesium trisilikat, natrium bikarbonat dan aluminium hidroksida
  • Ubat cirit birit (Antidiarrhea ) seperti Kaolin&Pectin untuk cirit birit yang sedikit, Ultracarbon (activated charcoal)
  • Ubat sembelit seperti Flybogel fiber,Bekunis laxative,Senokot (Senna),Beacolux,Dulcolax (Bisacodyl)
 

 

  • Antacid melegakan ketidakselesaan perut.
  • Ubat cirit-birit memperlahankan  pergerakan usus (bowel movements)
  • Ubat sembelit melawaskan usus.
 

 

  • Fiber perlu diambil dengan air yang mencukupi bagi melawaskan pembuangan air besar.
  • Ubat cirit birit boleh mengakibatkan sembelit sekiranya diambil dengan dos yang tinggi
  • Ubat sembelit boleh mengakibatkan cirit birit jika diambil dengan kadar yang banyak.
 

Hidung tersumbat

  • Cecair hypertonik seperti Sterimar Hypertonic (larutan air laut hypertonik), Iliadin Aqua Care (NaCl,glycerol),Sinoclear dan lain-lain.
 

 

  • Membersihkan hidung tersumbat disebabkan sinusitis dan allergi.
 

 

  • Penggunaan ubat titis hidung atau ubat sembur yang melebihi 7 hari boleh menyebabkan kesesakan hidung yang berpanjangan.
Batuk

  • Lozenges menthol contoh  Halls, Strepsils
  •   Ekpektoran (Pengeluar kahak) seperti guaifenesin contohnya Cough Relief,Breacol,Woods dan lain-lain
  •  Mucolytic(Pencair kahak) seperti ambroxol,acetylcysteine, bromhexine
 

  •  Lozenges mengurangkan kekeringan tekak dan kekerapan batuk.
  • Ekspektoran dapat membantu mengeluarkan kahak
  •  Mucolytic mencairkan kahak supaya dapat dikeluarkan melalui batuk
 

  •  Ekspektoran seperti guaifenesin boleh mengakibatkan ketidakselesaan perut.
  • Mucolytic seperti bromhexine juga boleh menyebabkan kesan sampingan pada perut.

Sekiranya ketidakselesaan perut berterusan, pesakit perlu berjumpa doktor.

Sekian sahaja artikel pada kali ini.Sehingga berjumpa lagi pada artikel yang lebih menarik pada masa akan datang 🙂

Ingat, jadilah Mr/Mrs OTC shopper yang bijak!


Rujukan:

FDA

NPRA

Medline

Poison Control

MIMS

Mr Tiew Wah Peng, Pharmacist Guardian RMBP

 

 

 

3 Fakta Penting Tentang Ubat Selsema Untuk Orang Awam Tahu

Fakta tentang ubat selsema ini sesuai dibaca oleh orang awam yang tiada ilmu tentang farmasi. Pemahaman yang jelas amat perlu untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

****************************************

Setiap kali selsema, pasti rasa tak selesa. Kemudian, kita akan pergi ke klinik untuk medapatkan rawatan. Kebanyakan doktor akan melihat maklumat peribadi kita melalui borang yang telah diisi. Kadang-kadang, doktor akan bertanya beberapa soalan untuk memastikan kriteria yang betul untuk ubat yang akan diberikan.

Berbeza pula halnya apabila anda pergi ke kedai farmasi (kini dikenali sebagai farmasi komuniti). Tiada borang pendaftaran seperti di klinik. Jadi, ahli farmasi akan bertanya beberapa soalan sebelum memberikan ubat yang sesuai. Kali ini RahsiaFarmasi.com ingin berkongsi berkenaan maklumat penting ini.

Dalam situasi selsema, antara soalan yang paling biasa ditanya ialah berdasarkan 3 fakta di bawah:

  1. Dewasa atau kanak-kanak

– ubat selsema untuk dewasa dan kanak-kanak berbeza dari segi jenis dan dos

– untuk dewasa, biasanya dalam bentuk tablet, untuk kanak-kanak dalam bentuk sirap

– untuk dewasa, dos biasanya sama untuk semua peringkat umur dan berat badan

– untuk kanak-kanak, dos ditentukan oleh umur dan berat badan

syrup-image

  1. Mengantuk atau tak mengantuk

– ubat selsema ada jenis mengantuk dan tak mengantuk

– di klinik, biasanya doktor akan jangkakan pesakit nak ubat yang tak mengantuk, untuk mudah buat kerja

– tapi, kadang-kadang ubat yang tak mengantuk tak berkesan kepada sesetengah orang

– jadi, boleh juga pergi balik klinik tersebut, atau ke farmasi komuniti, untuk cuba pula ubat yang mengantuk

– dos ubat yang mengantuk dan tak mengantuk adalah berbeza

– contoh ubat selsema yang tak mengantuk ialah loratadine

loratadine-image

  1. Hingus mengalir atau hidung tersumbat

– ada juga jenis ubat selsema specifik untuk yang hingus mengalir atau hidung tersumbat

– untuk hingus mengalir dan mengantuk, contohnya ialah piriton, yang mengandungi bahan aktif chlorpheniramine di dalamnya

– untuk hidung tersumbat dan mengantuk, contohnya ialah actified, yang mengandungi bahan aktif Triprolidine dan Pseudoephedrine

– untuk Actifed, pelanggan yang ingin membelinya di farmasi komuniti, perlu tulis butiran peribadi dalam sejenis buku rekod, berdasarkan akta yang telah ditetapkan

piriton-image

actifed-image

Setakat ini sahaja fakta ringkas yang penting untuk orang awam tahu. Selain ubat, tak dinafikan vitamin yang cukup akan membantu dalam penyembuhan selsema juga. Supplement vitamin C misalnya, sesuai diambil bersama-sama ubat. Makan banyak buah-buahan dan minum air yang cukup juga membantu.

Kesimpulan

Apa yang penting, bincanglah dengan doktor atau ahli farmasi anda, untuk sebarang rawatan yang dipilih.

*******************************************

Aku Pegawai Farmasi bukan Doktor ;-D

 

doktor-vs-farmasi

Assalamualaikum W.B.T dan salam sejahtera semua….semoga semua pembaca Rahsia Farmasi sentiasa dalam keadaan sihat hendaknya.

Perasan tak bila kita pergi ke wad atau masuk ke kawasan hospital, selalu je nampak staf hospital yang memakai lab kot putih..

Terus dalam hati terdetik, “mesti doktor ni”. Sebenarnya, ada banyak lagi kerjaya lain yang memerlukan mereka untuk memakai lab kot putih selain doktor. Saya ambil satu kerjaya yang dekat dengan lab kot putih ni & kerap juga memerlukan pemakaian lab kot apabila bertugas di hospital iaitu Pegawai Farmasi.

Ramai yang tertanya- tanya, lebih- lebih lagi bakal lepasan SPM atau Matrikulasi, apakah sebenarnya peranan Pegawai Farmasi di hospital? Kenapa kerjaya ni selalu dibayangi oleh kerjaya yang tampak gah di mata orang awam iaitu tidak lain & tidak bukan; Pegawai Perubatan

Jadi untuk itu, saya mengambil inisiatif untuk menulis artikel perbezaan aspek kerjaya seorang Doktor & Pegawai Farmasi ini bagi membantu orang ramai melihat perbandingan kelebihan dan kekurangan kedua-dua kerjaya ini.

a) Berapa lamakah durasi di peringkat pembelajaran?
Elok rasanya untuk memulakan perbandingan antara dua kerjaya yang mulia ini seawal di alam pembelajaran lagi. Kebiasaanya, tempoh belajar bagi seorang graduan farmasi mengambil masa selama 4 tahun (maksimum) berbanding MBBS iaitu doktor, mengambil tempoh yang agak panjang sedikit iaitu sekitar 5 tahun. Dengan erti kata lain, graduan farmasi boleh menamatkan pelajaran dalam umur 23, 24 atau 25 tahun. Manakala, graduan perubatan boleh menamatkan ‘medical school’ kebiasaanya pada sekitar umur 24, 25 atau 26 tahun.

b) Adakah Pegawai Farmasi juga memperoleh “Title” & Gelaran yang sama seperti Pegawai Perubatan?
Berkenaan pangkat dan darjat, graduan MBBS atau Doktor akan mendapat title “Dr” singkatan kepada gelaran Doktor. Gelaran yang diiktiraf di seluruh dunia ini menggendong tanggungjawab & amanah yang sangat besar di sisi masyarakat. Title Dr ini amat besar maknanya dan menjadi sanjungan masyarakat terutamanya di Malaysia kerana apabila graduan berjaya menamatkan pembelajaran, mereka akan dianugerahi gelaran ini. Bagi Pegawai Farmasi pula, tiada gelaran khusus yang akan diperolehi. Biasanya Pegawai Farmasi akan dipanggil Encik, Cik, Tuan atau Puan diikuti nama mereka. Sebelum ini saya ada melihat Pegawai Farmasi yang meletakkan title Rph di belakang nama mereka, namun penggunaannya kurang meluas, sama seperti title Ir bagi golongan Engineer. Dalam aspek ini, pangkat dan darjat seorang Doktor mungkin dipandang tinggi oleh masyarakat berbanding kerjaya-kerjaya lain .

c) Gred & Gaji? Sama ke?
Apabila kita berbicara mengenai isu gred & gaji, sebenarnya agak sensitif, tapi tidak dinafikan sebenarnya ramai yang ingin tahu adakah gred & gaji antara dua pekerjaan ini sama atau tak. Berkenaan dengan gred gaji, gred gaji permulaan seorang Doktor adalah UD41. Manakala gred gaji Pegawai Farmasi adalah UF41, sama dengan gred gaji seorang Doktor Pergigian, U41, begitu juga gaji seorang guru, DG41. Bermakna, ke empat-empat kerjaya ini berada pada tingkatan yang sama iaitu 41, tetapi mungkin terdapat perbezaan daripada elaun-elaun dan elaun kritikal bergantung kepada jenis tugas seperti oncall dan sebagainya.

Namun satu analisa yang dibuat oleh portal pengambilan pekerja dalam talian, Jobstreet.com, sector Farmasi menawarkan gaji tertinggi untuk graduan Ijazah Sarjana Muda yang baru menamatkan pengajian dengan pendapatan RM 3600 Sebulan sebagai gaji permulaan. Menurut portal itu lagi, walaupun doktor muda boleh mencapai gaji sebanyak RM 2700, gaji mereka boleh meningkat dengan pantas kepada anggaran RM 3900 sebulan dengan hanya tiga atau empat tahun pengalaman.

unnamed

Sumber: Berita Harian

d) Tanggungjawab, waktu kerja dan cuti
Bila berbicara mengenai  gaji siapa je yang tak rasa seronok bukan? Tapi ia perlu diseimbangkan dengan bebanan tugas kerjaya. Terdapat perbezaan bebanan tugas yang amat ketara bagi seorang Doktor dengan seorang Pegawai Farmasi. Walaupun bebanan kerja dan waktu kerja bagi sebuah hospital dengan sebuah hospital yang lain adalah berbeza, namun secara relatifnya, beban tugas kerja seorang Doktor adalah amat berat berbanding beban tugas seorang Pegawai Farmasi. Sebagai contoh, waktu kerja doktor bermula seawal 6.30 pagi dan berakhir pada 5 petang 6 hari seminggu. Namun jarang sekali seorang Doktor dapat pulang awal. Kebiasaannya terpaksa pulang lewat kerana bebenan tugas yang banyak. Bebanan tugas yang banyak itu juga menyebabkan seorang Doktor sukar untuk mendapat cuti pendek mahupun panjang.

Manakala waktu kerja seorang Pegawai Farmasi adalah pada pukul 8 pagi dan tamat pada pukul 5 petang. Kebiasaannya Pegawai Farmasi mudah untuk mendapat cuti bagi menghabiskan jumlah waktu oncall jika dapat mencari penganti untuk tugas-tugas yang ada. Jadi kesimpulannya, walaupun gaji seorang Doktor adalah lebih tinggi, namun seorang Pegawai Farmasi boleh menikmati kehidupan yang lebih seimbang dengan gaji yang diperoleh. Kerja tu kerja lah juga, tapi masa untuk diri dan keluarga tidak sepatutnya diambil mudah, bukan? =)

Sebenarnya banyak lagi aspek yang boleh dibicarakan berkenaan dengan perbandingan antara kerjaya sebagai Doktor dan Pegawai Farmasi.
Kerjaya sebagai seorang Doktor adalah satu kerjaya yang mulia kerana dengan ilmu yang ada, seorang Doktor boleh menyelamatkan nyawa seseorang dan menyembuhkan penyakit yang dialami oleh seseorang pesakit

Begitu juga dengan kerjaya sebagai seorang Pegawai Farmasi. Walaupun posisi seorang Pegawai Farmasi lebih kepada ‘second line’ (di hospital) berbanding Doktor, peranan Pegawai Farmasi tidak boleh dinafikan dalam memastikan terapi yang diberikan kepada pesakit adalah bertepatan dan efektif.

Kesimpulannya, kedua- dua kerjaya ini apabila dilihat dari sudut yang mendalam, ianya melengkapi antara satu sama lain. Begitu juga dengan “Team Health Care Provider” lain di Hospital seperti jururawat, pembantu perubatan, pembantu farmasi dan sebagainya.

Akhir kata, semoga artikel kali ini memberi sedikit info yang berguna kepada anda dan moga tidak timbul lagi isu Doktor lagi berperanan dari pegawai farmasi ataupun sebaliknya.

Sekian, Wassalam. =)

Rujukan:

Akhbar Berita Harian

Top 10 Best Paying Jobs in Malaysia. Retrieved from:

http://www.jobstreet.com.my/career-resources/top-10-best-paying-jobs-in-malaysia/#.V9v-Kvl95dg