apothecary-437743_640

Kerjaya sebagai seorang ahli farmasi

“ Dekat universiti ambil jurusan apa?”

‘Farmasi’

“ Ooo dekat hospital nanti bagi ubat dekat kaunter lah ye?”

***********************************************

“ Anak makcik belajar apa dekat universiti?”

‘ Farmasi’

“ Ohh bagus farmasi ni makcik. Boleh buat bisnes nanti”

Situasi sebegini seringkali berlaku dalam masyarakat kita hari ni. Perbualan sebegitu kerap kali didengari oleh golongan mahasiswa. Kefahaman ini tidak salah. Cuma kami, dari rahsiafarmasi.com rasa terpanggil untuk menambah dan berkongsi beberapa input menarik mengenai kerjaya sebagai seorang ahli farmasi.

Sebut sahaja farmasi, pasti terlintas di dalam fikiran kita mengenai ubat-ubatan. Kerjaya sebagai ahli farmasi berkait rapat dengan penjagaan farmaseutikal ( pharmaceutical care).

Apakah itu penjagaan farmaseutikal?

Penjagaan farmaseutikal adalah merupakan skop utama sebagai seorang ahli farmasi. Ahli farmasi mestilah membantu pesakit mencapai dan mengekalkan taraf kesihatan yang optima serta meningkatkan kualiti hidup pesakit dengan membekalkan ubat dengan selamat.

Apakah bidang- bidang yang boleh dikuasai oleh ahli farmasi?

 • Hospital awam/swasta
  • Tugas sebagai seorang ahli farmasi di hospital sudah tidak janggal lagi. Masyarakat sudah arif tentang kewujudan mereka di hospital. Di hospital, ahli farmasi akan bertugas di beberapa unit jabatan farmasi iaitu unit pesakit luar ( outpatient), pesakit dalam ( inpatient), klinikal ( clinical), pusat maklumat ubat ( DIC), nutrisi parenteral (TPN), rekonstitusi ubat sitotoksik ( CDR), pemonitoran ubat terapeutik ( TDM) dan logistic. Secara ringkasnya, tugas ahli farmasi di hospital adalah memeriksa preskripsi ubat ( screening prescription), memberi kaunseling kepada pesakit ( counseling patient) dan membekalkan ubat ( dispense medications).
Kaunsel pesakit tentang pengambilan ubat adalah salah satu bidang tugas ahli farmasi.
Kaunsel pesakit tentang pengambilan ubat adalah salah satu bidang tugas ahli farmasi.

 

 • Kedai farmasi ( retail pharmacy)
  • Bisnes adalah salah satu bidang di dalam farmasi. Kedai farmasi dibuka untuk menjual ubat-ubatan mengikut keperluan pesakit. Namun, tidak semua ubat-ubatan boleh dijual di kedai farmasi. Terdapat beberapa jenis ubat yang memerlukan preskripsi ubat dari doktor sebelum mendapatkannya. Ahli farmasi yang bekerja di kedai farmasi ditugaskan untuk memberi cadangan ubat kepada pesakit mengikut keperluan mereka. Ubat yang dicadangkan mestilah sesuai dengan keadaan pesakit dan selamat digunakan oleh pesakit tersebut. Terdapat beberapa faktor yang diambil kira dalam menentukan kesusaian ubat kepada para pesakit. Selain itu, ahli farmasi juga hendaklah membuat ‘bisnes plan’ dan bijak menguruskan kewangan.
 • Kilang ubat ( industrial pharmacy)
  • Apabila menyebut mengenai ‘industrial pharmacy’, ramai dalam kalangan kita yang masih tertanya-tanya apakah skop kerja ahli farmasi di dalam bidang ini? Untuk menghasilkan ubat yang berkualiti, sudah tentu ia melibatkan seseorang yang pakar mengenai ubat-ubatan. Saiz ubat, bentuk ubat dan kandungan di dalam ubat merupakan beberapa faktor yang mempengaruhi kualiti ubat yang dihasilkan. Ahli farmasi bertanggungjawab dalam memastikan kualiti ubat yang dihasilkan dengan membuat pemeriksaan (inspection) ketika ubat dihasilkan. Kerja-kerja yang dilaksanakan hendaklah mengikut ‘ Good Manufacturing Practice ( GMP)’ dan garis panduan yang ditetapkan.
Salah satu kilang farmaseutikal yang terkenal di negara kita.
Salah satu kilang farmaseutikal yang terkenal di negara kita.

 

 • Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan ( Regulatory/enforcement pharmacy)
  • Ahli farmasi yang berkhidmat di BPFK atau nama barunya, Agensi Regulatory Farmasi Negara terlibat di dalam pendaftaran ubat. Mereka juga boleh diibaratkan seperti polis. Mereka akan membuat pemeriksaan di premis-premis yang menjual ubat-ubatan terutamanya ubat traditional. Sekiranya mereka dapati produk yang dijual tidak mendapat kelulusan dari KKM, maka tindakan akan diambil mengikut undang-undang yang berkaitan dengannya. Antara undang-undang yang popular adalah Akta Racun 1952, Akta Ubat ( Iklan dan Penjualan) 1956 dan Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.
Laman sesawang NPRA. Di sini, orang awam boleh memeriksa status pendaftaran ubat-ubatan dan produk-produk yang diambil.
Laman sesawang NPRA. Di sini, orang awam boleh memeriksa status pendaftaran ubat-ubatan dan produk-produk yang diambil.

 

 • Ahli akademik ( academician)
  • Terdapat sesetengah ahli farmasi yang meminati bidang pendidikan. Golongan sebegini akan berkhidmat di universiti-universiti sebagai pensyarah. Mereka lebih melaksanakan ‘research’ berkaitan dengan ilmu farmasi. Pencarian dan penemuan baru akan dikongsi bersama dan didalami lagi oleh ahli-ahli farmasi yang lain. Ilmu yang mereka kongsikan dapat melahirkan lebih ramai ahli-ahli farmasi yang berkualiti dan competent dalam kerjayanya.
 • Farmasi tentera ( Military pharmacy)
  • Mungkin ramai di antara kita yang kurang lazim dengan kerjaya sebagai farmasi tentera ini. ‘Military pharmacy’ adalah ahli farmasi yang bertugas di hospital atau klinik angkatan tentera. Skop kerjanya adalah tidak jauh beza dengan ahli farmasi yang berkhidmat di hospital kerajaan/swasta.

Kesimpulannya, bidang kerjaya sebagai seorang ahli farmasi adalah meluas. Ia bergantung kepada individu tersebut untuk memilih bidang apa yang mereka ingin kuasai.

Setakat ini sahaja perkongsian kami untuk kali ini. Nantikan artikel kami yang seterusnya. Terima kasih 🙂

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *