Rahsia MUDAH buat PRP di Farmasi Komuniti

Masih ramai graduan farmasi tahun 2015 dan 2016 yang lahir dari universiti awam mahupun swasta tercari-cari peluang dan tempat untuk menjalankan latihan Provisional Registered Pharmacist (PRP). Jika graduan perubatan perlu melalui 2 tahun tempoh latihan sebelum bergelar Medical Officer (MO), sama juga seperti graduan farmasi yang perlu menjalani latihan PRP sekurang-kurangnya setahun sebelum bergelar Fully Registered Pharmacist (FRP).

Baik, berbalik pada isu dan masalah yang baru timbul dalam masa setahun dua ini.

  • Panggilan temuduga SPA memakan masa sangat-sangat lama dari tempoh graduasi
  • Penempatan PRP di sektor kerajaan sangat terhad

Berikutan dengan itu, sektor swasta seperti farmasi komuniti juga menjadi target para graduan sebagai tapak untuk menjalani latihan PRP. Namun, banyak kekeliruan masih bermain di minda dan pada hari ini pihak rahsiafarmasi.com akan berkongsi sedikit sebanyak dengan pembaca mengenai beberapa persoalan popular yang mungkin timbul apabila terdetik untuk menjalani PRP di sektor komuniti (swasta). Mari kita lihat.

 

1) ISU PERMOHONAN DAN KONTRAK

Soalan:

Saya pemegang biasiswa JPA, dan mempunyai kontrak untuk berkhidmat dengan kerajaan. Jadi boleh saya buat PRP di farmasi komuniti?

Jawapan:

Jangan risau dan cemas. Walaupun anda sebagai JPA holder, anda juga boleh menjalani latihan PRP di premis swasta yang telah diluluskan oleh Lembaga Farmasi Malaysia.

Boleh rujuk flowchart di bawah untuk lebih faham bagaimana proses permohonan PRP di sektor swasta bagi pemegang JPA atau bukan.

star-1

 

star-2

Sumber dari: Panduan Liberalisasi Latihan PRP di Sektor Swasta Kepada Graduan Program Ijazah Farmasi

Untuk pelajar tajaan JPA, bagi diiktiraf memenuhi syarat ikatan kontrak JPA, graduan perlu membuat permohonan pendaftaran pada Talent Corporation Malaysia Berhad (TalentCorp) di bawah program Scholarship Talent Attraction and Retention (STAR).

Urusetia STAR di TalentCorp akan membantu graduan bagi urusan pendaftaran dengan STAR (termasuk menghantar dokumen pengesahan penerimaan latihan PRP untuk kelulusan JPA). Sekiranya diluluskan, JPA akan mengeluarkan Surat Arahan Berkhidmat dan Surat Pindahan Kontrak bagi mengesahkan graduan tersebut dapat memulakan government bond di fasiliti swasta yang diiktiraf LFM.

Secara mudah, program STAR ni akan membolehkan graduan tajaan JPA menjalankan latihan PRP di sektor swasta dan menjadi ala-ala orang tengah antara kita dan JPA.

Amat penting juga di sini untuk memastikan farmasi yang anda ingin jalankan latihan PRP ada dalam senarai premis yang diluluskan oleh LFM, dan juga berdaftar di bawah STAR. Senarai syarikat yang berdaftar dengan STAR boleh dirujuk di sini.

Soalan:

Berapa lamakah kontrak saya di sektor swasta, adakah sama seperti di sektor kerajaan?

Jawapan:

Ya. Kontrak tetap 6 tahun di bawah program STAR, sama seperti dalam perjanjian JPA. Terdapat situasi farmasi yang kita buat latihan PRP buat perjanjian 1 tahun PRP + 3 tahun FRP, jadi masih berbaki 2 tahun untuk menamatkan kontrak tersebut. Jadi, tempoh 2 tahun berbaki boleh disambung di mana-mana syarikat yang lain termasuklah di dalam bidang industri. Namun, perlu diingatkan dalam tempoh kontrak 6 tahun tersebut, maksimum dua syarikat sahaja yang dibenarkan.

 

2) ISU GAJI

Soalan:

Berapa gaji yang ditawarkan untuk PRP di community setting?

Jawapan:

Untuk perkhidmatan di sektor swasta, tiada gaji asas diletakkan seperti di sektor kerajaan. Jadi, taraf gaji di atas budi bicara majikan dan syarikat tersebut.

 

3) ISU KURANG PENGALAMAN BERBANDING BEKERJA DI SEKTOR KERAJAAN

Soalan:

Bagaimanakah bentuk ‘training’ yang dijalankan di farmasi komuniti?

Jawapan:

Untuk makluman anda, setiap PRP perlu menjalani latihan mengikut jadual latihan yang telah ditetapkan di dalam buku log ‘Record of training and experience of Provisionally Registered Pharmacist (PRP)’ yang perlu dimuat turun dari sini. Pengalaman bekerja di sektor swasta semestinya agak berbeza dengan ahli farmasi yang bekerja di hospital kerajaan. Namun, kelebihannya juga banyak dan skop kerja juga boleh menjadi lebih menarik.

community

 

4) LAIN-LAIN

Soalan:

Jika saya sedang menjalani latihan PRP di farmasi komuniti, dan tiba-tiba dapat panggilan masuk ke government?

Jawapan:

Anda boleh pilih untuk kekal atau masuk ke government. Jika anda pilih untuk bertukar, maksudnya anda akan bermula PRP dari awal semula di sektor kerajaan. Tiada istilah ‘sambungan’ dari tempoh PRP anda di sektor swasta sebelum ini.

 


Laluan graduan farmasi sekarang lebih mencabar. Setiap peluang perlu digunakan sehabis baik. Semoga kita semua dapat menjadi ahli farmasi yang dapat berkhidmat pada masyarakat dengan sebaiknya walau di mana juga posisi kita.

Semoga ini dapat memudahkan graduan farmasi terutamanya JPA holder untuk memahami tentang isu-isu yang timbul untuk membuat PRP di sektor swasta ^^

#farmasibukanlagisaturahsia


Rujukan:

http://www.pharmacy.gov.my/

https://www.star.talentcorp.com.my/

Panduan Liberalisasi Latihan PRP di Sektor Swasta Kepada Graduan Program Ijazah Farmasi

Encik Syaifullah Ismail, graduan farmasi UIAM Kuantan

Ubat Kolesterol Ini Buat Saya Rasa Penat

Ubat yang diakhiri dengan perkataan “STATINS” merupakan ubat untuk menurunkan kolesterol dalam darah.

Pernah terfikir tak macam mana ubat Statins yang kecil tu boleh bertindak mengawal paras kolesterol dalam darah anda?

Ada satu jalan yang diberi nama Mevalonate pathway. Melalui jalan ini, Statins akan bertindak dengan menghalang enzim HMG-CoA reductase yang diperlukan di dalam penghasilan kolesterol.

Mevalonate ni secara normal nya akan melalui beberapa transformasi biokimia untuk menghasilkan kolesterol dan ubiquinone.

Merujuk gambar, bila statins pangkah HMG-CoA reductase, HMG-CoA tak boleh bertukar kepada mevalonate, dan seterusnya menghalang penghasilan kolesterol dan Coenzyme Q10 (CoQ10).

statins-pathway
Sumber : Google images

Ada kedengaran pesakit yang menggunakan ubat ini sama ada Simvastatin mahupun Atorvastatin mengadu akan keletihan dan sakit-sakit otot. Apakah puncanya?

Penggunaan statins secara tidak langsung turut menyebabkan kekurangan CoQ10 dalam badan kita.

Apa itu CoQ10?

CoQ10 dijumpai oleh Dr. Fred Crane pada tahun 1957.

CoQ10 dihasilkan secara semulajadi dalam badan manusia. CoQ10 adalah bahan yang membantu menukarkan makanan kepada tenaga.

Kiranya, CoQ10 ni terdapat dalam hampir seluruh sel dalam badan kita.

Jika kita rujuk gambar yang agak kompleks ni, kat situ tugas CoQ10 dalam membantu penghasilan tenaga.

coq10_and_statins_3
a) sel mitokondria (rumah tenaga bagi sel) b) laluan kompleks penghasilan tenaga dalam sel c) struktur kimia CoQ10 Sumber: Google images

Oleh kerana CoQ10 berada dalam jalan yang sama dengan penghasilan kolesterol, maka apabila statins menghalang penghasilan kolesterol, penghasilan CoQ10 turut terjejas.

Jadi, pesakit akan mudah mendapat kesan sampingan statins seperti penat dan juga sakit-sakit otot.

Satu kajian “double-blind randomized study” telah dijalankan terhadap pesakit yang menggunakan statins dan kajian tersebut telah menunjukkan penggunaan enzim CoQ10 memperbaik kesan sampingan statins.

Anda boleh muat turun kajian tersebut secara percuma di sini.

screenshot-2016-09-25-19-18-10
Kekurangan enzim CoQ10 mungkin mengganggu metabolisma tenaga otot dan seterusnya menyebabkan sakit-sakit otot.
screenshot-2016-09-25-19-18-50
Kajian menunjukkan CoQ10 memberi manfaat kepada pesakit yang menggunakan statins.

CoQ10 ini juga merupakan antioksida yang agak kuat ya, maka ia dapat meneutralkan radikal bebas dari merosakkan sel-sel dalam badan.

Makan CoQ10 awet muda?

Boleh juga dikatakan begitu, kerana sifat antioksidanya yang agak kuat, CoQ10 dapat melambatkan proses penuaan. Wah, 2 dalam 1 gitu.

Processed with VSCOcam with f2 preset
Sumber: Google images

Artikel ini bukanlah ingin mempromosi mana-mana produk kesihatan. Artikel ini ditulis untuk perkongsian ilmu bersama.

Kerana farmasi bukan lagi satu rahsia!

Till we meet again.

Sumber rujukan:

Caso, G., Kelly, P., McNurlan, M. A., & Lawson, W. E. (2007). Effect of coenzyme q10 on myopathic symptoms in patients treated with statins. The American journal of cardiology, 99(10), 1409-1412.

CoQ10 and Statins

University of Maryland Medical Centre

PEGAWAI FARMASI KERAJAAN vs AHLI FARMASI SWASTA – Maklumat Penting Untuk Memastikan Kepatuhan Ubat-Ubatan

Ramai lagi masyarakat yang masih tak tau tentang ini.

Sama je, atau ada beza?

Jawapannya, pegawai farmasi yang bekerja di sektor awam (kerajaan) dan ahli farmasi yang bekerja di syarikat swasta, semestinya ada persamaan dan ada juga perbezaan.

************************************************

were-hiring-3
[ IKLAN BERBAYAR ]
 ************************************************

Perkara ini penting bagi membetulkan persepsi masyarakat. Persepsi yang betul dapat membetulkan sikap masyarakat terhadap ubat-ubatan yang diberikan oleh ahli farmasi.

Akhir sekali, kepatuhan makan ubat (medication adherence) dapat dicapai.

Jadi, kami di RahsiaFarmasi.com rasa terpanggil untuk berkongsi maklumat ini.

Pegawai Farmasi Kerajaan

Secara umumnya, apabila kita cakap pasal pegawai farmasi kerajaan je, orang akan terbayang mereka yang pakai white coat, duduk kat kaunter farmasi, hospital kerajaan.

Ya, betul. Ini adalah salah satu bidang tugas pegawai farmasi kerajaan.

Term yang digunakan ialah farmasi pesakit luar (outpatient pharmacy). Farmasi pesakit luar ada di hospital dan klinik kesihatan kerjaan.

Selain itu, masih banyak lagi bidang tugas pegawai farmasi kerajaan, termasuklah yang bekerja di farmasi pesakit dalam, farmasi logistik, farmasi yang bekerja di makmal (TPN, CDR, NPRA), penguatkuasa farmasi, pensyarah di universiti awam dan lain-lain lagi.

Namun, artikel kali ini lebih menfokuskan kepada farmasi pesakit luar.

Ahli Farmasi Swasta

Apabila kita cakap pasal ahli farmasi swasta je, mesti juga akan terbayang mereka yang pakai white coat, duduk kat kaunter farmasi, di kedai farmasi.

Ya, betul. Ini adalah salah satu bidang tugas ahli farmasi swasta.

Term yang biasa digunakan suatu masa dahulu ialah “retail pharmacist”.

Sekarang, term baru yang lebih menyeluruh telah digunakan, iaitu “community pharmacist” (farmasi komuniti).

img-20160909-wa0004
Sumber gambar: FB Page Farmasi Nadiah

Selain farmasi komuniti, masih banyak lagi bidang kerja farmasi swasta sebenarnya, macam yang bekerja di hospital swasta, kilang ubat, regulatori dan pensyarah di universiti swasta.

Namun, artikel kali ini lebih menfokuskan kepada farmasi komuniti.

Persamaan

Dua-dua ahli farmasi yang kerja di kerajaan dan swasta, perlu mempunyai ijazah sarjana muda farmasi daripada universiti yang diiktiraf.

Jadi, penting untuk masyarakat tau yang ahli farmasi ini dilatih selama 4 tahun di universiti.

Semuanya berkaitan ubat-ubatan, termasuklah cara makan dan cara simpan.

Kesan sampingan, interaksi antara ubat-ubatan dan dos yang sesuai juga ada.

Oleh itu, apa juga nasihat yang diberikan oleh ahli farmasi tentang ubat-ubatan adalah berdasarkan ilmu yang diyakini.

Mungkin kita rasa macam senang je kerja farmasi, bagi ubat kat pesakit, cakap sikit-sikit je.

Sebenarnya, apa juga maklumat yang diberitahu itu adalah ringkasan kepada semua maklumat yang dah dianalisa sebelumnya, yang terdiri daripada:

  • nama ubat yang betul,
  • bentuk ubat yang betul,
  • masa yang betul,
  • dos yang betul dan
  • pesakit yang betul.
farmasi-hospital
Sumber gambar: www.pharmacy.gov.my

Selebihnya, pesakit boleh tanya lebih lanjut semasa kaunseling ubat-ubatan daripada ahli farmasi.

Maklumat diberikan berdasarkan permintaan, kerana kadang-kadang ada orang yang nak cepat dan dah sedia maklum tentang maklumat ini.

Majoriti pesakit yang mengambil ubat di farmasi adalah mereka yang dah biasa ambil ubat ni (dah ada follow-up appointment).

Consultation yang diberikan adalah secara percuma, bagi memastikan “pharmaceutical care” dicapai.

Ini hanyalah salah satu persamaan yang ditekankan dalam artikel ini, kerana ia berkait rapat dalam memastikan pesakit patuh terhadap pengambilan ubat masing-masing.

Selain persamaan ini, ada juga perbezaan ketara antara pegawai farmasi kerajaan dan ahli farmasi swasta.

Perbezaan Pertama – Dispensing Separation

Perbezaan paling besar ialah “dispensing separation”, iaitu pengasingan aktiviti “prescribing” dan “dispensing”.

Secara bahasa mudahnya, prescribing ialah aktiviti menetapkan ubat yang sesuai kepada pesakit berdasarkan diagnosis yang telah dikenalpasti oleh doktor dengan menulis maklumat tersebut di dalam slip ubat (prescription).

Dispensing pula ialah aktiviti menterjemahkan maklumat daripada slip ubat (prescription) kepada aktiviti pengenalpastian dan pengambilan ubat tersebut dari rak simpanan farmasi, seterusnya diserahkan kepada pesakit, lengkap dengan maklumat yang berkaitan.

Di Malaysia, hanya hospital dan klinik kerajaan yang masih mengekalkan dispensing separation ini, di mana doktor yang prescribe ubat, pesakit bawa prescription ke farmasi, dan akhirnya ahli farmasi yang dispense ubat tersebut.

Namun, untuk sektor swasta, tidak terjadi seperti ini.

Pesakit pergi ke klinik swasta, doktor prescribe ubat, tapi prescription itu diberikan sendiri oleh doktor kepada pembantu klinik yang menjaga di kaunter ubat, di klinik tersebut juga.

Pembantu klinik dispense ubat di dalam klinik tersebut dengan seliaan doktor yang sama.

Tiada penghantaran prescription ke ahli farmasi komuniti dalam sistem perubatan di sektor swasta ini.

Jadi, penting untuk masyarakat tau yang pembantu klinik tersebut hanya memerlukan kelulusan lepasan SPM sahaja.

Banyak ilmu yang tertinggal, berbanding dengan 4 tahun belajar farmasi di universiti.

Analogi yang kita boleh ambil ialah graduan universiti yang ada ijazah sastera, nak sambung master dalam bidang sains biologi.

Melibatkan banyak kerja-kerja makmal. Adakah boleh?

Daripada requirement untuk daftar master di universiti berkenaan lagi tak boleh.

Macam mana pula kalau graduan universiti yang ada ijazah dalam bidang engineering?

Mungkin boleh, tapi banyak la alat yang pecah dan rosak nanti. Sebab tak de latihan untuk buat kerja makmal biologi ni pada masa degree dulu.

Sama juga macam situasi ini.

Idealnya, adalah sistem yang diamalkan di hospital dan klinik kesihatan kerajaan.

Setelah doktor prescribe, pegawai farmasi dapat melakukan dispense dengan berkesan kerana adanya sistem “counterchecking”.

Counterchecking ialah pemeriksaan menyeluruh kepada prescription tersebut untuk mengelakkan “medication error”.

Sumber gambar: farmasi.ummc.edu.my
Sumber gambar: farmasi.ummc.edu.my

Contoh medication error ialah:

  • salah nama ubat,
  • salah dos ubat,
  • salah pesakit,
  • salah masa dan
  • salah cara masuk ubat.

Kat luar negara macam UK dah ada dispensing separation ni.

Even kat negara jiran kita Indonesia pun dah implement.

Di Malaysia, farmasi komuniti hanya akan dapat prescription dalam situasi tertentu sahaja, seperti;

  • takde stok ubat di hospital kerajaan dan swasta
  • request pesakit sendiri untuk bawak prescription doktor tu ke farmasi komuniti pilihan masing-masing

Penting juga untuk masyarakat tau yang prescription ni tertakluk kepada beberapa jenis ubat sahaja.

Ada juga jenis ubat yang tak memerlukan prescription.

Jadi, ubat yang dalam kategori ini sahaja lah, boleh didapatkan terus di mana-mana farmasi komuniti.

att_1473521224407_img-20160909-wa0003
Sumber gambar: FB Page Farmasi Nadiah

Perbezaan Kedua – Laluan Kerjaya

Di sektor awam (kerajaan), graduan universiti yang mempunyai ijazah sarjana muda farmasi perlu menjalani latihan setahun yang dinamakan sebagai Provisionally Registered Pharmacist (PRP).

Setelah itu, barulah pegawai farmasi penuh atau Fully Registered Pharmacist (FRP) akan dilantik.

Di sektor swasta, untuk tahun-tahun sebelum ini, tiada PRP yang dibenarkan bekerja di farmasi komuniti.

Hanya FRP dengan lesen yang tertentu sahaja dibenarkan memohon kerja di farmasi komuniti.

Jadi, masalah kekurangan ahli farmasi di farmasi komuniti ialah satu isu yang besar.

Walaupun sekarang ini sudah ada polisi baru yang membenarkan latihan PRP dilakukan di farmasi komuniti yang terpilih, tidak banyak pilihan farmasi komuniti yang ada.

Ini kerana, bagi melayakkan farmasi komuniti itu mengambil PRP, perlu ada ahli farmasi yang bekerja tetap di farmasi komuniti tersebut dengan syarat-syarat yang tertentu.

Oleh itu, banyaklah iklan jawatan kosong yang mencari ahli farmasi sekarang ni.

Contonya seperti yang boleh didapati daripada Farmasi Nadiah ini:

[REGISTERED PHARMACIST NEEDED]

To those who are interested to work as resident pharmacist in Kuantan, Pahang.

The details are as below:

Pharmacy : Farmasi Nadiah

Location : Farmasi Nadiah

B-33, Tingkat Bawah,

Lorong Kempadang Aman,

25150, Kuantan, Pahang.

For more information, kindly contact:

Ms. Nadiah – 019-777 7699

Berkaitan maklumat lain, farmasi komuniti (contohnya Farmasi Nadiah ni) waktu kerja sehari ialah 8 jam untuk hari Isnin hingga Jumaat, 4 jam untuk Sabtu dan Ahad.

Cuti adalah sehari seminggu (cuti weekend is negotiable).

Public holiday dan cuti tahunan – ikut akta buruh

Gaji farmasi komuniti ialah RM5000 (negotiable)

Jobscope : berkaitan dengan retail seperti sales untuk poison. Incharge customer counselling.

Lokasi Farmasi Nadiah; dekat mainroad, sebelah 7e dan DIY. Salah satu jalan utama Pekan ke Kuantan

Daripada laluan kerjaya ni sendiri, masyarakat boleh nampak yang bukan sesiapa sahaja boleh jadi ahli farmasi.

Hanya yang terlatih dalam bidang ni baru boleh jadi ahlinya.

Jadi, apa sahaja kaunseling ubat-ubatan yang diberikan oleh ahli farmasi, sememangnya untuk memastikan pesakit dapat yang terbaik daripada ubat mereka.

Bukanlah ada kepentingan mana2 syarikat farmaseutikal.

Tambah lagi, apabila pesakit datang ke farmasi komuniti, jenis ubat yang berbeza boleh dipilih, berdasarkan harga.

Bukan seperti di klinik swasta, yang biasanya keputusan untuk memilih ubat (selalunya ubat yang  mahal) adalah totally terletak di tangan doktor.

Sebabnya, untuk satu jenis penyakit sahaja, ada pelbagai jenis ubat dengan harga yang berbeza tetapi fungsi yang sama.

Maklumat ini adalah rahsia farmasi, yang hanya mahu dikongsikan oleh ahli farmasi sahaja.

Kesimpulan

Apabila masyarakat tau tentang persamaan dan perbezaan kerjaya farmasi di sektor awam dan swasta, mereka akan lebih menghargai maklumat yang diberikan oleh profession ini.

Kaunseling ubat-ubatan itu adalah berdasarkan ilmu yang benar, dengan hanya satu matlamat, iaitu kesejahteraan pesakit itu sendiri.

img-20160909-wa0005
Sumber gambar: FB Page Farmasi Nadiah

Maklumat lanjut tentang iklan jawatan kosong ahli farmai ini boleh didapati di:

Facebook Page Farmasi Nadiah

KENAPA UBAT KENCING MANIS PERLU DIMAKAN SEPANJANG HAYAT?

prevalence-of-diabetes

Kencing manis, atau diabetes mellitus adalah penyakit yang semakin banyak di negara kita. Antara puncanya ialah keturunan dan persekitaran. Makan makanan yang terlampau manis pun, lama-lama boleh dapat diabetes.

Sebab?

Diabetes boleh jadi sama ada sebab insulin tak dapat dihasilkan badan ataupun insulin dalam badan dihasilkan, tapi tak berfungsi dengan baik. Kalau banyak sangat makan dan minum manis, insulin terpaksa bekerja dengan lebih keras. Lama-lama insulin pun tak boleh berfungsi dengan baik.

Cuba tengok gambar ni untuk dapat lebih kefahaman tentang ini.

stock-vector-main-types-of-diabetes-mellitus-either-the-pancreas-not-producing-enough-insulin-or-the-cells

Sekali doktor dah tetapkan ubat apa yang perlu dimakan, pesakit kencing manis perlu ikut arahan doktor ni. Namun, masalah ketidakpatuhan ubat, adalah satu perkara yang serius.

Kenapa kena makan ubat?

Sebab dalam badan pesakit ni memang tak boleh hasilkan insulin ataupun insulin tu tak berfungsi dengan baik dah. Jadi, ubat membantu membekalkan insulin ataupun memperbaiki fungsi insulin dalam badan tu sendiri.

Ramai ke yang tak makan ubat?

Lebih separuh pesakit kencing manis tak patuh makan ubat. Bukan kat Malaysia je. Tapi seluruh dunia ada masalah yang sama.

Apa kesannya?

Kesan jangka panjang ialah akan menyebabkan organ lain dalam badan rosak. Contohnya, mata, kaki, buah pinggang, saraf dan jantung. Lebih membahayakan boleh menyebabkan kematian, misalnya disebabkan oleh stroke. Cuba lihat lagi gambar di bawah ni.

Diabetes complications affected organs. Diabetes affects nerves, kidneys, eyes, vessels, heart, brain and skin. Round info graphic.
Diabetes complications affected organs. Diabetes affects nerves, kidneys, eyes, vessels, heart, brain and skin. Round info graphic.

Jadi, pilih antara dua, nak terus makan ubat ikut arahan doktor, ataupun nak komplikasi macam gambar kat atas ni?

p/s: RahsiaFarmasi.com mengucapkan selamat menyambut hari raya aidiladha, dengan ucapan, kawal makanan anda, kurangkan manis dalam makanan, lebihkan manis dalam senyuman =)

Link rujukan:

  1. http://whatisdiabetes.perso.sfr.fr/Diabetes_Site/Epidemiology_of_Diabetes.html
  2. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dme.12651/epdf
  3. http://www.shutterstock.com/pic-273644213/stock-vector-main-types-of-diabetes-mellitus-either-the-pancreas-not-producing-enough-insulin-or-the-cells-of.html
  4. http://dyingandgrief.com/diabetes-complications

 

 

UBAT KOLESTEROL (SIMVASTATIN) – RAMAI YANG TERLEPAS PANDANG TENTANG INI

Mungkin ramai yang biasa dengan ubat ni. Simvastatin atau adik-beradiknya yang lain, lovastatin, atorvastatin dan pravastatin. Semuanya dalam kategori yang sama, iaitu HMG CoA reductase inhibitors.

Nak mudah, ubat ni dikatakan untuk menurunkan kolesterol dalam darah. Atau ada juga orang kata untuk bakar lemak. Sebab targetnya untuk mengurangkan tahap kolesterol “jahat” dalam darah, atau nama lainnya, LDL (lipoprotein berketumpatan rendah).

Namun, ubat ini perlu dimakan setiap hari, walaupun tahap kolesterol dah menurun.

Misalnya, doktor dah cakap kena makan simvastatin ni setiap malam. Lepas sebulan ke, baru datang balik klinik. Ada appointment dengan doktor. Masa tu baru doktor buat keputusan tentang dos dan jenis ubat yang perlu diteruskan.

Tapi, mungkin lepas seminggu makan ubat, jaga diet, dan bersenam, tahap kolesterol turun balik. Pesakit terus berhenti makan ubat.

Inilah satu masalah besar.

Non-adherence atau non-compliance.

Tak patuh makan ubat yang macam doktor arahkan. Memang masalah ni adalah masalah yang sama kat serata dunia. Boleh lihat journal dalam gambar ni.

STATISTICS OF NON ADHERENCE TO STATIN THERAPY

Nak dekat separuh daripada pesakit yang perlu makan ubat statin ni, tapi tak patuh dengan arahan yang diberikan.

Dalam journal lain ni pulak, ada disenaraikan sebab-sebab tak patuh makan ubat statin ni.

FACTORS AFFECTING NON ADHERENCE TO STATIN

CATEGORIES OF FACTORS FOR STATIN NON ADHERENCE

Apa yang RahsiaFarmasi.com nak tekankan di sini, ialah tentang knowledge atau understanding.

Kebanyakan orang yang tak patuh makan ubat ni sebab tak de ilmu. Bukan ubat statin je. Tapi ubat-ubat lain pun sama.

Berbalik kepada fungsi ubat statin ni.

Kalau diberitahu untuk turunkan kolesterol je, pesakit akan buat endah tak endah je. Ye lah, apa kesannya kalau kolesterol dah turun? Kolesterol tinggi pun ada rasa sakit kat mana2 ke?

Jom kita tengok satu journal ni, tentang satu statement yang biasa kita terlepas pandang.

STATIN FOR PRIMARY PREVENTION

Ya, tujuan statin yang utama ialah untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.

Dengan mengurangkan kolesterol, penyakit jantung dapat dicegah. Tapi, pesakit selalunya kurang alert dengan kaitan antara keduanya ni. Kadang-kadang diorang nak cepat, tak berapa dengar pasal point penting ni.

Tambah lagi, rata-rata mereka dah berusia. Susah nak ingat kalau terang panjang2.

Jadi make it sweet and simple:

“Simvastatin ialah ubat untuk mencegah penyakit jantung.“

STATIN INDICATION

Link rujukan:

  1. http://www.malaysianpharma.com/index.php/s/163-simvastatin-zocor.html
  2. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1785551
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2503662/
  4. http://www.pharmaceutical-journal.com/research/review-article/primary-prevention-of-cardiovascular-disease-with-statins-assessing-the-evidence-base-behind-clinical-guidance/20200568.article